Review: ExoCross laat je vies lekker racen op een andere planeet
PU.nl
Reviews

Review: ExoCross laat je vies lekker racen op een andere planeet

Arcadebroertje van iRacing is redelijk geslaagd

ExoCross komt van het bedrijf achter simrace-icoon iRacing, wat gelijk een boel verwachtingen schept. Gooi die maar gelijk overboord, want dit is een totaal ander soort racegame. En voor sommigen is dat maar goed ook.

Arcaderacers van de oude stempel, waar vind je die nou tegenwoordig nog? En dan bedoel ik niet het moderne soort, zoals Forza ‘Fortnite van de racegames’ Horizon of de over de top opgepompte actie van (de vooral mobiele hitserie) Asphalt. Nee, geef ons toch weer eens een game zoals Sega Rally en Ridge Racer: gewoon ongecompliceerd racen, zonder zaken als autospaarwoede, upgrades of andere poespas.

Dat is eigenlijk precies wat ExoCross biedt. En dat ook nog eens in een originele, futuristische setting: in een wereld waar het klimaatprobleem opgelost is, mag er alleen nog digitale autosport worden bedreven. De oplossing: brandstof slurpende racemonsters verplaatsen naar een andere planeet vol woestenij, om die bolides ook nog eens op afstand te laten besturen. Dat is nog eens wat anders dan de zoveelste ‘spaar ze allemaal’-racegame op een uit de hand gelopen festivalterrein. Letterlijk zelfs, want in ExoCross zitten slechts drie modellen, die ook nog eens alle drie sterk op elkaar lijken: een snelle, een nog snellere en de snelste. 

iRacing-technologie

ExoCross is ontwikkeld onder de vleugels van het bedrijf achter pure simulatieracer iRacing, dat enkele jaren terug een vroege versie van het spel (toen nog DRAG geheten) overnam van twee Duitse broers. Daarbij werd Paul Coleman ingevlogen, de man die eerder hoofdverantwoordelijke was voor Codemasters’ Dirt Rally. ExoCross draait op een eigen engine, die ‘4CPT’ mogelijk maakt - effectief het nauwkeurig aansturen elke beweging die te maken heeft met de vier wielen. Dat verklaart de futuristische wagens met joekels van banden, bedoeld om over met name onverharde paden te denderen. Vanuit iRacing is een stukje simulatie van het rubber meegenomen.

Het resultaat is een arcaderacer met een zeer sterke nadruk op physics. Elke oneffenheid op de baan, input achter het stuur of contact met andere auto’s (de AI is naar verluidt ook ontleend aan iRacing) heeft gevolgen. Dat zorgt voor sensationeel, maar ook behoorlijk nerveus rijgedrag. De enorme uitstekende wielen zorgen er bovendien voor dat je iets te gemakkelijk verstrikt raakt met tegenstanders en achterstevoren of ondersteboven belandt - tot afgerukte wielen aan toe. Er is weliswaar een snelle reset-mogelijkheid, maar door de korte cooldown die daarbij hoort, ben je na een ongeluk vaak kansloos in de rest van de race. Die frustratie staat toch ietwat haaks op de arcade-inborst van ExoCross.

Watch on YouTube

Toch: wanneer je je draai gevonden hebt en je voertuig beter weet te ‘zetten’ om bepaalde bochten ook driftend te nemen, is dit een heerlijk bevredigende racer. Wel zou de boostfunctionaliteit, met een meter die je sneller vol krijgt door achter tegenstanders te hangen, net wat krachtiger mogen voelen. Ook houdt het aantal circuits met amper twintig, verdeeld over vier omgevingen, niet echt over. Anderzijds: bij Sega Rally en Ridge Racer was dat nauwelijks anders, maar modernere voorbeelden zoals Wreckfest hebben aangetoond dat het wel degelijk meer kan zijn.

Online racen

Wat speltypes betreft is ExoCross een stuk uitgebreider. Je kunt deelnemen aan een kampioenschap, losse races en tijdritten, ook in de vorm van tientallen korte proeven met steeds moeilijker te halen doeltijden - aangevuld met enkele periodiek vernieuwde uitdagingen. Vooral bij die uitdagingen waarbij je alleen op de baan bent (met desgewenst een ghost van een andere speler) dringt de vergelijking met Trackmania zich op, al voelt Exocross uiteindelijk nooit zo snel of verfijnd als dat esporticoon onder de arcaderacers.

Online racen kan uiteraard ook, met directe matchmaking die je in een lobby stopt, waar je kunt stemmen op het te gebruiken voertuig en de volgende baan in een reeks van zes races. Na telkens een korte kwalificatieheat neem je het tegen elkaar op. Het werkt allemaal prima, maar steekt toch karig af naast de geavanceerde matchmaking op basis van rangschikking die iRacing zo vermaard maakt.

Zo resteert een arcaderacer die echt wel vermakelijk is, zeker als je met een racestuurtje lekker wilt gooien en smijten - al mist de force feedback de nodige diepgang, ook hier met de kunde van iRacing indachtig. ExoCross’ focus op gevoelig rijgedrag betaalt zich uit voor wie dat het hoogste goed is. Wie echter meer content en vooral online mogelijkheden verwacht, komt hier toch wat bedrogen uit.

ExoCross is nu verkrijgbaar op pc, PlayStation 4 en PlayStation 5. Deze game is gerecenseerd op PlayStation 5.

Goed
Conclusie

ExoCross is een arcaderacegame zoals ze nog zelden gemaakt worden, met de nadruk op physics en sensitief rijgedrag op vooral onverharde banen. We hadden wel graag een uitgebreidere online multiplayer gezien om het feestje compleet te maken.

Plus- en minpunten
  • Puur arcaderacen
  • Toffe physics
  • Originele setting
  • Nogal beperkte online modus
  • Nodeloos rommelige races

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!