De innovaties van de 2020 Asus laptops op een rij
Gamer.nl
Reviews

De innovaties van de 2020 Asus laptops op een rij

Asus heeft de nieuwe laptop line-up voor 2020 gepresenteerd met een aantal zeer interessante innovaties. Zo komt het bedrijf met een aantal verbeteringen op het gebied van de koeling, de beeldschermen en natuurlijk de hardware.

Elk jaar staat Asus weer klaar met een mooie set laptops met interessante hardware, mooie behuizingen en bijzondere innovaties. Dit jaar is dat niet anders met hun nieuwe Republic Of Gamers (ROG) line-up. De ROG Zephyrus Duo 15 is het meest high-end model met twee schermen en zeer krachtige hardware. Daaronder vinden we de dunne ROG Zephyrus-laptops en de krachtige ROG Strix-modellen. De betaalbare ROG-laptops vallen onder TUF Gaming.

Update: AMD Ryzen 4000-serie

Dat AMD de desktop-markt aan het veroveren is mag geen geheim meer zijn, maar vanaf nu gaat het bedrijf ook toeslaan met nieuwe mobiele processors. De AMD Ryzen 4000-serie, die gebouwd wordt op het moderne 7 nm-proces, biedt enorm veel prestaties voor een relatief lage prijs. Zo is de AMD Ryzen 9 4900HS tot wel 50 procent efficiënter dan de tegenhangers van Intel. In totaal komen er zes modellen in de high-end Ryzen 4000H-serie. De Ryzen 9- en Ryzen 7-processors krijgen acht kernen met zestien threads, terwijl de Ryzen 5-processors het moeten doen met zes kernen en twaalf threads. De boostfrequentie ligt op maximaal 4.4 GHz. Dat is weliswaar lager dan de absurde 5.3 GHz die de Intel-processors behalen, maar AMD doet het met een veel lager stroomverbruik. In de eerste benchmarks is de AMD Ryzen 9 4900HS in ieder geval net iets sneller dan het mobiele topmodel van Intels vorige generatie: de Core i9-9980HK. De Asus ROG Zephyrus G14 en G15 zullen één van de eerste laptops zijn met deze nieuwe processors aan boord.

©GMRimport

ROG-brede innovaties

Zoals gezegd heeft Asus ROG ook dit jaar weer een paar aangename verrassingen, waaronder een antwoord op een jarenlang verzoek van de community: vloeibaar metaal. Vrijwel alle laptops op de markt gebruiken tussen de processor en koeler een warmtegeleidende pasta. Dat is een bewezen methode voor een goede warmteoverdracht, maar er is een betere oplossing op de markt.

Dit zogenaamde vloeibare metaal wordt al jaren gebruikt door overklokkers en andere enthousiastelingen, maar is door zijn eigenschappen erg lastig om te gebruiken in laptops. Vloeibaar metaal geleidt namelijk niet alleen beter de warmte, het geleidt ook stroom en mag het dus absoluut niet in aanraking komen met elektronische contacten. Daarnaast reageert het goedje met verschillende veelgebruikte metalen zoals koper, waardoor er speciale behandelingen nodig zijn om ongewenste corrosie te voorkomen. Asus heeft het nu voor elkaar gekregen om toch vloeibaar metaal te gebruiken, door speciale koelblokken te ontwikkelen die voorkomen dat het materiaal over andere componenten heen lekt. Het resultaat is een verbeterd koelvermogen en daardoor een stillere werking van het systeem.

©GMRimport

Dit jaar werkt Asus voor alle ROG-laptops ook samen met Pantone; een bedrijf dat schermen valideert en kalibreert, met betere kleureigenschappen als resultaat. Foto’s en video’s worden daardoor realistischer weergegeven en de kleuren zijn iets rustiger voor de ogen. Daarnaast is het een uitkomst voor grafisch ontwerpers, fotografen en andere professionals die kleurgevoelig werk verrichten. Met een goed gekalibreerd paneel voldoet jouw scherm namelijk aan de internationaal geaccepteerde standaarden.

©GMRimport

Nog een mooi voorbeeld van handige innovatie is de nieuwe ROG Keystone II. Dit zijn kleine ‘steentjes’ die op de laptop geplaatst worden, waarmee in één keer een boel verschillende eigenschappen veranderen. Welke eigenschappen dat precies zijn kun je helemaal zelf instellen. Hierdoor is het mogelijk om de laptop stil en rustig te laten functioneren als je op kantoor zit, terwijl alle lampen aangaan en de turbo wordt geactiveerd zodra je de Keystone plaatst als je thuis aan het gamen bent. Met versie twee is het nu ook mogelijk om bepaalde bestanden te versleutelen en verbergen op het moment dat de Keystone wordt verwijderd van de laptop. Zonder deze Keystone zijn de geselecteerde mappen en bestanden dus niet meer zichtbaar, wel zo veilig als je privé video's of patiëntgegevens op de laptop hebt staan.

Nieuwe hardware

In de Hardware Update van 5 februari berichtten we er al over, maar nu is het officieel: De Nvidia Super-videokaarten vinden hun weg naar laptops. De Nvidia RTX 2070 Super en de RTX 2080 Super zijn de verbeterde varianten van hun non-super broertjes. Dat betekent nog hogere prestaties en - afhankelijk van het model en de uitrusting - mogelijk zelfs een lager verbruik.

©GMRimport

Daarnaast zijn er nieuwe processors beschikbaar van Intel, namelijk de Comet Lake-H-processors. Deze rekenkernen vormen ondertussen al de tiende generatie van de Intel Core-serie, maar worden helaas nog wel op de (sterk verbeterde) 14nm-technologie gebouwd. Het topmodel is de Intel Core i9-10980HK met acht kernen, zestien threads en een boostfrequentie van maar liefst 5.3 GHz! De officieel ondersteunde DDR4-snelheid gaat met deze generatie ook omhoog naar 2933 MHz, maar Asus doet daar een schepje bovenop en levert de laptops met het geheugen standaard overgeklokt naar 3200 MHz. De lager gepositioneerde nieuwe Core i5- en i7-processors krijgen uiteenlopende boostfrequenties van 4.5 tot 5.1 GHz met vier, zes of acht kernen. Wat deze hoge frequenties doen met het stroomverbruik, gaan we zo snel mogelijk voor jullie testen.

Asus ROG Zephyrus Duo 15

Het paradepaartje van alle ROG-laptops is dit jaar de Zephyrus Duo 15. De laptop lijkt op een verbeterde variant van de Zenbook Pro Duo die vorig jaar al werd gelanceerd. Net als de Zenbook beschikt ook de Zephyrus over twee schermen: een 15.6-inch hoofdscherm met daaronder een 14.1-inch extra breed touchscreen. Nieuw dit jaar is dat het tweede scherm niet langer vlak ligt boven het toetsenbord, maar bij het openklappen van de laptop omhoog vouwt voor een verbeterde ergonomie. Voor het 15.6-inch scherm biedt Asus de keuze uit een 300Hz full HD IPS-scherm met een reactietijd van 3 ms, of een 60Hz UHD IPS-scherm. Het snelle scherm is uiteraard bedoeld voor de meest fanatieke gamers, maar haalt toch nog 100% van het sRGB-spectrum. Het UHD-paneel doet daar nog een (flink) schepje bovenop en weet 100% van het Adobe RGB-spectrum weer te geven. Het secondaire IPS-scherm heeft een resolutie van 3840 bij 1100 pixels en beschikt over een touchscreen.

©GMRimport

Kijken we naar de specificaties, dan is ook dat allemaal high-end. Er is keuze uit een Intel Core i9-10980HK of een i7-10875H, met daarbij een Nvidia RTX 2080 Super of een RTX 2070 Super. Al die chips zijn stuk voor stuk zeer krachtig, wat betekent dat er veel hitte geproduceerd wordt. Dat probleem heeft Asus opgelost met het kantelende scherm. Deze zorgt namelijk voor meer ademruimte voor de ventilatoren, met betere koeling als gevolg.

Natuurlijk is er ook veel keuze in de hoeveelheid geheugen en het opslagmedium, maar hoeveel opslag je ook kiest, het zijn altijd NVMe-SSD’s. Als aansluitingen vinden we drie keer USB 3.2 Type-A, USB 3.2 Type-C, HDMI 2.0b, audiojacks en een ethernetpoort. Het geheel weegt minder dan verwacht, namelijk 2.4kg.

Asus ROG Strix en Zephyrus

Onder de Zephyrus Duo 15 vinden we een reeks andere laptops in de Zephyrus-serie en daarnaast de Strix-laptops. Alle laptops in de Zephyrus-reeks, bestaande uit de G14, G15, M15, S15 en S17, zijn gericht op ultra-mobiel gaming. Oftewel: krachtige hardware in een compacte en lichte behuizing. Of je nou kiest voor de S15 of de grote S17, de laptops zijn allemaal voorzien van een Intel Core i7-10875H en een RTX 2070 Super of een RTX 2080 Super. De luxere S15 en S17 zijn uitgerust met de openklappende onderkant die we al zagen in de vorige generatie Zephyrus-laptops. Dat zorgt voor een beter koelvermogen en een minder warme schoot wanneer je de laptop op de bank gebruikt.

©GMRimport

Neem je de laptop niet dagelijks mee naar werk of school, dan moet je bij de Strix-serie zijn. Deze laptops zijn misschien iets minder compact en lichtgewicht dan de Zephyrus-serie, maar beschikken over de meest krachtige hardware, goede koeling en uitgebreide rgb-verlichting rondom de behuizing. De meest krachtige van het stel is de ROG Strix Scar 17, met een RTX 2080 Super en een Intel Core i9-10980HK. Dit gamemonster heeft een 17.3-inch IPS-scherm met een verversingsfrequentie van 300 Hz en een reactietijd van 3 ms. Een ware desktopvervanger dus.

©GMRimport

Conclusie

Net als voorgaande jaren laat Asus ROG weer zien dat ze niet bang zijn om te innoveren. Met name het gebruik van vloeibaar metaal in plaats van regulier koelpasta is een oplossing die je niet ziet, maar wel merkt in de framerates. Het kantelende tweede scherm van de Zephyrus Duo zie je uiteraard wel, maar door het hoge prijskaartje gaan we die helaas niet veel in het wild tegenkomen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!