De PlayStation Portal had veel meer kunnen zijn
Gamer.nl
Reviews

De PlayStation Portal had veel meer kunnen zijn

Niet vita(al) voor je PS5

Als Wii U-achtige controller doet de PlayStation Portal het prima. Kijk je er als handheld naar, dan krijg je wel erg weinig voor het relatief hoge bedrag.

Met de Portal brengt PlayStation voor het eerst in ruim elf jaar een nieuwe handheld op de markt. Verwacht echter geen opvolger van de Vita: de Portal lijkt eerder op de gamepad die Nintendo ooit voor de Wii U maakte. Het apparaat is puur ontworpen om games vanaf de PlayStation 5 naartoe te streamen via wifi, zodat je bijvoorbeeld Spider-Man 2 kunt spelen terwijl je partner of kinderen de televisie benutten.

Vooropgesteld: dat streamen doet de Portal prima. Games zien er op het 1080p-scherm scherp uit en van vertraging is weinig sprake. De purist zal wel een klein beetje latency opmerken waardoor een competitieve online shooter niet aan te raden is, maar voor een avondje Spider-Man 2, Final Fantasy 7 Remake of Horizon leent het zich uitstekend. Het scherm heeft een frequentie van 60 hertz, ruim voldoende - streamen bij meer dan 60 frames per seconde wordt al snel riskant.

Voor traditioneel LCD ziet het scherm er ook mooi uit, met diepe zwartwaarden door ogenschijnlijk veel lokale dimpunten. Oled was leuk geweest, maar had de prijs van de handheld geheid nog verder omhoog gestuwd, dus deze keuze voelt logisch.

Geen rechtstreekse verbinding

Wel jammer is dat voor Remote Play de Portal hetzelfde type verbinding gebruikt als bij de app voor je smartphone of tablet. Het apparaat verbindt via je router met je (bij voorkeur op ethernet aangesloten) console, wat betekent dat je een snelle router nodig hebt om goede prestaties te genereren.

Een gemiste kans, want er zijn tal van alternatieven te verzinnen die Sony bij een eigen apparaat had kunnen inzetten. We hadden graag gezien dat de Portal een rechtstreekse adhoc-verbinding met de console kon maken, zoals de Wii U dat vroeger ook deed. Of misschien had Sony de usb-c-poort kunnen gebruiken voor een bedrade aansluiting, om zo een nog betrouwbaardere connectie tussen console en Portal aan te bieden. Dan had Sony ook kunnen zeggen dat dit de ultieme manier was om stabiel je games remote te draaien.

Moordende concurrentie

Omdat zulke directe verbindingsopties bij de Portal ontbreken, heeft het apparaat niet echt een 'unfair advantage' vergeleken met andere handhelds - en de concurrentie is moordend. Heb je een beetje een goede smartphone, dan koop je voor de helft van het geld een goede controller om rond je telefoon te klemmen, waarbij de Remote Play-app op je smartphone net zo goed werkt als Sony's eigen apparaat. Die smartphone heeft wellicht een iets kleiner scherm, maar dikke kans dat hij wel een oledscherm heeft.

Iets meer te besteden? Een Steam Deck van 370 euro streamt ook games via een Remote Play-app. En als je die koopt heb je naast PlayStation-games ineens ook toegang tot gigantisch veel pc-titels. Omdat Sony veel games naar pc port, kun je veel PlayStation-titels lokaal draaien.

Goede controller, gierige audio

Wel heeft de Portal een streepje voor als het gaat om comfort. De console ziet er wat Frankenstein-achtig uit, alsof iemand twee controllerhelften aan een tablet heeft geplakt, maar het resultaat mag er zijn. Het voelt namelijk alsof je een DualSense-controller in je handen hebt. Enig verschil is dat de analoge sticks iets kleiner zijn, maar ze hebben alsnog iets meer travel dan wat je op een Nintendo Switch vindt.

Daar staat tegenover dat de Portal achterloopt qua draadloze audio. Een bluetooth-headset aansluiten is onmogelijk. Dat had een nobel streven kunnen zijn in een poging mogelijke draadloze storingen rond de gadget te beperken, maar de realiteit is gieriger: wie draadloze audio wil, moet een headset gebruiken die PlayStation Link ondersteunt. Dit protocol belooft lagere latency en lossless audio, maar bij gamestreaming voelen beiden als overbodige luxes - wie minimale latency en hoogste kwaliteit wil, speelt immers rechtstreeks op de televisie.

Gesloten

De Portal voelt vooral als een gemiste kans. Had Sony het apparaat zijn eigen platform gemaakt waarop handheldgames afgespeeld konden worden, dan was dit in potentie een fantastische Vita-opvolger geweest. Een handheld die vele malen fijner in de hand ligt dan een Switch of een Steam Deck. We waren dan zelfs bereid geweest iets meer te betalen voor een extra krachtige chip - de Switch heeft bewezen dat een gamehandheld wonderen kan verrichten met een beetje een goede smartphoneprocessor.

In plaats daarvan is dit puur een streamingapparaat. Voor hooguit 150 euro een no-brainer, maar bij 220 euro schuurt hij qua prijs net te dicht langs net zulke valide alternatieven. Dat maakt het lastig de Portal aan te raden.

Goed
Conclusie

Hardwaretechnisch doet de PlayStation Portal precies wat je verwacht: in perfecte netwerkomstandigheden worden games vanaf je PlayStation 5 naar het kleinere scherm gestreamd, waarbij je ze met de uitstekende besturing kunt spelen. Maar dat het apparaat alleen kan streamen, maakt hem inherent beperkt. Voor de helft van het geld heb je een apparaat dat nog veel meer kan.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Streamen werkt prima
  • ⁠Ergonomisch heel fijn
  • Kan alleen maar streamen
  • Duur voor wat het doet
  • Geen rechtstreekse PS5-verbinding

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt
Gamer.nl
Nieuws

South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt

De game verscheen afgelopen april voor Xbox Series, pc en Game Pass

Meer dan een miljoen mensen hebben de op 8 april uitgekomen Xbox Series- en pc-game South of Midnight gespeeld.

Dat blijkt uit een artikel van Game Rant, waar men met Guillaume Provost, studiohoofd van ontwikkelaar Compulsion Games, heeft gepraat. Provost gaf daarbij aan dat de game inmiddels door meer dan een miljoen mensen is gespeeld.

South of Midnight is een third-person actiegame die zich afspeelt in een moerasachtige wereld met monsterachtige wezens. De graphics vallen daarbij meteen op door de unieke manier waarop het geheel stop-motion-animatie nabootst.

In South of Midnight wordt hoofdpersonage Hazel naar een gotische wereld getransporteerd waarin realiteit en fantasie met elkaar verweven zijn en eeuwenoude wezens uit folklore tevoorschijn komen. Het spel is zoals gezegd ontwikkeld door Compulsion Games, dat We Happy Few ontwikkelde en inmiddels onderdeel uitmaakt van Xbox Games Studios.

South of Midnight is verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc. De game staat ook op Xbox Game Pass. Het spreekt voor zich dat Game Pass-spelers worden meegerekend met de totale spelersaantallen van de game.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland
Gamer.nl
Nieuws

Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland

Waaronder een aantal remakes en multiplayergames

Ubisoft zou plannen hebben voor negen Assassin's Creed-games de komende jaren.

Insider Gaming plaatste een artikel waarin het enkele details gaf over deze negen games - waarvan sommigen al zijn bevestigd en anderen al geruime tijd het onderwerp van geruchten zijn. Het gaat om twee grootschalige rpg's in de stijl van Shadows en Valhalla, drie remakes, één 'kleinere' ervaring, twee multiplayergames en één mobiel spel. Deze games moeten volgens de planning de komende zes jaar verschijnen.

De eerstvolgende Assassin's Creed-game die uit zou komen, zou Assassin's Creed Jade zijn, de al onthulde mobiele game die zich in China afspeelt. Dit zou worden opgevolgd door een game met de codenaam Invictus, een multiplayergame die geïnspireerd is door Fall Guys en zestien spelers per potje het tegen elkaar laten opnemen. Er zouden al plannen zijn om de game zo'n vijf jaar te ondersteunen met updates en nieuwe content.

Rond dezelfde tijd als Invictus zou een Assassin's Creed-spel met de codenaam Obsidian uitkomen. Dit zou de remake van Assassin's Creed 4: Black Flag betreffen waar al geruime tijd geruchten over gaan. Ergens nadat de contentplanning voor Assassin's Creed Shadows ten einde komt (ongeveer twee jaar na release van de game) zou vervolgens 'Hexe' op de planning staan, een iets kleinere ervaring met - volgens eerdere geruchten - een focus op bovennatuurlijke krachten. De game zou ongeveer een jaar aan dlc-ondersteuning krijgen.

Ongeveer een jaar na Hexe zou een game met de codenaam Scarlet op de planning staan. Dit zou de volgende grote rpg in de reeks betreffen. Volgens Insider Gaming is de productie van dit spel inmiddels begonnen en zou het qua setting India, de Middenlandse Zee en de Azteken aanhouden. Dit zou gevolgd worden door Stardust, de volgende remake van een Assassin's Creed-game. Het is niet bekend waar de remake op gebaseerd is.

De laatste drie Assassin's Creed-games die op de planning staan, zijn Emerald, de derde rpg en de derde remake. Over de laatste twee titels is nog niets bekend, maar Emerald zou wederom een multiplayergame zijn met een vijfjarenplan.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!