
Jouw schip is verder van aarde verwijderd dan welk menselijk schip dan ook. Dan komt het moment om weer naar huis te gaan, maar blijkbaar heeft jouw verkenningsdrang een buitenaardse armada gewekt, die nu ook op weg is naar je thuisplaneet. Nu is het dus zaak om eerder op aarde te zijn dan de vijandelijke vloot, om te voorkomen dat de wereld wordt opgeblazen. Zo begint From Other Suns, een roguelike die Faster Than Light en Borderlands combineert.
Je begint aan boord van je schip, op de brug. Hier kun je via de sterrenkaart je koers uitzetten en naar andere sterren springen. Dit werkt net zoals FTL. De aarde is ergens rechts op de kaart, de vijandelijke overmacht rukt vanaf links op. Er zijn ruimtestations op de kaart waar je boodschappen kan doen en andere stations waar je mi ies kunt uitvoeren. Soms kom je willekeurig een ander schip tegen dat vriendelijke of vijandelijke bedoelingen kan hebben. Via het communicatiesysteem krijg je berichten van vrienden en vijanden, die duidelijk maken wat de bedoeling is van een mi ie.
Away-mi ie
Doorgaans moet je voor een mi ie met de teleporter naar het andere schip of ruimtestation om een aantal vijanden uit te schakelen. De soorten vijanden hiervoor variëren, maar het komt meestal neer op ‘schiet op alles wat beweegt’. Dit lijkt in eerste instantie wat tam, als je alleen met ruimtepiraten van doen hebt, maar hoe dichter je bij de aarde bent, hoe moeilijker de mi ies worden en hoe uitdagender de tegenstanders. Ook zijn er eindbazen, die bijzonder lastig zijn om te verslaan. Dat betekent ook dat je al je wapens en je schip regelmatig moet opwaarderen om de latere uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Wie probeert om in één rechte lijn naar de aarde te racen, ontdekt dat dit een enkele reis naar het hiernamaals betekent.
Het voltooien van mi ies levert je ‘scrap’ (geld) op waarmee je je boordkanonnen, schilden en andere elementen van je schip kunt verbeteren. Deze heb je nodig in de ruimtegevechten, waarbij jij en het vijandelijke schip op elkaar schieten. Denk hierbij niet aan Elite Dangerous, maar aan FTL, waarbij je dus alleen op de vuurknop hoeft te drukken en het afhangt van de kwaliteit van je apparatuur of je wint of verliest.
Alle onderdelen hebben hun eigen kamer aan boord van het schip en kunnen tijdens gevechten beschadigd raken. Het is dan aan jou en je teamgenoten om de schade te herstellen met speciale ‘reparatiepistolen’. Ook kunnen vijandelijke eenheden naar jouw schip stralen, wat een extra laag paniek kan toevoegen aan een ruimteslag.
Co-op
From Other Suns is ontworpen om met drie personen in een coöperatieve modus te spelen, maar je kunt ook alleen aan de slag. Dit is gelukkig ook leuk, al mis je natuurlijk de dynamiek van een team. De moeilijkheid van de mi ies past zich aan op het aantal menselijke spelers en je kunt aan het begin van je se ie steeds kiezen of je alleen speelt, met vrienden of dat je je game (tijdelijk) openstelt voor vreemden via de matchmaking.
Het grootste verschil tu en solo en co-op (afgezien van het feit dat co-op altijd leuker is) is de manier waarop je het kunt verliezen. Je begint met drie bemanningsleden. Als je doodgaat, neem je het lichaam van een van de overgebleven bemanningsleden over. Als ze allemaal dood zijn is het game over. In co-op werkt het iets anders. Als je dood gaat en het laatst overgebleven bemanningslid al door een andere speler wordt gebruikt, kom je terug als robot. Robots kunnen zo vaak doodgaan en terugkomen als je wilt, pas als de laatste mens dood is is het spel voorbij.
Voortbeweging
From Other Suns speelt voor het merendeel als een first person shooter. In vr levert dit genre meestal problemen op, omdat vrij bewegen meestal mi elijkheid veroorzaakt. Het alternatief is dan meestal teleportatie, waarbij je van plek naar plek flitst. Het voordeel hiervan is dat je niet ziek wordt, maar het nadeel is een gebrek aan realisme en het vermindert het gevoel van ruimtelijke aanwezigheid.
From Other Suns zoekt hierin een tu enweg, met een uniek soort ‘teleport’. Op het moment dat je loopt, blijft jouw ‘camera’ op de plek waar hij is en bestuur je je lichaam met de joystick. Je kunt tijdens dit lopen dus ook gewoon geraakt worden door vijandelijk (en vriendschappelijk) vuur. Laat je de stick los, dan flitst je gezichtspunt naar je lichaam. Dit werkt op zich goed en zorgt er voor dat je niet mi elijk wordt. Toch voelt het in een hectisch vuurgevecht wat onhandig. Wiens maag er tegen bestand is kan dan ook kiezen voor vrij rondlopen met de stick. Hierdoor voelt het wel alsof je op een karretje rondrijdt, maar het is redelijk comfortabel dankzij diverse comfort-opties.
Hoewel de besturing dus in beide modi niet zo optimaal is als in bijvoorbeeld Echo Arena, voldoet hij goed. Vooral omdat je veel gebruik moet maken van cover in de omgeving. Je moet dus echt wegduiken achter obstakels, of je naast een deuropening of in alkoven schuilhouden tijdens de vuurgevechten. Op die momenten schittert het spel. Vooral als je met andere mensen samenwerkt.
Presence
De vormgeving van de game is grafisch enigszins gestileerd en doet denken aan de vorige vr-game van Gunfire Games, Dead and Buried. Alles is een beetje cartoony, maar niet zo erg dat het je uit de wereld haalt. Integendeel: de solide vormgeving zorgt er voor dat alles er heel tastbaar en geloofwaardig uitziet. Het is dan ook niet moeilijk om jezelf te verliezen in de game en echt te geloven in de omgeving. Presence heet dat.
Toch is er ook wel een groot minpunt aan te wijzen in de spelwereld. De omgevingen zijn niet interactief. Dat is een groot gemis. Vooral aan boord van je eigen schip liggen allerlei dingen waarvan je denkt dat je ze op kan pakken (speelkaarten, laarzen, andere gebruiksvoorwerpen) die helaas vastgeschroefd lijken. Je hand gaat er doorheen alsof het lucht is. En dat is vooral heel vervelend op het moment dat je ‘vastzit’ op je schip. Op het moment dat je de laatste mens bent en je je teamgenoten als robots een baasgevecht in duiken, is het onverstandig om mee te gaan. Ga jij dood, dan is alles voorbij. De beste strategie is dan maar aan boord blijven en daar is dus echt geen klap te doen, behalve je achievements bekijken en de achtergrondmuziek veranderen. Juist in vr is het erg jammer wanneer omgevingen volledig statisch zijn en je dus duimen zit te draaien tot je weer mee kan doen.
Ook de vijandelijke schepen en ruimtebases zijn niet interactief. De omgevingen zijn mooi, maar afgezien van hier en daar een te stelen krat of bruikbare wapens blijft het bij versiering. Tijdens een vuurgevecht is dat niet erg, maar als je alle vijanden verslagen hebt en op zoek gaat naar gemiste voorwerpen of wapens, voelt dat toch alsof je op een filmset loopt in plaats van een echte plek.
Spannend
Toch is From Other Suns een bijzondere en goed gemaakte ervaring. Als je met de juiste mensen samenspeelt, is dit zo dicht als je kan komen bij het leven van een ruimtecowboy zoals in de tv-serie Firefly. Het uitvoeren van een mi ie met teamgenoten is een waar genot en de diverse wapens (die gaandeweg beter worden, net zoals in Borderlands) zorgen voor de nodige variatie.
Toch is het dat laatste waar From Other Suns uiteindelijk een beetje blijft steken. Er is eigenlijk net even wat meer variatie in de mi ies nodig. Ook is het jammer dat elke mi ie zich aan boord van iets afspeelt, waardoor de omgevingen op elkaar gaan lijken. Ook gaat de progre ie langzaam. Door het voltooien van achievements krijg je permanente upgrades, zoals betere wapens en schepen, die je bij het starten van een nieuw spel behoudt. Dat geeft iets om voor te blijven spelen, maar het duurt best lang voor je ze verdient. From Other Suns is dus een behoorlijk hardcore spel voor doorgewinterde roguelike spelers met ijzeren uithoudingsvermogen. Ben je dat, dan is dit een verplichte aanschaf.
From Other Suns kan nu gekocht worden via de Oculus Store voor pc.