Review: MSI GE75 Raider 8SG - desktopprestaties in een laptop
Gamer.nl
Reviews

Review: MSI GE75 Raider 8SG - desktopprestaties in een laptop

De specificaties van de MSI GE75 Raider 8SG zijn erg indrukwekkend, maar goede specificaties alleen zijn is niet genoeg voor een laptop. Kan deze draagbare computer van MSI zijn eigen Intel Core i7-8750H en Nvidia RTX 2080 bijhouden?

MSI GE75 Raider 8SG

  • Scherm: 17,3-inch 1080p 144 Hz AHVA-paneel (IPS)

  • Processor: Intel Core i7-8750H 6-core met 4.1 GHz turbo

  • Geheugen: 16GB Samsung DDR4 2666 MHz cl19 (dual channel)

  • Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6 256bit

  • Opslag: WD 512 GB NVMe SSD + 1TB HDD

  • Gewicht: 2,61 kg

  • Aansluitingen: SD-kaart lezer, 1x USB-C 3.1, 3x USB-A 3.1, HDMI 2.0, Mini- DisplayPort 1.2, ethernet, 2x 3.5mm

  • Adviesprijs: €2.799,-

De specificaties zijn duidelijk: we hebben hier te maken met een echte high-end gaming laptop. MSI heeft gekozen voor de desktopversie van de RTX 2080 en dus niet de langzamere Max-Q-versie die is ontwikkeld voor laptops. Die chip wordt wel een stuk warmer, dus een stresstest moet aantonen of de koeling voldoende is. De adviesprijs is in ieder geval scherp, waardoor het de goedkoopste 17-inch laptop is met een RTX 2080 aan boord.

©GMRimport

Behuizing en beeldscherm

Hoewel de laptop alles behalve goedkoop is, is de adviesprijs erg scherp en zou je dus verwachten dat MSI heeft moeten besparen op de behuizing. Laten we voorop stellen dat het geen luxe behuizing is zoals we kennen van de Apple of de Dell Alienware-laptops, maar er valt weinig te klagen. Het aluminium geheel voelt stevig aan en vooral de palmsteun en het toetsenbord zijn erg rigide. De boven- en onderkant zijn wel in te drukken, maar daar merk je bij normaal gebruik weinig van. Het deksel met het scherm wiebelt nauwelijks en de scharnieren zijn zo afgesteld dat je de laptop met één hand kunt openen.

Door de dunne randjes rondom het 17,3-inch scherm is de hele behuizing redelijk compact gebleven, al had hij misschien wel wat dunner mogen zijn. Het gewicht van 2,61 kg is laag genoeg om de laptop dagelijks mee te nemen naar je werk of school, maar door de rode accenten en het grote MSI-logo valt hij in dat soort situaties aardig op. Wat ook opvalt is de voeding met een maximaal vermogen van 280W, deze weegt bijna een kilo en wil je dus eigenlijk niet steeds meeslepen.

MSI verkoopt duidelijk (nog) geen dongles, want de behuizing zit bomvol nuttige aansluitingen. Er zijn drie USB-A poorten aanwezig (2x Gen.1 en 1x Gen.2) en een enkele USB-C 3.1 Gen.2 (géén Thunderbolt 3). Een leuk detail is dat de USB-poorten voorzien zijn van led-verlichting dat eventueel in de software uitgeschakeld kan worden. Verder zijn er een gigabit ethernet-poort, HDMI 2.0, een SD-kaart lezer, twee 3.5mm poorten (koptelefoon en microfoon) en een Kensington Lock.

Het 1080p-scherm komt bij AU Optronics vandaan en heeft een AHVA-paneel dat vergelijkbaar is met IPS. Deze staan bekend om de uitstekende kijkhoeken en snelle verversingsfrequentie waar ook het scherm in deze MSI-laptop aan voldoet. Daarnaast is de maximale helderheid behoorlijk hoog, terwijl het goede contrast behouden blijft. Ook de reactietijd is met 4 milliseconden uitstekend. Voor professionele fotobewerking is er wel een externe monitor nodig, maar voor amateurfotografen en gamers is de kleurreproductie meer dan goed genoeg.

©GMRimport

Toetsenbord en touchpad

Zoals je van een high-end gaming laptop mag verwachten is ook de MSI GE75 Raider voorzien van een toetsenbord met RGB-verlichting. Elke toets kan apart geprogrammeerd worden, maar je kunt ook gebruikmaken van de vooraf geïnstalleerde patronen. Het toetsenbord is ontwikkeld door SteelSeries en typt erg lekker. Het is geen probleem om hier lange teksten op te schrijven door de prettige feedback. Het enige kritiekpuntje is de te kleine ‘0’ van het numpad om ruimte te geven voor de pijltjestoetsen, maar daar blijft het ook wel bij.

Het touchpad functioneert prima, met aparte linker- en rechtermuisknoptoetsen, maar is niks om over naar huis te schrijven. Je vinger wordt af en toe niet goed gevolgd en de multitouch-functies worden niet altijd geregistreerd. Dat MSI hier geen prioriteit op heeft gelegd kun je ze niet kwalijk nemen, want voor het spelen van games vermijd je een touchpad natuurlijk sowieso het liefst.

Ray tracing en prestaties

De ingebouwde Nvidia RTX 2080 is niet alleen een uitermate krachtige videokaart, maar beschikt ook over speciale rekenkernen voor ray tracing. Deze technologie van Nvidia laat reflecties, licht en schaduwen er een stuk mooier uitzien. Met een normale videokaart zou de game dan veranderen in een slideshow, maar met deze RTX 2080 is het geen probleem.

©GMRimport

De 3D Mark Port Royal benchmark is de nieuwe standaard als het gaat om het testen van videokaarten met ray tracing-technologie. Ondanks dat de videokaart vrijwel direct tegen een temperatuurlimiet aanloopt en een klein beetje terugklokt, weet de laptop toch een score van 5472 neer te zetten. Vergeleken met andere laptops met dezelfde hardware is dat een uitstekende score. Helaas betekent de temperatuurlimiet wel dat er waarschijnlijk weinig ruimte is voor overklokken.

Ook in 3D Mark Time Spy zet de laptop een goede score neer van 8621, dat weer bovengemiddeld is voor laptops met dezelfde hardware. Battlefield 5, een game die zwaar is voor zowel de videokaart als de processor, is erg goed speelbaar, zelfs met ray tracing ingeschakeld. Het verschil tussen RTX ON en RTX OFF is groot, maar de gemiddelde framerate blijft in ieder geval boven de magische 60 fps.

Tijdens al deze benchmarks maakte de ventilator behoorlijk wat kabaal en helaas is dat ook het geval wanneer de laptop weinig te doen heeft. De ventilator staat nooit stil, ook niet in de energiebesparende modus. Dat is jammer, want in idle wordt de videokaart uitgeschakeld en is de processor heel zuinig. Het is dus helemaal niet nodig voor de ventilator om te draaien. Daar komt nog eens bij dat de 7200 rpm harde schijf ook constant geluid blijft maken. Dit is niet zo storend als het geluid van de ventilator, maar wel jammer voor een dure laptop in 2019.

©GMRimport

Zoals verwacht vallen de prestaties van de HDD tegen en wil je deze alleen gebruiken voor opslag van grote bestanden, zoals films en foto’s. De SSD is juist bijzonder snel en laat uitstekende prestaties zien. Het is nog niet op het niveau van high-end NVMe SSD’s zoals die van Samsung, maar bij dagelijks gebruik is dat verschil nauwelijks te merken.

Software

Dat fabrikanten extra software meeleveren is al een lange tijd gemeengoed, maar helaas komt daar steeds meer nutteloze software bij. MSI levert de laptop met zestien extra applicaties, waaronder Norton Security en Powerdirector. In een laptop van een dikke 2000 euro zou dat niet nodig moeten zijn. Ook vervelend is het feit dat de laptop wordt geleverd met Windows 10 versie 1803. Dat zou in de meeste gevallen niet zo erg zijn, ware het niet dat er enorm veel updates nodig zijn voordat Nvidia’s ray tracing werkt. Ray tracing werkt namelijk pas vanaf versie 1809 en zonder de grote update te forceren kan het dagen of zelfs weken duren voordat die is geïnstalleerd.

Conclusie

De MSI GE75 Raider 8SG is een uitstekende laptop met bijzonder goede prestaties. De behuizing zit goed in elkaar en ook over het scherm valt niks te klagen. De adviesprijs van 2799 euro is voor de meeste gamers te hoog, maar gezien de hardware is de laptop alles behalve duur. De grootste kritiekpunten zijn de software en de geluidsproductie, maar MSI zou deze in de toekomst met updates kunnen verhelpen.

©GMRimport

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!