Review: AOC U2790PQU is een betaalbare 4K-monitor
PU.nl
Reviews

Review: AOC U2790PQU is een betaalbare 4K-monitor

Nog niet zo lang geleden waren 4K-monitoren nog veel te duur voor de gemiddelde consument, maar daar komt langzaamaan verandering in. De U2790PQU van AOC is een betaalbare 4K-monitor met een interessant setje specificaties, maar is het ook wat voor gamers?

De discussie of een 4K-resolutie op 27 inch wel nodig is, suddert nog altijd voort. Je ogen zien immers maar een beperkte pixeldichtheid, het vraagt enorm veel van je grafische kaart en Windows gaat nog steeds niet vlekkeloos om met scaling. Toch valt er zeker wat te zeggen voor hoge resoluties als deze. Niet alleen is er veel meer detail zichtbaar als je van dichtbij naar een plaatje kijkt, je kunt ook veel meer informatie op een beeldscherm kwijt zonder dat het onleesbaar wordt. Het aanbod van 4K-monitoren neemt daardoor hard toe, ten koste van het ‘ouderwetse’ Full-HD.

Specificaties

  • 27-inch 3840x2160 (4K UHD)

  • 10-bit IPS-paneel

  • 60 Hz (géén FreeSync of G-Sync)

  • DisplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0, 2x USB 3.0 en audio

  • Draaibaar, in hoogte verstelbaar en portretmodus

  • Prijs: €320,-

©GMRimport

Design

De AOC U2790PQU is op de markt gezet als een professionele monitor en dat zie je aan alles. Het ontwerp is stijlvol met een geborstelde aluminium-look. Echt aluminium is het helaas niet: de hele behuizing is immers gemaakt van plastic, maar de bouwkwaliteit is nog altijd uitstekend. Er zijn geen rgb-ledjes en ook de bekende rode gaming-accenten kom je op deze monitor (gelukkig) niet tegen. Helaas zijn de dunne schermranden wel misleidend, want als je de monitor aanzet, zie je dat de rand eigenlijk een stukje breder is. Ondanks dat is de rand nog altijd meer dan dun genoeg voor moderne standaarden. Een setup met meerdere monitoren ziet er dus gelikt uit zonder dikke balken in het midden.

De voet zet de monitor stevig op het bureau en laat hem horizontaal draaien en in hoogte verstellen. Daarnaast is het mogelijk om de monitor 90 graden te kantelen, waardoor hij in portretmodus komt te staan.

©GMRimport

Het On Screen Display (OSD) is van alle gemakken voorzien, maar de besturing vereist enige gewenning. Alle input moet van één pookje komen, waardoor het niet altijd duidelijk is wat je moet doen om bij sommige instellingen te komen. De functies van het pookje (omhoog/omlaag/links/rechts) veranderen af en toe ook, waardoor het regelmatig voorkomt dat je verkeert klikt. Mocht het lukken om je een weg te banen door de menuutjes, dan kom je alle belangrijke functies tegen.

Beeldkwaliteit

Tijdens het gamen zijn er bij een monitor maar twee belangrijke zaken: snelheid en beleving. Dat eerste is duidelijk niet het beste punt van het scherm. De verversingsfrequentie van 60 Hz is voor shooters en andere snelle games te laag en er is ook een zichtbare hoeveelheid ghosting bij snel veranderende beelden. Daar komt bij dat de input lag merkbaar is, vergelijkbaar met een snelle televisie. De limitatie van 60 Hz is echter alleen een nadeel voor mensen met een extreem snelle computer, want meer dan 60 fps is op een 4K-resolutie nog altijd een uitdaging.

©GMRimport

De beleving is een ander verhaal. Het contrast is uitzonderlijk goed voor een IPS-paneel en ook de wit- en zwartsaturatie zijn uitstekend. Het 10-bit-paneel (8bit + FRC) kan 108% van het sRGB-spectrum weergeven en na een beetje puzzelen in het OSD heeft de monitor een perfecte gammawaarde van 2.2. Games zien er daardoor niet alleen fantastisch uit, donkere hoekjes laten ook genoeg detail zien om dat verstopte monster te spotten.

Daarnaast is deze monitor bij uitstek geschikt voor productiviteit. Fotobewerking en ander kleurgevoelig werk zijn goed mogelijk en de hoge resolutie zorgt er voor dat je een hoop informatie kwijt kunt. Hij is dus een ideale kandidaat voor een tweede monitor waarop je bijvoorbeeld je videostream, chat en statistieken kunt weergeven.

Conclusie

AOC laat zien dat goede 4K-monitoren niet meer zo duur hoeven te zijn. Er zijn zeker goedkopere 4K-monitoren op de markt te vinden, maar die zijn vaak gebaseerd op TN-panelen of rusten op een erg slechte voet. Voor ruim 300 euro haal je met de U2790PQU een monitor in huis met verbazingwekkend goede beeldeigenschappen, ook al is hij niet geschikt voor snelle games. Zoek je wel een snelle monitor, dan kun je beter kijken naar een 1440p-monitor die minder belastend is voor je videokaart.

©GMRimport

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
FTC laat het hoger beroep tegen de Activision Blizzard-overname vallen
PU.nl
Nieuws

FTC laat het hoger beroep tegen de Activision Blizzard-overname vallen

De overname werd twee jaar geleden al goedgekeurd in een rechtszaak

Twee jaar nadat Microsofts overname van Activision Blizzard in een rechtszaak werd goedgekeurd, heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) zijn aanklacht tegen Microsoft laten vallen.

De Federal Trade Commission wilde de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door Microsoft blokkeren via een rechtszaak. Rechter Jacqueline Scott Corley besloot in 2023 echter dat de overname door mocht gaan. In andere landen en regio kreeg Microsoft toestemming van waakhonden, waardoor het bedrijf achter Call of Duty uiteindelijk onderdeel van Microsoft werd.

In de loop van 2023 kondigde de FTC aan het hier niet bij te laten en in hoger beroep te gaan. Begin deze maand bleek echter al dat het verzoek tot hoger beroep werd afgewezen. Nu is duidelijk dat de FTC de zaak in zijn totaliteit laat vallen. "De Commission heeft bepaald dat het de publieke belangen beter kan bedienen door de bestuursrechtelijke geschillen van deze zaak te laten vallen", aldus de waakhond.

Microsofts directeur Brad Smith: "Deze beslissing is een winst voor gamers over heel het land en een logische keuze van Washington, D.C. We zijn de FTC dankbaar voor deze aankondiging."

De overname van Activision Blizzard door Microsoft heeft laatstgenoemde bedrijf in ieder geval geen windeieren gelegd. Uit fiscale cijfers blijkt dat de omzet die de Xbox-tak van het bedrijf genereerd aanzienlijk is gegroeid is ten opzichte van voorheen, en dat komt voor een groot deel door de content van Activision Blizzard. Microsoft heeft zich daarbij aan zijn woord gehouden om Call of Duty op meerdere systemen beschikbaar te blijven stellen. Sterker nog: het bedrijf heeft diverse games die voorheen exclusief op Xbox beschikbaar waren ook naar andere platforms gebracht.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
A24 bevestigt komst van Elden Ring-film door Alex Garland
PU.nl
Nieuws

A24 bevestigt komst van Elden Ring-film door Alex Garland

De geruchten blijken te kloppen

Filmstudio A24 en uitgever Bandai Namco hebben bevestigd aan een verfilming van Elden Ring te werken. De regie en het schrijfwerk is in handen van Alex Garland.

Dat valt in een persbericht te lezen. "Om de epische wereld en intense actie van Elden Ring op film vast te leggen, wordt het project geleid door filmmaker Alex Garland (Ex Machina, Civil War, Warfare) als schrijver en regisseur. De film wordt geproduceerd door Peter Rice, samen met Andrew Macdonald en Allon Reich van DNA, en George R. R. Martin en Vince Gerardis." Meer details over de film zijn er nog niet. Onlangs gingen er al geruchten over de komst van de film.

A24 staat al sinds jaar en dag bekend om het uitbrengen van films met een originele insteek en een focus op sterk ontwikkelde personages, van Lady Bird en Moonlight tot Midsommar en Everything Everywhere All At Once. Het productiebedrijf lijkt steeds meer interesse te hebben in gameverfilmingen - het werkt ook aan een film gebaseerd op Death Stranding.

Elden Ring verscheen in 2022 - en komt later dit jaar ook op Switch 2 uit - en wordt gezien als een van de meest succesvolle games van Fromsoftware tot nu toe. De game pakt de uitdagende soulslike gameplay uit de Dark Souls- en Demon's Souls-games en plaatst die in een open spelwereld. Multiplayer-spin-off Elden Ring Nightreign verschijnt op 30 mei.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!