Shakedown Hawaii is een geslaagde persiflage van losgeslagen hebberigheid
Gamer.nl
Reviews

Shakedown Hawaii is een geslaagde persiflage van losgeslagen hebberigheid

In deze moderne wereld is het soms moeilijk om aan het gevoel te ontsnappen dat je overal en op iedere mogelijke manier wordt opgelicht. Van lootboxes tot vage keurmerken voor zogenaamde natuurvriendelijke producten. Ben je als consument nou echt beter af, of wordt je eigenlijk gigantisch in de zeik genomen? In Shakedown Hawaii is het wel duidelijk wie er vooral profiteert – de meest gehaaide en gierige rijkaards.

De hoofdpersoon in Shakedown Hawaii is een bijzonder veelzijdige boef. Deze naamloze CEO is een typische klagende babyboomer die zijn tijd besteed met televisiekijken en klagen over de jeugd van tegenwoordig. Wanneer blijkt dat zijn miljoenenbedrijf zo goed als failliet gaat, volgt hij het advies van zijn eigen bestseller over het runnen van een succesvolle multinational op. Alleen met gewetenloze overnames, het schaamteloos inspringen op trends en een beetje geweld kom je (terug) aan de top.

©GMRimport

GTA met gevoel voor humor

Met een moordend tempo racet de CEO door Hawaii om koste wat het kost zijn bedrijf van de afgrond te redden. Geen enkele manier om geld te verdienen wordt geschuwd. Auto’s stelen, brievenbussen omverrijden om de post te stelen, lokale middenstanders afpersen of gewoon voetgangers omver rijden: het levert allemaal wat op. In klassieke tweedimensionale Grand Theft Auto-stijl wordt er razendsnel tussen allerlei opdrachten gewisseld.

Het spel heeft daarbij een prettig chaotisch gevoel voor humor. Het is mogelijk om op de hoofden van voetgangers te springen of hun haar af te knippen. Bijna alles in de wereld kan kapot. Loop een supermarkt binnen en iedere kassa of rek kan vernield worden.

©GMRimport

The art of the deal

Dat is overigens ook een prima manier om ervoor te zorgen dat winkeliers beschermgeld betalen. De missies om iemand te laten betalen zijn kort, maar afwisselend. De ene keer moet de boel kort en klein geslagen worden, in de andere winkel is het genoeg om het toilet te laten overspoelen of wat klanten te intimideren door te dichtbij ze te staan.

De shakedowns waarin je binnen een minuut een winkelier leegschudt zijn optioneel – net zoals het business management-gedeelte van Shakedown Hawaii. Naarmate het verhaal vordert komen er steeds meer delen van het eiland te koop te staan.

Koop een hippe koffiezaak of hotel op en de CEO krijgt elke dag een gedeelte van de winst op zijn bankrekening. Het zijn aanvankelijk flinke investeringen, maar met wat verdubbelaars in de vorm van clickbaitreclames of cadeaukaarten die binnen een maand verlopen, kan de winst gemakkelijk vergroot worden.

Hawaii onveilig maken met de drie hoofdpersonen is zo leuk omdat het spel met gemak wisselt tussen gameplaystijlen

-

Matige managementsim

De cijfertjes steeds meer zien groeien en langzaam maar zeker het hele eiland overnemen is leuk, maar uiteindelijk van weinig effect op het hoofdverhaal. Er zijn geen bonussen aan gekoppeld en het heeft geen invloed op de gameplay, waardoor dit gedeelte van Shakedown Hawaii uiteindelijk een beetje nutteloos voelt. Het is net zo makkelijk te negeren.

Wat daarbij ook niet helpt is dat de menu’s om vastgoed te kopen en te upgraden niet bepaald makkelijk werken. Meerdere autogarages achter elkaar kopen voor een leuke monopoliebonus werkt simpelweg niet handig, omdat het hele menu moet worden afgesloten en opnieuw geopend om de volgende in de lijst te selecteren.

©GMRimport

Grappiger dan GTA

De traditionele, GTA-achtige gameplay is gelukkig zo veelzijdig dat het veel goed weet te maken. De missies wisselen elkaar in hoog tempo af. De ene keer moet er concurrentie uit de weg geruimd worden, de andere keer wordt er bedrijfsspionage gepleegd, wat weer wordt opgevolgd door een deelname aan een levensgevaarlijk spelprogramma. Iedere missie wordt ingeleid door een snelle dialoog tussen de CEO en de onderling die de pech heeft op dat moment met hem te maken te hebben.

Juist in deze vluchtige momenten laat Shakedown Hawaii zich van zijn geestigste kant zien. In een missie blijkt bijvoorbeeld dat de productie van dure plastic tasjes en rietjes het bedrijf leegzuigt, dus staakt de CEO de verkoop. Door het te verdraaien als een eco-vriendelijke oplossing, weet hij er meteen ook een mooi pr-momentje uit te slaan. Het b-merk Cola in de portefeuille van de CEO wordt binnen de loop van het verhaal aangeprezen als dure biologisch frisdrank, sportdrankje en als gamerbrandstof. De schaamteloze hebberigheid waarmee het allemaal gepaard gaat zou grappig zijn als het niet zo pijnlijk dichtbij de realiteit zou komen.

©GMRimport

Groteske pixelart

Het toch al hoge tempo van Shakedown Hawaii wordt nog verder opgevoerd door te wisselen tussen speelbare personage. Scooter - de leeghoofdige zoon van de CEO – is vooral bezig met zijn reputatie en zijn rapcarrière is er eentje van. De andere is een naamloze huurmoordenaar die in opdracht van de CEO complete plantages van de lokale kartels uitmoordt om de concurrentie uit de weg te ruimen.

Hawaii onveilig maken met deze drie figuren is zo leuk omdat het spel met gemak wisselt tussen gameplaystijlen. Autorijden is hilarisch omdat iedere tegenligger simpelweg aan de kant gebeukt wordt en de wagen bijna niet stuk te krijgen is. Het schieten werkt minstens zo soepel en zelfs als platformer kan Shakedown Hawaii ermee door.

De kers op de taart is de 16-bit pixelart. Alle personages in het verhaal zijn groteske karikaturen. Van de opgepompte bodybuilder die uit zijn maatpak barst tot de rivaliserende CEO met de meest belachelijke onderkin: Shakedown Hawaii schotelt ze met zo’n moordend tempo voor, dat je bijna niet de tijd hebt om ze in al hun glorie te waarderen.

Shakedown Hawaii is voor 19,99 euro verkrijgbaar op de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation Vita en pc.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Uitstekend
Conclusie

Niet ieder onderdeel van Shakedown Hawaii heeft evenveel liefde gekregen, maar als satire én als klassieke GTA-game weet het spel te overtuigen. Door het extreem hoge tempo waarop de missies elkaar opvolgen en de minstens zo hoge grapdichtheid kakt Shakedown Hawaii geen moment in. Het vastgoedmanagement zit helaas nooit op datzelfde niveau, waardoor het eigenlijk helemaal genegeerd kan worden zonder dat dit het spelplezier in de weg zit.

Plus- en minpunten
  • Chaotisch gevoel voor humor, veel afwisseling tussen gameplay missies, klassieke GTA-gameplay
  • Vastgoedmanagement komt niet helemaal uit de verf

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum
Gamer.nl
Nieuws

Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum

Maar waar blijft de releasedatum?

Terwijl de releasedatum van Hollow Knight Silksong nog altijd niet bekend is, werd wel bevestigd dat de game vanaf 18 september speelbaar is in ACMI, het nationale museum van schermcultuur te Australië.

De game wordt speelbaar in het in Melbourne gelegen museum als onderdeel van een voorstelling genaamd Game Worlds, waarin de spelwerelden van games centraal staan (via IGN). Naast dat de game speelbaar is op de expositie zijn er ook displays te zien over het ontwerp en artistieke richting van het spel.

Fans vragen zich vooral af wat deze aankondiging kan betekenen voor de release van Silksong, maar vooralsnog is daar niets bekend over. De game werd jaren geleden aangekondigd - in eerste instantie als downloadbare content voor Hollow Knight, en daarna als vervolg - maar is sindsdien meermaals uitgesteld. Tijdens de Switch 2 Direct vorige maand werd gemeld dat de game nog altijd dit jaar moet uitkomen.

In Silksong besturen spelers niet de Knight, maar Hornet, een NPC uit de eerste game. Hornet kan hoger springen en daar is het leveldesign dan ook omheen gebouwd. Het spel komt naar pc, Nintendo Switch en Switch 2, PlayStation- en Xbox-consoles.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald
Gamer.nl
Nieuws

Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald

Mogelijk gerelateerd aan de onzekere toekomst van Codemasters

De eerste zeven games in de Leisure Suit Larry-games zullen binnenkort niet meer te koop zijn via Steam.

Dat werd middels een statement door uitgever Assemble Entertainment bevestigd. De Leisure Suit Larry-games waren vooral aan het einde van vorig millennium populair vanwege de vele seksueel getinte grappen. Het gaat om de zes door Sierra On-Line gemaakte delen en het door High Voltage Software ontwikkelde Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude. Dit zijn de zeven spellen die uit de verkoop verdwijnen:

  • Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

  • Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places)

  • Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals

  • Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work

  • Leisure Suit Larry 6 – Shape Up Or Slip Out

  • Leisure Suit Larry: Love for Sail

  • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude Uncut and Uncensored

Mensen die de games al hebben gekocht kunnen ze blijven downloaden en spelen. Daarnaast zullen de twee meest recente games uit de reeks - Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry en Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice - te koop blijven staan.

Een reden werd niet gegeven, maar volgens Phil Salvador van Video Game History Foundation heeft het mogelijk te maken met het feit dat de Leisure Suit Larry-IP eigendom is van Codemasters en gelicenseerd werd aan Assemble Games. Tegenwoordig is Codemasters echter onderdeel van Electronic Arts. Deze week werd tevens aangekondigd dat Codemasters stopt met de ontwikkeling van rallygames en is het X-account van Codemasters verwijderd - mogelijk verkeert de ontwikkelaar dus in zwaar weer binnen EA.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!