Telling Lies mist de impact van Her Story
PU.nl
Reviews

Telling Lies mist de impact van Her Story

Her Story was in 2015 een origineel concept. Via zoekwoorden vonden spelers videofragmenten, waarmee ze hun eigen weg door een klein verhaal puzzelden. Bedenker Sam Barlow is nu terug met Telling Lies. Het idee van de game is grotendeels hetzelfde, maar deze keer wordt alles een stuk ambitieuzer aangepakt.

In Telling Lies schuif je weer achter een computer om een verhaal te ontrafelen. Deze keer duik je via de software van zoeksysteem Retina in een videoarchief op een externe harde schijf. Hier staat zeker zes uur aan video's opgeslagen van mensen die met elkaar videobellen.

De focus van deze fragmenten ligt altijd bij David, een FBI-agent met een ingewikkeld leven. Hij heeft een vrouw en dochter, maar die ziet hij nauwelijks terwijl hij undercover is. Daarom spreken ze elkaar enkel via een dienst die lijkt op Skype of Facetime. Daarnaast volg je ook de gesprekken die David met zijn baas en anderen heeft. We verklappen verder niets over de personages of het verhaal, want de lol zit hem natuurlijk in het zelf uitvinden van deze informatie.

©GMRimport

Zoekmachine

Telling Lies is weer zo'n game waar je lekker veel aantekening bij kunt maken. Bijvoorbeeld een lijstje van de zoekwoorden die je nog wil proberen, maar eventueel ook de vele namen en de termen die worden gebruikt.

De zoekmachine laat je woorden intikken, waarna je maximaal vijf resultaten krijgt voorgeschoteld. De video's kunnen enkele seconden duren, tot maximaal zo'n tien minuten. Je kunt ook op woorden tikken in de ondertiteling van de video's, om zo direct op dat woord te zoeken.

Lastig is wel dat video's starten bij het woord dat je hebt gezocht. Dus als je zoekt op 'love' (het eerste woord wat standaard wordt ingevuld), dan start de video op het punt dat een van de personages 'love' zegt. Zoek je later op andere woorden en kom je dezelfde video tegen, dan vertelt het icoontje van een oogje dat je deze al hebt gezien. Het is echter goed mogelijk dat je wat gemist hebt in het stuk voordat iemand 'love' zei.

©GMRimport

Terugspoelen

Je krijgt wel de optie om terug en vooruit te spoelen, maar dat systeem werkt behoorlijk traag. Tevens bestaan veel delen van de video's uit personages die naar hun scherm staren. Je ziet per video namelijk maar één kant van een gesprek, dus vaak is net de ander aan het woord. Daardoor is het niet aanlokkelijk om elke keer de tijd te nemen om helemaal terug te spoelen.

De game mist zoiets simpels als een knop om een video vanaf het begin af te spelen. Ook is het onbegrijpelijk dat je niet de mogelijkheid krijgt om video's te combineren. Het zou veel toevoegen aan de ervaring als je later twee kanten van een gesprek kunt combineren om de volledige conversatie te zien.

Natuurlijk is een groot deel van de charme dat je moet omgaan met een beperkte interface. Deze interface werkte echter beter bij Her Story, omdat de schaal van het verhaal en de personages ook beperkt bleef.

©GMRimport

Meer vertrouwen

Het is wel direct duidelijk dat Telling Lies met meer vertrouwen is gemaakt. Her Story was een klein experiment. Met Telling Lies is het budget omhoog gekrikt, met goede acteurs en betere productiewaarden als resultaat.

Het verhaal zelf blijft alleen een beetje achter. Deze keer ligt de focus voornamelijk op het achterhalen wie de personages en wat hun motivaties zijn. Door de grote hoeveelheid video's ga je geven om die personages en dat is leuk, maar het zorgt er ook voor dat dit relatief dunne verhaal teveel wordt uitgesmeerd. Tevens is er - in tegenstelling tot Her Story - weinig in dit verhaal dat na het uitspelen bij je blijft.

De meest interessante kant van Telling Lies is iets dat niet besproken wordt, maar je als speler wel aan het denken zet. Wat zegt dit verhaal namelijk over onze privacy en de rol van technologie daarin? Je zoekt naar zeer intieme videobeelden die nooit voor andere ogen bestemd waren, maar toch zit je stiekem mee te kijken. Je ziet hoe mensen telefoonseks hebben, hun diepste geheimen vertellen en hoe hun kinderen slapen. In tegenstelling tot het verhaal, blijft dat ongemak nog wel een tijdje hangen.

Telling Lies is verkrijgbaar voor pc, Mac en iOS. Deze review is gebaseerd op de iOS-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Goed
Conclusie

Her Story is een moeilijke game om op te volgen. Telling Lies neemt duidelijke stappen vooruit in kwaliteit. De game is sterk geacteerd en laat de speler onder andere nadenken over technologie en privacy. Toch doet de grotere schaal dit verhaal niet goed.

Plus- en minpunten
  • Sterk acteerwerk, leuke personages, productiewaarden zijn enorm gestegen
  • Verhaal mist impact, eenzijdige gesprekken, interface te beperkt

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Systeemeisen van pc-versie MindsEye bekend
PU.nl
Nieuws

Systeemeisen van pc-versie MindsEye bekend

Game komt op 10 juni uit, ook op PS5 en Xbox Series-consoles

De systeemeisen van de pc-versie van MindsEye zijn uit doeken gedaan. Het gaat om de debuutgame van Build a Rocket Boy.

Dat gebeurde op de Steam-pagina van de game. Hieronder volgen ze.

Minimale systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows 10/11 64 Bit met laatste updates

  • Processor: Intel Core i5-12400F / AMD Ryzen 5 5600X

  • Geheugen: 16 GB RAM

  • Grafische kaart: 6GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 2060 / AMD Radeon RX 5600 XT

  • DirectX: Versie 12

  • Opslagruimte: 70 GB beschikbare ruimte

  • Aanvullende opmerkingen: SSD vereist

Aanbevolen systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows 10/11 64 Bit met laatste updates

  • Processor: Intel Core i7-13700K / AMD Ryzen 7 7800X3D

  • Geheugen: 16 GB RAM

  • Grafische kaart: 8GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 4070 / AMD Radeon RX 6800 XT

  • DirectX: Versie 12

  • Opslagruimte: 70 GB beschikbare ruimte

  • Aanvullende opmerkingen: SSD vereist

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Elden Ring Nightreign krijgt na release mogelijk optie voor twee spelers
PU.nl
Nieuws

Elden Ring Nightreign krijgt na release mogelijk optie voor twee spelers

Op release kan de game alleen of met z'n drieën worden doorlopen

In het aankomende Elden Ring Nightreign wordt het ergens na de release wellicht mogelijk om de game met z'n tweeën te spelen.

Op release kan de game alleen of met z'n drieën worden doorlopen. Een optie voor twee spelers is er op dat moment niet. Aan IGN vertelt regisseur Junya Ishizaki dat dit een bewuste keuze is: de game is geoptimaliseerd voor drie spelers, al kan het ook alleen worden doorlopen. "Daar hebben we al onze energie in gestoken, maar (een optie voor twee spelers) is iets waar we naar kijken en wat we overwegen voor na de release."

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen.

Elden Ring Nightreign is vanaf 30 mei verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!