Yoshi’s Crafted World speelt het iets te veilig
PU.nl
Reviews

Yoshi’s Crafted World speelt het iets te veilig

De Switch heeft, net als de Wii U, een overdaad aan platformers. Nu is dat voor platformfanaten niet per se een probleem, maar je moet als game van goeden huize komen om in het uitgebreide aanbod op te vallen. Yoshi’s Crafted World doet dat niet – althans, niet in eerste instantie.

Om maar gewoon met de deur in huis vallen: Yoshi’s Crafted World valt de eerste paar uur een beetje tegen. Blijkbaar had ondergetekende het concept achter de game verkeerd begrepen. Tijdens de onthulling leek er gesuggereerd te worden dat elk level in feite uit twee levels bestaat: een voorkant en – door de camera draaien – een achterkant. Hoewel dit in feite zo is, wordt hier maar bar weinig mee gedaan. En dat is jammer, want dit gegeven bevat veel potentie voor allerlei ingenieuze puzzels.

©GMRimport

Vrij standaard

De camera handmatig draaien om de andere kant van een level te bekijken kan namelijk helemaal niet. Hoe tof zou het zijn als je ineens de camera moet draaien om puzzels op te lossen? Ik zou het mijzelf kunnen aanrekenen dat ik dit verwacht had, maar het is wellicht ook een misstap in de communicatie rondom het spel. In plaats daarvan kun je na het uitspelen van een level ditzelfde gebied nog eens bezoeken. De camera is dan wel gedraaid, zodat je het level vanaf de achterkant ziet en vanaf het einde naar het begin moet lopen. Ondertussen zoek je naar drie vrolijke, verstopte Poochy-hondjes. Dat is min of meer het enige wat met het concept van ‘twee levels in één’ wordt gedaan. Het tilt de verder vrij standaard platformgameplay op deze manier niet naar een hoger niveau.

In een recensie kijken we daarentegen vooral naar wat een game wél doet. Ook dat lijkt in eerste instantie niet bijster spectaculair. Je komt in de gebruikelijke themalevels terecht waar je met Yoshi doorheen loopt. In elk level verzamel je naast munten de wat lastiger verstopte bloemetjes, waarmee je nieuwe gebieden op de wereldkaart ontgrendelt. Yoshi slikt vijanden in om er eieren van te maken, waar je met welgemikte schoten weer allerlei geheimen in levels mee onthult. Buiten laatstgenoemde gameplayelement lijkt Yoshi’s Crafted World alleen weinig unieks aan het platformgenre toe te voegen.

De game bevat veel meer content dan je zou verwachten, en dat is nog buiten de onnodige fetch-quests

-

Aha!

Tijdens het spelen groeit echter langzaam het besef dat er toch meer passie en originaliteit in de aderen van Yoshi’s Crafted World stroomt, dan in eerste instantie gedacht. De oppervlakkige gamepay – die, toegegeven, ideaal is voor de jongere gamers onder ons – bevat een diepere laag voor de meer ervaren spelers. De bloemen die je kunt verzamelen zitten regelmatig op lastig te bereiken plekken verstopt, of je moet eieren op allerlei objecten gooien om ze te onthullen. De echte verzamelaars zullen dan ook niet rusten tot ze alle bloemen hebben gevonden.

Hier komt ook bij kijken dat elk level in feite in drie dimensies is opgebouwd. Hoewel je niet van cameraperspectief kunt wisselen, is het op de vooraf bepaalde paden mogelijk om richting het beeld en er vandaan te lopen. Hoe verder je komt in het spel, hoe meer Crafted World daar op leuk bedachte manieren mee omgaat. Het begint nog vrij simpel met door een deur lopen om vervolgens achter een huisdecor verder te platformen, maar het spel gooit steeds meer interessante concepten op je af. Zo vaar je op een gegeven moment met een boot, inclusief kanon, en moet je schieten op vijandelijke boten die op verschillende afstanden achter je varen. Of wat te denken van een ninjagebied waar je regelmatig deuren in de achtergrond moet zien te openen om zo te onthullen wat erachter zit? Dat lijkt misschien niet heel spannend, maar ik verzeker je dat dit erg fijne ‘aha!’-momenten oplevert tijdens het spelen.

Watch on YouTube

Veel content

Daarbij doet Yoshi’s Crafted World twee andere dingen heel goed. Ten eerste blijft het maar levels op je afvuren. De game bevat veel meer content dan je zou verwachten, en dat is nog buiten de onnodige fetch-quests. Die fetch-quests laten je na het uitspelen van een level terugkeren om een bepaalde hoeveelheid items te verzamelen (bijvoorbeeld vijf zeemeeuwen), maar ze voegen weinig aan de ervaring toe. Desalniettemin steken deze gebieden steeds origineler in elkaar, naarmate je verder in het spel komt, van ingewikkelde spookhuizen tot jungles waarin papieren neushoorns je aanvallen.

Die variatie in de grote hoeveelheid levels gaat hand in hand met de graphics van het spel. Yoshi’s Crafted World bestaat in zijn geheel uit knutselmaterialen, en dat wordt tot in de kleinste details doorgevoerd. De game heeft daardoor niet alleen een extreem schattig uiterlijk, het heeft ook invloed op de gameplay. Met eieren verander je hele in elkaar geknutselde onderdelen van levels, je kunt diverse papieren oppervlaktes kapotmaken om een kijkje eronder te nemen en soms klap je zelfs hele kartonnen paden uit om verder te geraken. Het plezier tijdens het spelen van Crafted World zit hem dan ook vooral in het rondlopen in deze in elkaar geknutselde spelwereld.

©GMRimport

Niet het onderste uit de kan

Is het genoeg om Yoshi’s Crafted World naar een hoog niveau te tillen? Ja en nee. Ondanks de hierboven beschreven positieve aspecten voelt de game vaak nét niet uniek genoeg om bij de absolute platformtop te horen. Ik wil niet in herhaling vallen, maar door spelers de mogelijkheid te geven om de camera op elk moment te draaien en de gameplay daarop aan te passen, had Crafted World echt iets vernieuwends kunnen doen. Daar tegenover staat dat het spel de originaliteit van zijn ideeën gedurende het spel steeds meer opvoert. Gecombineerd met de prachtige, unieke vormgeving is dat genoeg om van Yoshi’s Crafted World te genieten. Toch zegt iets mij dat ik de ervaring over een paar maanden alweer ben vergeten.

Yoshi’s Crafted World is vanaf 29 maart verkrijgbaar voor de Switch.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Uitstekend
Conclusie

Yoshi’s Crafted World zit boordevol prachtig vormgegeven platformlevels en laat zich prima besturen. Toch had het als platformer op een systeem waar het genre toch al uitstekend vertegenwoordigd is, meer kunnen doen, vooral met het concept van de ‘dubbele laag’ waar levels uit bestaan. Het resulteert in een game waar eigenlijk niets mis mee is, maar waar toch meer in had gezeten.

Plus- en minpunten
  • Prachtige vormgeving, grote hoeveelheid levels
  • Concept kon beter benut worden

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sony stopt met het loyaliteitsprogramma PlayStation Stars
PU.nl
Nieuws

Sony stopt met het loyaliteitsprogramma PlayStation Stars

Mensen die al lid zijn kunnen nog tot 23 juli nieuwe punten vergaren

PlayStation Stars, het loyaliteitsprogramma voor PlayStation-gamers, wordt stopgezet.

Dat heeft Sony gisteren aangekondigd. Er kunnen nu al geen nieuwe leden meer worden toegevoegd, en mensen die al lid zijn kunnen nog tot 23 juli nieuwe punten vergaren. Officieel kunnen punten nog tot 2 november 2026 worden ingewisseld, maar in de praktijk zal niemand meer na 23 juli 2026 punten in kunnen wisselen. Sinds vorig jaar zijn verdiende punten namelijk nog maar maximaal een jaar geldig. De vrijgespeelde digitale verzamelitems die met punten zijn gekocht, blijven wel te bezichtigen.

PlayStation Stars is een in 2022 in het leven geroepen initiatief waarmee mensen die op de PlayStation Store geld uitgeven - bijvoorbeeld door games te kopen - punten ontvangen. Ook door aan bepaalde voorwaarden te voldoen - zoals sommige games op specifieke momenten spelen - kunnen er extra punten worden vrijgespeeld. Die punten kunnen vervolgens weer uitgegeven worden via de PlayStation-app, bijvoorbeeld aan digitale beeldjes of complete (digitale) games.

Sony geeft als reden voor het stopzetten van PlayStation Stars dat het bedrijf de markt heeft geëvalueerd. Wel laat het bedrijf weten dat het wil kijken naar wat het in de toekomst kan bieden gebaseerd op lessen van het verleden. Eerder dit jaar zette Nintendo al een soortgelijk programma stop.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen
PU.nl
Nieuws

Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen

De prijs wordt spoedig onthuld

Gearbox-CEO Randy Pitchford heeft gemeld dat "echte fans wel een manier vinden" om Borderlands 4 te kopen, ook als de game 90 euro gaat kosten.

Games worden duurder - zo gaat Mario Kart World 80 dollar in de Verenigde Staten (en dus 90 euro in Europa) kosten en heeft ook Microsoft al aangekondigd de prijzen van sommige Xbox-games later dit jaar te verhogen.

Op social media verzocht iemand Pitchford eerder deze maand om Borderlands 4 niet een prijs van 80 dollar - oftewel 90 euro - mee te geven. Pitchford reageerde daarop met de melding dat hij niet degene is die deze beslissing maakt.

Vervolgens meldde hij het volgende: "Als je een echte fan bent, vind je een manier om de game te kopen. Mijn plaatselijke gamewinkel verkocht in 1991 Starflight voor de Sega Mega Drive voor 80 dollar toen ik net uit de middelbare school kwam en voor een minimumloon in een ijssalon werkte, en mij lukte het ook om de game te kopen."

De opmerking van Pitchford kreeg deze week een tweede leven en werd door sommige fans bekritiseerd. Pitchford reageerde op die kritiek door naar een video-interview te linken, waarin hij meldde dat hij niet weet hoeveel de game gaat kosten. "Dat is de waarheid." Vervolgens vertelde hij dat het belangrijk is dat games de juiste prijs krijgen om de toenemende kosten in gameontwikkeling op te vangen.

De CEO stelde dat Gearbox er zeker van wil zijn dat Borderlands 4 genoeg waar voor je geld gaat bieden. "Wat de prijs ook wordt, we zijn entertainers. Ja, we willen meer middelen om grotere en betere games te maken. Borderlands 4 is niet voor niets zo geweldig. Het komt omdat jullie Borderlands 3 hebben gekocht, en we hier budget voor hadden. We konden daardoor het budget voor de ontwikkeling meer dan verdubbelen."

Fans hoeven in ieder geval niet lang meer te wachten tot ze de prijs van de game te horen krijgen. "We gaan binnenkort de prijs vernemen, en het is mogelijk de nieuwe prijs waar Nintendo en Microsoft ook voor gaan. Maar het kan ook zo zijn dat we de oude prijs aanhouden. De uitgever beslist." De Borderlands-games worden uitgegeven door 2K Games, dat weer onderdeel uitmaakt van Grand Theft Auto-uitgever Take-Two Interactive.

Pitchford sloot af met een grapje. "Als de game goedkoper wordt, verkopen we misschien wel de minimap die jullie willen zien, maar die we pas later ontwikkelen. Hoe graag willen jullie die? Tien dollars? Ik weet het niet. Ik maak maar een grapje. Of toch niet?"

In Borderlands 4 keren de cel-shaded graphics van de voorgaande delen terug. Ook moet het aanbod aan loot uitgebreider dan ooit worden. De game wordt wederom alleen en in co-op voor vier spelers speelbaar, en zal weer een hoop vuurgevechten, wereldverkenning en een "eclectische cast met oude en nieuwe onvergetelijke personages" bevatten.

Onlangs werd aangekondigd dat de game iets eerder dan verwacht naar PlayStation 5, Xbox Series-consoles en pc komt - namelijk op 12 september. Een Nintendo Switch 2-release staat op moment van schrijven nog gepland voor in de loop van dit jaar. Hier vind je alles dat we weten over Borderlands 4.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!