De Sony Pulse 3D-headset verkiest strak ontwerp boven comfort
Gamer.nl
Reviews

De Sony Pulse 3D-headset verkiest strak ontwerp boven comfort

De focus op 3D Audio bij de nieuwe PlayStation 5 is een uitgelezen kans om ook een nieuwe, officiële headset uit te brengen. De Pulse 3D is volgens Sony uitermate geschikt om deze immersieve geluidseffecten te ervaren.

Sony Pulse 3D €99,99

Verbinding: Wireless 2.4gHz via dongle, minijack

Compatibiliteit: Hoofdzakelijk PlayStation 5 en 4, maar daarnaast ieder platform met een minijackingang

RGB features: Nee

Dat de Pulse 3D zich voornamelijk richt op PlayStation 5-gebruikers, maakt hem echter niet incompatibel met andere platformen of alléén geschikt voor het luisteren van 3D-geluid. Wel haal je het meeste uit de verbindingsmogelijkheden van de Pulse 3D als je hem gebruikt in combinatie met deze console. Voor 99,99 euro haal je de Pulse 3D in huis. Wat direct opvalt is het gestroomlijnde en excentriek ogende ontwerp dat goed aansluit bij de uitstraling van de PlayStation 5.

©GMRimport

Bouwkwaliteit

De headset bestaat eigenlijk maar uit drie delen: een witte hoofdband en twee zwarte oorschelpen. Dat alles is van plastic. De oorschelpen zijn ruim opgezet en vallen volledig over je oren heen. De klemdruk van de headset is onevenredig verdeeld, met een zwaartepunt aan de achterkant van de schelpen. Er zijn geen scharnieren, verstelsysteem of andere bewegende delen. De headset balanceert op je hoofd middels een leren band die onder de hoofdband is gespannen.

Omdat er niets in te stellen is met betrekking tot de hoogte van de oorschelpen, moet je een beetje geluk hebben of je hoofd bij de headset past. Als je wat kleiner bent, blijft de headset op zijn plek zitten - je kunt rustig met je hoofd schudden zonder dat de headset ergens heengaat - maar lijkt het toch constant te voelen alsof hij loszit. Ondanks dat losse gevoel ontstaat er na een uurtje toch de nodige warmteopbouw. Die excentrieke uitstraling moet je dus bekopen met comfort.

©GMRimport

Het ontwerp is zoals gezegd gestroomlijnd en dat is ook terug te vinden in de knoppen op de linkeroorschelp. Alle knoppen zijn ongelofelijk slank en dun ontworpen. En het zijn er een hoop.Op deze ene oorschelp vind je namelijk een normale volumeknop, een volumeknop voor de game- en chatbalans, een schakelaar voor het aanzetten van de microfoon monitoring, microfoon-mute, usb-c-ingang, minijack-ingang én de aan- en uitknop. Dat zorgt er zeker tijdens de eerste uren voor dat je hand flink moet zoeken voordat je de juiste knop hebt gevonden.

3D en microfoon

De Pulse 3D-headset is speciaal ontworpen voor PlayStation 5 en specifiek om perfect de ingebouwde 3D Audio weer te geven. Het is de moeite waard om hier even een kanttekening bij te plaatsen: andere gaming headsets kunnen evengoed het 3D-geluid van de PlayStation 5 weergeven. De Pulse 3D beschikt niet over unieke technologie. Sony claimt simpelweg dat de klank van deze headset zich erg goed laat lenen in combinatie met het effect.

Los van het feit dat de headset speciaal ontwikkeld is voor de PlayStation 5, is deze headset, zowel middels de dongle als de minijackkabel, eigenlijk met vrijwel elke laptop, smartphone of (handheld)console te gebruiken. Via de usb-c-aansluiting kun je overigens alleen opladen. Houd de usb-c-kabel bij de hand, want de headset moet elke 12 uur wel even aan het stroomnet worden gehangen.

©GMRimport

In lijn met het strakke ontwerp is de microfoon van de Pulse 3D volledig ingebouwd. Dat heeft uiteraard implicaties voor de uitstraling, maar ook voor de klank. De microfoon klinkt namelijk behoorlijk hol - alsof je door een kartonnen doos praat. Dat is geen probleem voor multiplayergaming - je bent prima verstaanbaar - maar voor het steamen is het absoluut noodzakelijk een externe microfoon aan te schaffen.

De klank

Het eerste dat opvalt bij het beluisteren van muziek is de behoorlijk stevige laagrespons. De bas dondert echt om je oren en dat overheerst op sommige punten onaangenaam. Het middenhooggebied, waar de stemmen zich begeven, is daarentegen beter gebalanceerd en klinkt aardig open. Het ontbreekt wel aan dynamische respons. Hoewel muziek redelijk vertaalt naar deze headset, heb je nooit het gevoel dat je je echt in de wereld van de muziek begeeft. Het is alsof de ruimtelijkheid en intensiteitsverschillen nooit tot leven komen op de headset.

De stevige laagrespons is tijdens het gamen een minder groot probleem. Het vergroot de dramatiek en actie van de spelervaring en versterkt de sfeer. Wel is er vaak een behoorlijke troebelheid te horen in het middenlaaggebied. Dat zorgt ervoor dat de lokalisatie af en toe volledig in het water valt en drukke scènes als een warboel klinken. Op deze momenten van drukte raak je soms het overzicht volledig kwijt en kun je je niet meer focussen op auditieve cues die in sommige games zo belangrijk zijn.

©GMRimport

Het is dan ook geen verassing dat op de Pulse 3D de 3D Audio van de PlayStation 5 niet direct beter tot zijn recht komt. Sterker nog: het valt allemaal een beetje tegen. Op sommige momenten ervaar je inderdaad een extra dimensie in het stereoveld, maar echt spectaculair wordt het nooit. Je kunt je met een andere headset even goed, en met sommige (duurdere) headsets zelfs beter, verliezen in de gameplay en 3D Audio.

Concluderend

De insteek van de Pulse 3D Headset is duidelijk: een gaming headset die zowel in uitstraling als technische mogelijkheden perfect aansluit op de PlayStation 5. Dat is op het eerste gezicht gelukt, maar er is in de praktijk ook het nodige voor ingeleverd. Het ontwerp rijmt dan wel goed met de PlaySation 5, comfortabel is het allerminst. Ook het draadloos verbinden met de PlayStation 5 gaat razendsnel, maar daar staat tegenover dat de knoppen op de linkeroorschelp veel te dicht op elkaar zitten, waardoor ook de gebruikservaring achterblijft.

©GMRimport

Op klankgebied presteert de Pulse 3D redelijk en laat hij, vooral in-game, een goede basrespons horen. Echt indrukwekkend wordt het helaas nooit. Het nieuwe 3D Audio op PlayStation 5 is een interessante toevoeging, maar je hebt echt deze headset niet nodig om daarvan te kunnen genieten. Op sommige momenten klinkt de Pulse 3D zelfs erg onprecies in zijn stereoweergave. Wanneer je op zoek bent naar een draadloze headset voor de PlayStation 5, dan zijn er echt betere opties beschikbaar.

Conclusie

De Sony Pulse 3D Wireless Headset ziet er goed uit, maar dat strakke ontwerp moet je bekopen met een gebrek aan comfort. De klankbalans is redelijk, maar zelfs met de 3D Audio klinkt de headset soms erg onprecies in zijn stereoweergave.

Plus- en minpunten
  • Ziet er goed uit
  • Oncomfortabel, 3D audio niet overtuigend, Batterijduur

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!