PowerA Fusion Pro Wireless Controller biedt meer dan de Switch aankan
PU.nl
Reviews

PowerA Fusion Pro Wireless Controller biedt meer dan de Switch aankan

Wie voor de Nintendo Switch opzoek is naar een traditionele controller, komt al snel uit bij Nintendo’s eigen Pro Controller. Dat is een beetje een verwarrende naam, want met pro controllers wordt op andere platformen meestal eentje bedoeld met extra toeters en bellen. Dat is nu alsnog een optie op de Switch, dankzij de PowerA Fusion Pro Wireless Controller.

De PowerA Fusion Pro is nog het best te omschrijven als een Xbox-controller met Nintendo-DNA. De controller heeft een paar overduidelijke kenmerken van de Nintendo Switch, waaronder de lampjes die aangeven welke speler je bent en de glad afgewerkte achterkant met pair-knop en USB C-poort. Door dat soort details oogt ‘ie heel ‘officieel’ en zeker niet als een goedkoop namaakproduct. Goedkoop is de controller overigens ook niet; met een adviesprijs van €99,99 is hij duurder dan de Nintendo Pro Controller.

Afgekeken bij Microsoft

Qua formaat vertoont de PowerA meer gelijkenissen met een Xbox-exemplaar. De handvatten zijn forser dan die van Nintendo’s eigen controller. De analoge sticks hebben een geribbelde rand en een kuiltje in het midden. Mede door de antislipafwerking ligt de controller goed in de hand en geeft hij veel houvast.

©GMRimport

De knopjes hebben ook net wat meer travel en klikken bevredigend, waardoor de controller ook op dat vlak punten scoort ten opzichte van Nintendo’s eigen optie. Aangezien ik de Xbox-controller de fijnste op de markt vind, zie ik het ontwerp van de PowerA als een pluspunt, maar het is natuurlijk erg persoonlijk welke vorm en formaat je fijn vindt. Het is in ieder geval goed dat PowerA Nintendo’s ontwerp niet een-op-een over heeft genomen, want nu hebben we tenminste wat te kiezen op de Switch. Tot zover het goede nieuws, want PowerA laat ook wat steken vallen met het ontwerp.

Goedkoop plastic en kromme vingers

Zo wordt de controller geleverd met twee frontjes; een zwarte en een witte. Op zich is het tof dat je de controller zo een beetje kunt personaliseren, maar helaas is het witte exemplaar voorzien van hele goedkope plastic ringen rond de analoge sticks. Als je dan de analoge sticks helemaal naar de zijkant beweegt, hoor je een luide tik. Dat past totaal niet bij de verder degelijk aanvoelende controller en is reden genoeg om het witte frontje linea recta terug in de doos te stoppen.

Ook de pedalen op de achterkant – toch wel de belangrijkste ‘pro’ functionaliteit van zo’n controller – zijn niet helemaal een schot in de roos. Zulke pedalen bieden zeker een meerwaarde tijdens gamen: vooral bij snelle, competitieve actiespellen maakt het echt een verschil wanneer je beide duimen op de analoge sticks kan houden en ondertussen met andere vingers je wapen herlaadt of springt. Op de PowerA Fusion Pro Wireless Controller voor de Switch zitten de pedalen alleen net iets te laag.

©GMRimport

Terwijl PowerA de pedalen op vergelijkbare controllers voor de PlayStation 4 en Xbox precies onder de middelvinger en ringvinger heeft geplaatst, zitten ze bij de iteratie voor de Switch net wat lager, eigenlijk onder de ringvinger en pink. De menselijke hand kan de pink en ringvinger alleen niet zo comfortabel onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor de pedalen hun toegevoegde waarde deels verliezen. Afhankelijk van hoe groot je hand is zul je er met je middelvinger ook wel bij kunnen, maar ergonomisch is het niet.

De controller is wel heel gemakkelijk aan te passen. Met een knop op de achterkant zijn de pedalen op ieder moment te programmeren, waardoor je zelfs tijdens het spelen nog moeiteloos iets aanpast. Het frontje klik je er dankzij een magnetische bevestiging ook zo af, zodat je eenvoudig de analoge sticks kunt aanpassen. In het draagetui zitten namelijk nog twee iets hogere analoge sticks: eentje met eveneens een geribbelde rand en een kuiltje middenin en eentje met een afgeronde bovenkant. Hogere analoge sticks geven meer nauwkeurigheid, maar zijn iets langzamer; aan jou of je die afweging zinvol vindt.

Voor wie eigenlijk?

Onderop zit nog een 3,5mm aansluiting, maar ook die wordt niet ten volste benut. Dat is overigens niet de schuld van fabrikant PowerA. Dankzij de 3,5mm aansluiting kun je iedere reguliere headset op de controller aansluiten, al moet de controller dan wel met de console verbonden zijn via USB. Gelukkig zit er een USB C-kabel van zo’n drie meter bij, dus dat is niet zo’n probleem. Het aantal games dat voice chat via de headset ondersteunt, is echter zeer schaars. Bij veel games verloopt dat immers via de Nintendo Switch Online App.

©GMRimport

Wie de PowerA Fusion Pro Wireless Controller voor de Nintendo Switch overweegt, moet zich dus vooral afvragen welke games ermee gespeeld gaan worden. Apex Legends lijkt op papier misschien een geschikte game, maar daar zullen de pedalen je maar beperkt voordeel geven; het technologische voordeel dat spelers op andere consoles genieten, zoals hogere framerates en resoluties, weegt al snel zwaarder. Bij Nintendo’s eigen games, zoals Splatoon of Mario Kart 8 Deluxe, heb je dan weer weinig aan de headsetaansluiting. De PowerA Fusion Pro Wireless Controller heeft op zich genoeg te bieden om het hoge prijskaartje te rechtvaardigen, maar het is een kostbare investering als je slechts bij een enkele game de mogelijkheden benut.

Oké
Conclusie

De PowerA Fusion Pro Wireless Controller voor de Nintendo Switch streeft op een aantal vlakken Nintendo’s eigen Pro Controller voorbij door échte Pro-functionaliteiten te bieden, zoals pedalen en aanpasbare analoge sticks. Toch laat PowerA met het design van de controller wat steken vallen. Bovendien kun je je afvragen of de Switch echt geschikt is voor ‘professioneel’ gamen. Dat valt PowerA niet aan te rekenen, maar zal voor veel spelers de belangrijkste vraag zijn die zij moeten beantwoorden om te zien of deze controller een noodzakelijke aankoop is.

Plus- en minpunten
  • Ligt lekker in de hand, makkelijk in te stellen en aan te passen, knoppen hebben een fijne travel en klik, 3,5mm ingang is een leuke extra
  • Voice chat wordt op de Switch zelden ondersteund, positionering van de pedalen is niet ideaal, goedkope materialen bij het witte frontje

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!