Review: Teufel Zola-gameheadset
PU.nl
Reviews

Review: Teufel Zola-gameheadset

Het Duitse hi-fi-merk Teufel mengt zich nog niet zolang op de gamemarkt. De eerste gameheadset die ze maakten, de Teufel Cage, was echter wel direct een succes. Nu komt het bedrijf met een nieuw model: de Zola.

Deze headset is een behoorlijk rechttoe rechtaan model. Geen draadloze verbindingsmogelijkheden, uitgebreide software of rgb-verlichting, maar een bekabeld model dat zich met een prijspunt van 130 euro richt op de stabiele middenmoot. Wel beschikt de Zola over een dongle die je voorziet van een surround sound-simulatie.

Bouwkwaliteit 

De Zola heeft een behoorlijk uitgesproken ontwerp. Alle randen en hoeken zijn afgerond, waardoor de headset er een beetje retro uitziet. De buitenkant van de oorschelpen en de hoofdband zijn gemaakt van hard plastic. De verbinding tussen de oorschelpen en hoofdband is overigens wel van metaal. Dat is een slimme keuze van Teufel, want dit zorgt voor een behoorlijk stevig en vertrouwenwekkend gevoel, terwijl de headset toch redelijk lichtgewicht is.

Op de ietwat krappe oorkussens van de Zola zit een goed ademende stof die ervoor zorgt dat de warmteopbouw ook over langere draagperiodes beperkt blijft. Ook de hoofdband is voorzien van deze stof en een dun kussen dat dankzij de slim gezette stiksels in de stof toch erg zacht aanvoelt. In theorie zijn het allemaal elementen die zorgen voor een goed draaggevoel; toch gaat het bij de Zola een klein beetje mis. Dat komt vooral door de combinatie van de kleine oorschelpen en de klemdruk. Hoewel de oorschelpen niet zo klein zijn dat ze echt oncomfortabel aanvoelen, klemt de headset net iets te hard, waardoor er na een uurtje al een vermoeiend gevoel ontstaat.

Wat betreft aansluitopties is de Zola redelijk rechttoe rechtaan: op de linkeroorschelp zitten twee minijackingangen, waarvan een voor de microfoon en een voor de kabel. Op de headset zelf zitten verder geen knoppen. Aan de kabel vind je wel een klein, plastic doosje met daarop een volumewiel en een microfoonmuteknop. Er zit ook een klein clipje aan waarmee je het kastje op je kleding kunt vastmaken. Hoewel het kastje een prima oplossing is voor het controleren van alle opties op de headset, voelt het voor het prijspunt van 130 euro wel iets aan de gammele kant.

©GMRimport

Het muten van de microfoon op het kastje heeft daarnaast helemaal geen feedback: er is geen lampje of audiocue. De microfoon is wel van verbazingwekkend goede kwaliteit. Als je de meegeleverde windkap erop schuift, dan gaat hij goed om met s- en t-klanken en weet hij ook nog een behoorlijk volle klank te laten horen. De enige kanttekening is dat je geen sidetone-mogelijkheden hebt, tenzij je third party-software gebruikt.

Naast de standaard minjackkabel krijg je er ook een bedrade Dts:x 2.0 dongle bij. De dongle is een klein verlengstukje voor de kabel: je prikt de minijack erin en je sluit hem aan met usb-a. Houd er wel rekening mee dat het kastje met volumewiel verbonden is aan de minijack en dat het aansluiten via de usb-a dus niet betekent dat het wieltje direct in verbinding staat met het systeemvolume van het aangesloten platform. Op de dongle zit een knop die het mogelijk maakt om de binaurale, 7.1-surround sound-simulatie in te schakelen als je de headset gebruikt in combinatie met een Windows-pc.

De klank 

Teufel is in de eerste plaats natuurlijk een bedrijf met de focus op hi-fi-apparatuur en die focus hoor je gelukkig terug in deze Zola. Bij het luisteren naar muziek valt direct de openheid en diepte in de klank op. En dan niet de diepte van een overdreven hoeveelheid sublaag, maar eerder een aangename focus op het perspectief van een opname. De nuances en verschillende tussen voor- en achtergrond worden op een mooie manier weergegeven en dat zorgt ervoor dat veel verschillende soorten muziek overtuigend overkomt.

Die focus op perspectief en diepte zorgt soms wel voor een ietwat afstandelijke klank. Dat valt vooral op bij hardere muziek; denk aan een stevige rockplaat. Zelfs snerpende gitaren en overstuurde zang klinken op deze headset soms genuanceerd, waardoor het aan persoonlijkheid en directheid inboet. Een ander minpuntje in de luisterervaring is het sublaag van deze headset. Dit voelt namelijk tijdens het luisteren naar muziek niet helemaal in balans. Zeker op het moment dat er veel sublaag in een opname zit, lijkt de balans verstoord te worden; het sublaag drukt dan behoorlijk op de rest van het spectrum. Er ontstaat een onnatuurlijk gat in het midlaag en een iets te knijpende nadruk op het midhoog. Desalniettemin blijft er toch voornamelijk een positief gevoel achter: de Zola klinkt gebalanceerd en overtuigend.

©GMRimport

Ook in-game presteert de headset goed. Hoewel het laag soms nog steeds wat overdreven om de hoek komt kijken, is het bij veel momenten juist een behoorlijke boost voor de beleving. Explosies klinken groots en op een aangename manier overdreven. Het midhoog is daarnaast puntig en gedefinieerd, waardoor actievolle handelingen urgent en overtuigend klinken. Wel steekt bij snellere actiegames ook het probleem van de afstandelijkheid soms de kop op.

De precisie in het weergeven van voor- en achtergrondgeluid zorgt er daarnaast voor dat de Zola zich erg goed laat lenen voor openwereldgames met verhalende gameplay. Er is veel detail te horen en dankzij de diepte in de luisterervaring wordt het gevoel van immersie behoorlijk versterkt. De Dts:x 2.0 surround sound-simulatie is hierin een leuke toevoeging. Het zorgt voor een iets andere belevenis, maar verwacht niet dat je de toch al uitstekende lokalisatie ineens verbetert.

Concluderend 

Hoewel er wat haken en ogen zijn op het gebied van draagcomfort en luisterervaring, laat de Zola toch voornamelijk een positieve indruk achter. De headset klinkt simpelweg erg goed en gebalanceerd, is redelijk stevig gebouwd en ziet er prima uit. Soms klinkt hij wat afstandelijk en het draagcomfort is niet optimaal, maar voor het prijspunt is de Zola een prima optie voor de gamer die een headset zoekt waarmee je ook van muziek kunt genieten.

Goed
Conclusie

Het is duidelijk hoorbaar dat de Zola is gemaakt door een bedrijf dat zich specialiseert in hi-fi. Wel is er hier en daar wat aan te merken op de headset: hij klinkt hier en daar iets te afstandelijk en het draagcomfort is niet perfect. Desalniettemin is dit zeker voor zijn prijs een prima, doeltreffende headset. Ben je een gamer die van gimmicks houdt, dan is dit niets voor jou. Wil je echter ook af en toe van muziek genieten, dan zit je met de Zola wel goed.

Plus- en minpunten
  • Klank, definitie, diepte en stereobeeld
  • Draagcomfort, oorschelpen wat aan de kleine kant

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!