Sta er eens bij stil: zou je favoriete sport- of esportsmoment even goed voelen zonder het commentaar dat erbij hoort? Zou de bekende dribbel van Messi even goed voelen zonder dat er “Encara Messi!” overheen wordt geschreeuwd? Goed commentaar maakt het verschil tussen leuke en legendarische momenten. Hier volgen dan ook de meest memorabele esportsmomenten die we zonder het commentaar allang vergeten waren.
“Wombo Combo!” – Super Smash Bros. Melee
Bij legendarisch commentaar denk ik gelijk aan één moment: de Wombo Combo, een perfect voorbeeld om aan te tonen hoe belangrijk een goede commentator kan zijn. Hiervoor moeten we teruggaan naar het jaar 2008, toen er een twee-tegen-twee Super Smash Bros. Melee-toernooi werd gehouden in Californië. Tijdens de halve finale – waarin de spelers SilentSpectre (Captain Falcon) en Tang (Fox) het opnemen tegen Zhu en Lucky (beiden Fox, natuurlijk) – wordt Zhu in een lange combo gegooid door het andere team.
Zijn teamgenoot is al uitgeschakeld, dus staat hij er alleen voor. Het andere team is echter meedogenloos en begint hem heen en weer te gooien. Tijdens deze combo beginnen de commentatoren – HomeMade Waffle, Phil en Mang0 – voluit termen te schreeuwen waaronder “Happy Feet”, “Wombo Combo” en “Get your ass whooped!”. De combo blijft maar doorgaan, en het commentaar wordt luider en luider.
Uiteindelijk maakt SilentSpectre de combo zeer stijlvol af. De commentatoren vliegen op een zeer humoristische manier van de bank en dat is een beeld wat we nooit meer vergeten. De video van deze wedstrijd is twee dagen later geüpload en heeft inmiddels meer dan 21 miljoen weergaven. Het laat zien dat het hebben van grappig commentaar een hoogtepunt alleen maar kan versterken. De term ‘Wombo Combo’ is inmiddels helemaal ingeburgerd en wordt standaard gebruikt wanneer iemand een indrukwekkende combo aflevert. Check de video hieronder om dit legendarische moment te zien.
“This is Rocket League!” – Rocket League
Wat dacht je van hét meest iconische moment in de geschiedenis van Rocket League? Het jaar is 2018. NRG Esports en Team Dignitas gaan de strijd met elkaar aan in de finale van de Rocket League Championship Series. Het is een nek-aan-nekstrijd en na veel moeite staan de teams gelijk met een wedstrijdscore van 3 – 3. Dat betekent dat beide teams nog maar één wedstrijd moeten winnen om de felbegeerde kampioenschapstitel binnen te halen.
De laatste krachtmeting gaat van start. Met nog maar vier seconden op de klok weet Team Dignitas een voorspong te behalen - maar NRG heeft het nog niet opgegeven. Zoals je misschien weet, is er in Rocket League is er een speciale regel dat het spel pas eindigt wanneer de bal de grond raakt. NRG maakt hier optimaal gebruik van. De druk op de spelers van het team is enorm. Eén fout en NRG is uitgeschakeld, maar door prachtig samenspel weet de aanvallende partij de bal in de lucht te houden, langs de verdediging van Dignitas te komen en de score weer gelijk te trekken met nul seconden op de klok. Toen ik dit samen met mijn vrienden vanuit huis aan het kijken was, vloog de popcorn door de lucht van verbazing. Als kers op de taart schreeuwt commentator Shogun de meest bekende commentatorskreet in Rocket League-geschiedenis.
“Faker, what was that?!” – League of Legends
Volgens velen speelt de welbekende League-speler ‘Faker’ de hoofdrol in hét beste een-op-een-gevecht in de geschiedenis van League of legends. Als debutant voor zijn team SKT T1 is hij in 2013 nog een nieuwkomer in de professionele League of Legends-wereld, maar weet hij gelijk een hoogtepunt te creëren die tot op de dag van vandaag nog welbekend is binnen de community.
Tijdens het regionale kampioenschap – ook wel het LCK genoemd – komt SKT T1 tegenover het team KT Bullets te staan, waar in de vijfde ronde van de wedstrijd iets heel bijzonders gebeurt. Oude League of Legends-toernooien hebben trouwens iets andere regels dan tegenwoordig: als een duel doorgaat tot de vijfde ronde, verandert de speelstijl namelijk naar ‘blind pick’. Voor de niet League-spelers: dat betekent dat beide teams hetzelfde personage kunnen kiezen. In dit geval kiezen beide midlaners – Faker en Ryu – het personage ‘Zed’.
Het spel barst los. De teams zijn aan elkaar gewaagd en zorgen voor een spannende match. De twee Zed-spelers komen elkaar tegen en Faker stapt iets te ver in het gebied van de tegenstander. Ryu ziet zijn kans schoon om toe te slaan en gaat in de aanval. Faker weet het tij echter te keren met een stel gevorderde manoeuvres - althans, voor die tijd. Veel mensen zien League of Legends als een spel met niet al te veel ‘outplay potential’, maar dit is een van de eerste keren dat een professionele speler die gedachte onjuist verklaart. De commentator van dit spektakel – DoA – kan zijn ogen niet geloven en schreeuw voluit: “Faker, what was that?!” Dit scenario, gecombineerd met het commentaar, is het perfecte recept voor een iconisch esportsmoment. Je kunt je afvragen of dit moment zonder commentaar dezelfde impact zou hebben.
“A jumping double for Cold!” – Counter-Strike: Global Offensive
Het is 2016 en alle CS: GO-fans houden zich bezig met de MLG Major in Ohio, het allereerste CS: GO Major-toernooi in Noord-Amerika. Met een prijzenpot van een miljoen dollar staat er veel op het spel. In de halve finale van dit toernooi gaan Team Liquid en Luminosity Gaming de strijd met elkaar aan. Het moment waar we op inzoomen betreft een speler genaamd ‘coldzera’, die de beste actie van zijn carrière weet te maken.
Met een stand van 15 – 9 heeft Team Liquid een ruime voorsprong gecreëerd, dus het ziet er niet goed uit voor Luminosity Gaming. Liquid is van plan om een plantsite aan te vallen met maar één verdediger van Luminosity, namelijk coldzera. Tot iedereens verbazing weet de verdediging het hele team van de tegenstander terug te houden met zijn sniper, en maakt zelf twee kills met één no-scope! Ik speel niet veel CS: GO, maar zelfs ik krijg kippenvel als ik terugblik op dit moment. De speler die wonderbaarlijk spel toont gecombineerd met de hype van de commentator – genaamd ddk – heeft dit pareltje gecreëerd in de esportsgemeenschap rondom CS: GO.
“Lakad matatag!” – Dota 2
Dit laatste voorbeeld laat zien hoe goed commentaar gewaardeerd kan worden, zelfs als je het niet kunt verstaan! Zelf ben ik geen Dota 2-speler, maar als ik een uitspraak zie die wordt erkend en gebruikt door de maker van de game – Gabe Newell – en ook nog wordt toegevoegd aan de chatbox van het spel, dan durf ik met zekerheid te zeggen dat dit moment een plekje in deze lijst verdient.
Het vindt allemaal plaats tijdens het ESL One Katowice in 2018, in de wedstrijd tussen Team Secret en Fnatic. Natuurlijk is er niks mis met het Engelse commentaar van dit Dota 2-toenooi, maar de twee Filipijnse commentatoren - Lon en Kuya D - praten met energie die niet geëvenaard kan worden. “Lakad matatag, normalin normalin!”, wordt geroepen tijdens een druk gevecht tussen de twee teams. Lakad matatag betekent ‘stabiel lopen’ en de term normalin wil zeggen: een normale aanval gebruiken. Deze uitspraken zijn op zichzelf niet heel speciaal, maar de manier waarop het wordt gebracht maakt het onvergetelijk.
Verdere context bieden is moeilijk. Zoals eerder aangegeven ben ik geen Dota 2-speler. Desondanks kan ik enorme waardering opbrengen voor dit prachtstuk aan commentaar, vooral vanwege de geschiedenis die het met zich meedraagt. Ik raad je aan om de clip te bekijken!
Dit zijn vijf momenten die geweldig zijn, maar er zijn nog wel honderden of zelfs duizenden andere voorbeelden te vinden. We zouden er dan ook nog dagen over kunnen doorpraten. Daarom de vraag welke momenten volgens jullie extra aandacht verdienen. Welk esportshoogtepunt vind jij geweldig? Misschien kiezen we de beste uit voor een vervolgartikel!
Opmerkingen