review
muisentoetsenbord
sijmonwals

Het beste gaming toetsenbord - Hardware review

Geplaatst: 14 april 2016 om 16:20Aangepast: 14 april 2016 om 18:30
Na de recente mega muizentest konden de toetsenborden natuurlijk niet achterblijven. Sijmon heeft zijn vingers beurs getypt op een fijne selectie klavieren om een professioneel advies te geven waarbij hij uiteraard rekening heeft gehouden met ieders unieke en persoonlijke smaak.

Het oude vertrouwde toetsenbord staat niet bepaald bekend als een sexy bureau-accessoire. Toch is het onmisbaar gereedschap als je fatsoenlijk gebruik wil maken van een computer. Dit geldt ook voor PC gamers, al stellen wij heel wat andere eisen aan onze tikuitrusting dan kantoorgebruikers.

Aan mij dus de taak om uit een gevarieerde selectie van zes gaming toetsenborden te bepalen welke het aller-aller-aller beste is. Maar helaas bestaat er niet zoiets moois als het perfecte gaming toetsenbord. Dat is veel te persoonlijk en afhankelijk van wat, hoe en waarmee jij graag speelt. Daarom zal ik ieder exemplaar alleen kritisch beoordelen op een aantal belangrijke factoren. Alle voors en tegens zullen… ach fuck it. Ik bepaal uiteindelijk lekker toch welke het beste is. Dat is toch wat we allemaal willen weten.

Mad Catz S.T.R.I.K.E Tournament Edition (149 euro)

Mechanische toetsenborden zijn weer helemaal terug. Vooral voor gamers is een individuele switch onder ieder knopje fijn vanwege de uitstekende feedback en weerstand van iedere aanslag. Voor het schrijven van een lap tekst is het minder prettig maar daar is dit toetsenbord niet voor bedoeld. De S.T.R.I.K.E. TE heeft een opvallend asymmetrisch design dat overduidelijk gericht is op gamers. Vooral de spatiebalk heeft een gekke vorm en heeft bovendien nog een ‘mad’ blauw lijntje voor de sier. Het gehele klavier voelt solide aan en klikt lekker weg. Ook fijn is de fysieke schakelaar waarmee je die altijd onhandig geplaatste Windows toets onschakeljk kan maken. Minder tevreden ben ik over de veel te kleine macro toetsen die lastig te vinden zijn zonder je ogen van het scherm af te wenden.

+ Fijne mechanische aanslag

+ Verlichte WASD en pijltjes

- Kleine macro toetsen bovenaan

Cooler Master Storm Quick Fire XTi (99 euro)

De Quick Fire XTI is een mechanisch gaming instrument dat vermomd is als toetsenbord. Overdag is het een doodgewoon kantoorartikel maar ’s avonds dansen de rood/blauwe lichtpatronen sierlijk onder je vingers door. Dit degelijke en minimalistische design zal niet iedereen aanspreken, maar mij zeer zeker wel. Ik noemde het vorige toetsenbord al solide, maar de Quick Fire XTI doet daar nog een flinke schep soliditeit bovenop. Inclusief een mooi afgewerkt ‘braided’ kabeltje. Dit toetsenbord is verkrijgbaar met Cherry MX-switches in verschillende ‘kleuren’ die elk hun eigen gevoel en geluid met zich meebrengen. In tegenstelling tot wat het bescheiden uiterlijk doet vermoeden heb je ook nog behoorlijk wat opties om knoppen en macro’s te personaliseren. Al met al een heel fijn en praktisch plankje zonder uiterlijke opsmuk.

 

+ Degelijk en lekker zwaar

+ Minimalistisch ontwerp

+ Verschillende uitvoeringen met andere switches

+ Braided kabel

Cooler Master Devastator II (30 euro incl. muis)

Nog zo’n apparaat waarvan de naam al genoeg is om je geïntimideerd te voelen. Tegelijkertijd is de prijs van dit toetsenbord, dat zelfs een setje is met een muis erbij, allesbehalve intimiderend. En eerlijk is eerlijk, er zijn genoeg gamers die niet zomaar even 100 tot 200 euro ophoesten voor alleen een toetsenbord. De betaalbare Devastator II heeft uiteraard alle knoppen die je nodig hebt om te rennen, strafen, scrollen en commanderen. Helaas zit het geheel wel erg slap en wiebelig in elkaar. Zo kan de spatiebalk zo ongeveer alle richtingen op kantelen terwijl hij alleen maar naar beneden hoeft. De rest van de knoppen liggen ook niet erg stabiel. Naast een aantal media knoppen krijg je verder weinig extra functionaliteit, maar dat is te verwachten voor die prijs. En toch denk ik dat je voor 30 euro wel een fijner toetsenbord kunt vinden.

 

+ Zeer toegankelijke prijs

- Gammel en onprettig in gebruik

- Weinig functies

Trust Advanced Keyboard GXT 285 (50 euro)

Het is in ieder geval niet de kwaliteit van het plastic die dit toetsenbord zo geavanceerd maakt. Het tegenovergestelde eigenlijk. Zoals bij veel apparatuur van Trust voelt het een beetje aan als goedkoop kinderspeelgoed. De toetsen liggen gelukkig wel een stuk stabieler op hun plek en de aanslag voelt best prettig voor een niet-mechanisch toetsenbord. Er zitten 8 programmeerbare macro toetsen in de buurt van de heilige WASD zone voor de luie gamers onder ons. Ligt een mechanisch toetsenbord buiten je budget is dit een best aardig alternatief.

 

+ Redelijke prijs

+ Goed geplaatste macro toetsen

- Niet mechanisch

- Goedkoop ‘Trust’ plastic

Microsoft Sculpt Ergonomic (130 euro incl. muis)

Dit is een raar toetsenbord. En omdat het geen gaming toetsenbord is hoort deze eigenlijk niet in het rijtje thuis. Daarom neem ik deze juist mee in de vergelijking. Want zou dit uberhaupt iets uitmaken? De Sculpt Ergonomic is specifiek ontworpen om langdurig op te werken. Het kostte mij een flinke tijd om te wennen aan die rare bochel en het feit dat het geheel in twee helften uit elkaar is getrokken. De aanslag van de toetsen is vergelijkbaar met die van een laptop, en lenen zich daardoor uitstekend voor het comfortabel verwerken van lange teksten en misschien zelfs programmeerwerk. Voor het spelen van games is het echter een ramp. Met dit toetsenbord besefte ik me hoe vaak ik normaal gesproken blind naar een bepaalde toets weet te grijpen. De frustraties zijn pijnlijk als je constant cruciale knoppen mist, of erger nog, met je tengels in dat gapende gat terechtkomt.

 

+ Erg prettig voor tekstverwerking

- Gat

- Bochel

Razer Blackwidow Chroma (170 euro)

Je was gewaarschuwd dat ik tegen beter weten in zou toegeven welk toetsenbord uit deze selectie gewoon het allerbeste is. Spoiler: deze. En, hoe kan het ook anders, het is tevens de duurste. De prijs is even schrikken, maar het horen en voelen van de heldere mechanische klik is al een klein genotmomentje op zichzelf. Alle eerdergenoemde voordelen als macro configuraties, programmeerbare LED-verlichting en stabiele toetsen zijn aanwezig, samen met een stijlvolle matzwarte afwerking, gebreide kabel en aansluitmogelijkheden voor je headset plus een USB-product naar keuze. Als je 170 euro over hebt voor een toetsenbord ben je desondanks wel een beetje gestoord, maar dan zitten je handen wel decadent op een machtige toetsentroon.

 

+ Uitstekende feedback van de toetsen

+ Uitgebreide personalisatie qua knoppen en verlichting

+ Solide constructie

+ Braided kabel

- Erg duur

Conclusie

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..