Deze E3 was echt een tussenjaar
PU.nl
Achtergrond

Deze E3 was echt een tussenjaar

De doemscenario’s vliegen ons de afgelopen dagen om de oren, ook in de reacties onder berichten op Gamer.nl. ‘E3 heeft zijn beste tijd gehad!’ Mwah, dat is misschien wat overtrokken. Ik volg de beurs inmiddels al bijna twintig jaar op de voet en vond deze editie juist heel herkenbaar. Het was een tussenjaar: de industrie hield zijn adem in voor de volgende generatie consoles.

Ik moet hier wel bij zeggen dat ik dit jaar niet op de beurs zelf ben geweest, dus daar kan ik niet over oordelen. Maar na alle persconferenties te hebben gezien vanuit de comfortabele stoel, dunkt me dat deze E3 niet eens zoveel afweek van eerdere edities waarin de toenmalige consoles hun laatste relevante jaar ingingen. Met uitzondering van Sony dan, dat gewoon helemaal niet aanwezig was. De partij werd gemist.

Kijk maar naar de persconferenties van Bethesda en Ubisoft, of de EA Play-uitzending van Electronic Arts. Ja, elke uitgever had één of een paar nieuwe aankondigingen, maar het ging verdacht vaak over het ondersteunen van titels die al lang en breed uit zijn. The Elder Scrolls Online en Fallout 76, Battlefield 5 en Apex Legends, Rainbow Six Siege en The Division 2: voorgaande jaren had een aantal van deze titels – als ze dan al in de winkels lagen – waarschijnlijk niet eens ruimte gekregen in de persconferenties van de uitgevers, of op zijn hoogst enkele minuten. Nu namen ze een aanzienlijk deel van de conferenties in beslag. Gelukkig waren er ook nieuwe titels (Doom Eternal, Star Wars Jedi: Fallen Order, Watch Dogs Legion, Gods & Monsters), maar ondanks dat voelde een groot gedeelte van elke persconferentie vooral als opgewarmde kliekjes aan.

©GMRimport

Microsoft deed niet eens zijn best om te verhullen dat het vooral bezig is met de voorbereidingen van de volgende generatie, want het gaf meer details over de Xbox One-opvolger, Project Scarlett. Het bedrijf kwam eerlijk uit voor wat de rest van de wereld al lang en breed had verwacht: Halo Infinite wordt ook een lanceringsgame voor die console. Toegegeven, het Amerikaanse bedrijf kondigde flink wat nieuwe titels aan, maar een groot gedeelte leek of zo ver weg dat het net zo goed om next-gen games kon gaan, of voelde dusdanig kleinschalig aan dat ze waarschijnlijk als zwanenzang voor de Xbox One dienen. Alleen Square Enix wist de bloeddruk van gamers écht op te voeren met uitgebreide gameplay van Final Fantasy 7 Remake en de onthulling van Marvel’s Avengers. De uitgever lijkt deze generatie dan ook erg sterk te eindigen, maar dat gaat misschien ten koste van diens aanwezigheid in het begin van de volgende generatie.

Er was natuurlijk nog een opvallende uitzondering op de regel. De Switch zit op dit moment in zijn derde levensjaar en hoewel de geruchten over nieuwe modellen blijven aanhouden, is deze generatie voor Nintendo voorlopig nog niet voorbij. Het bedrijf kon dan ook dankbaar gebruikmaken van het feit dat de rest van de industrie zich opmaakt voor de volgende generatie, en presenteerde een goedgevulde Direct-uitzending waarin de ene na de andere interessante Switch-game de revue passeerde. Het zorgde ervoor dat de meeste gamers Nintendo als winnaar van deze E3 zien, maar vergis je niet: het bedrijf gaat het op E3 2020 een stuk moeilijker krijgen.

View post on Instagram
 

Want dat is één ding wat ik heb geleerd van dergelijke tussenjaren: een relatief makke E3 wordt het jaar daarna bijna altijd opgevolgd door een industrie die op volle toeren draait. In juni 2020 zijn Project Scarlett en de nieuwe PlayStation waarschijnlijk al lang en breed onthuld en presenteert elke uitgever, inclusief Microsoft en Sony, de eerste games voor next-gen. Nintendo moet dan met een paar écht indrukwekkende titels komen voor de Switch (Zelda: Breath of the Wild 2 bijvoorbeeld), wil het kunnen opboksen tegen al die ongelooflijke graphics en epische games die achter de schermen natuurlijk al jaren in ontwikkeling zijn. Ik verwacht dan ook dat je volgend jaar niemand meer hoort kraaien over de langzame dood die E3 zogenaamd zou sterven. Deze industrie is als het getij: soms is het eb, soms is het vloed. Gezien de rustige E3 van dit jaar, staat ons in 2020 ongetwijfeld een klapper te wachten.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Systeemeisen van pc-versie MindsEye bekend
PU.nl
Nieuws

Systeemeisen van pc-versie MindsEye bekend

Game komt op 10 juni uit, ook op PS5 en Xbox Series-consoles

De systeemeisen van de pc-versie van MindsEye zijn uit doeken gedaan. Het gaat om de debuutgame van Build a Rocket Boy.

Dat gebeurde op de Steam-pagina van de game. Hieronder volgen ze.

Minimale systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows 10/11 64 Bit met laatste updates

  • Processor: Intel Core i5-12400F / AMD Ryzen 5 5600X

  • Geheugen: 16 GB RAM

  • Grafische kaart: 6GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 2060 / AMD Radeon RX 5600 XT

  • DirectX: Versie 12

  • Opslagruimte: 70 GB beschikbare ruimte

  • Aanvullende opmerkingen: SSD vereist

Aanbevolen systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows 10/11 64 Bit met laatste updates

  • Processor: Intel Core i7-13700K / AMD Ryzen 7 7800X3D

  • Geheugen: 16 GB RAM

  • Grafische kaart: 8GB VRAM, Nvidia GeForce RTX 4070 / AMD Radeon RX 6800 XT

  • DirectX: Versie 12

  • Opslagruimte: 70 GB beschikbare ruimte

  • Aanvullende opmerkingen: SSD vereist

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Elden Ring Nightreign krijgt na release mogelijk optie voor twee spelers
PU.nl
Nieuws

Elden Ring Nightreign krijgt na release mogelijk optie voor twee spelers

Op release kan de game alleen of met z'n drieën worden doorlopen

In het aankomende Elden Ring Nightreign wordt het ergens na de release wellicht mogelijk om de game met z'n tweeën te spelen.

Op release kan de game alleen of met z'n drieën worden doorlopen. Een optie voor twee spelers is er op dat moment niet. Aan IGN vertelt regisseur Junya Ishizaki dat dit een bewuste keuze is: de game is geoptimaliseerd voor drie spelers, al kan het ook alleen worden doorlopen. "Daar hebben we al onze energie in gestoken, maar (een optie voor twee spelers) is iets waar we naar kijken en wat we overwegen voor na de release."

In Elden Ring Nightreign kunnen spelers met z’n drieën op avontuur gaan – of desgewenst alleen – en verkent men Limveld, een verdraaide versie van Limgrave. In dit nieuwe en tegelijk herkenbare gebied moet men drie in-game dagen zien te overleven tussen de vele vijanden en gevaarlijke bazen, waarna men de Nightlord mag proberen te verslaan en krachtige items ontvangt die bij de volgende sessie helpen.

Elden Ring Nightreign is vanaf 30 mei verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. De basiseditie van het spel kost 39,99 euro.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!