Een leven zonder vooroordelen over games
Gamer.nl
Achtergrond

Een leven zonder vooroordelen over games

Hoewel naarmate de tijd vordert bepaalde vooroordelen over games steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, zijn er nog steeds stigma’s rondom onze geliefde hobby aanwezig. Terugdenkend mag ik van geluk spreken dat ik daar in mijn eigen leven nooit tegenaan ben gelopen. Sterker nog: ik ben geen strobreed in de weg gelegd om volledig van mijn passie te kunnen genieten.

Daarin ben ik mogelijk een uitzondering, al hoor ik graag jullie ervaringen in de reacties onder deze column. Ondanks dat ik in de 37 jaar dat ik op deze planeet rondloop door veel mensen omringd ben geweest die geen ene klap van computerspelletjes afwisten, ben ik altijd vrij geweest om games te spelen, er over te lezen en er uiteindelijk over te schrijven.

Vierkante ogen

Dat begon al bij mijn ouders. Zeker in de jaren 80 en 90 waren veel ouders totaal niet bekend met het toen nog vrij nieuwe fenomeen. Dat kun je ze ook niet aanrekenen: ze waren er simpelweg niet mee opgegroeid, net zoals ik niet begrijp – of wíl begrijpen – wat er leuk is aan TikTok, of op internet bekijken hoe iemand anders een game speelt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, maar mijn ouders wisten echt niets over computerspellen, behalve dat ik graag een Nintendo Entertainment System wilde hebben om Mario te kunnen spelen.

Dat maakten ze dan ook mogelijk. De precieze details zal ik jullie besparen, omdat ik die in een andere column al eens uitvoerig heb besproken, maar zonder dat ik er voor heb moeten zeuren of smeken stond er op mijn achtste verjaardag een NES onder de televisie te brommen. Omdat je niet alléén maar Super Mario Bros. kunt spelen, ontving ik om de zoveel tijd – vooral met mijn verjaardagen en Sinterklaas – een nieuw spel.

Belangrijker nog is dat mij nooit werd verzocht om ‘toch eens te stoppen met die spelletjes’. Er werd mij niet verteld dat ik vierkante ogen zou krijgen, ik werd niet uit het huis gejaagd omdat buiten spelen gezonder zou zijn en er was geen tijdslimieten. Het resultaat was dat ik zelf prima kon inschatten wanneer het té gek werd: omdat er geen onlogisch taboe op de bezigheid lag, wisselde ik mijn virtuele reizen uit eigen initiatief vaak genoeg af met avonturen in de buitenlucht of afspraken met vrienden – al dan niet met een stel controllers in onze hand.

Dat is gedurende de pakweg 23 jaar dat ik in mijn ouderlijke huis heb gewoond nooit veranderd. Op feestdagen arriveerden nieuwe consoles in huize Musters – de Super NES, de PlayStation, de Nintendo 64 – en ook daar mocht ik zoveel vrije tijd mee besteden als ik zelf nodig achtte. Toen ik in mijn tienerjaren op de boerderij van mijn vader meehielp met de aardappeloogst, was het geen probleem om het extra zakcentje dat ik daarmee verdiende uit te geven aan nieuwe spellen. Sterker nog: tussen het arriveren van met aardappels volgeladen karren op het erf speelde ik diverse games uit. Zo blijven spellen als de eerste Rayman, Turok: Dinosaur Hunter en Prince of Persia: The Sands of Time voorgoed onlosmakelijk verbonden met de herinneringen aan het oprapen van kluiten tussen de bintjes.

Ik ben mijn ouders erg dankbaar voor die vrijheid en hun gave om onbevooroordeeld naar games te kijken

Legitiem werk

Ook toen ik ouder werd, stond er nooit iets in de weg om van games te kunnen genieten. Mijn eerste serieuze vriendin vond games eigenlijk ook wel leuk. We speelden om de beurt Grand Theft Auto 3 – lekker rondkarren en de crimineel uithangen en de controller pas weer doorgeven als je opgepakt werd – en heb haar begeleid door haar eerste Zelda-game in de vorm van Ocarina of Time. Toen ik mijn eerste eigen gamesite runde, liet ze mij daar zonder gemopper een aanzienlijk gedeelte van mijn vrije tijd aan besteden. Ze zat zelf ook op het bijbehorende forum.

Tijdens mijn studies was er bij docenten een iets groter gebrek aan kennis, maar nooit aan begrip. Als afstudeerproject tijdens mijn opleiding multimediavormgeving maakte ik een digitaal gamemagazine dat op de computer door te bladeren was. Daarmee slaagde ik.

Op de daaropvolgende journalistieke opleiding heb ik iets harder moeten strijden om gamejournalistiek als legitiem werk neer te zetten. Er werd door docenten in eerste instantie twijfel uitgesproken over mijn missie om dit vakgebied in te gaan, maar na mijn stage bij Gamer.nl – en mijn afstudeerproject dat wederom over games ging – waren ze overtuigd. Ik zal niet claimen dat ik eigenhandig de vooroordelen over gamejournalistiek op scholen heb vernietigd, maar volgens mij is het inmiddels al wel iets meer geaccepteerd om te zeggen dat je op een gameredactie stage loopt.

Legitieme interesse

Zoals ik in de intro van deze column al aangaf: ik mag van geluk spreken. Ik kende ook vriendjes die alleen bij ons thuis games mochten spelen – stiekem – of die thuis het geld wel beter konden besteden. En wat te denken van de vele misverstanden die bij veel ouders nog leven over het gamegedrag van hun kinderen? Hoe zit het met geweld in games, en zijn spellen niet verslavend?

Er is zoveel onwetendheid en dat kun je mensen niet per se aanrekenen: kennis en acceptatie over dit soort zaken moet groeien binnen de maatschappij, langzaam maar zeker, jaar na jaar. Dat doet het hopelijk ook nu de generatie die met games is opgegroeid zelf al wat koters heeft rondlopen. En vergeet niet dat bovengenoemde twijfels niet geheel zonder reden zijn. Het ene kind is het andere niet en als ouder kun je zelf het beste inschatten of je kind gevoelig is voor verslavingen of geweld.

Het beste wat je als ouder kunt doen, is een legitieme interesse in de hobby van je kind vormen. Speel eens een spelletje mee! Ik herinner mij nog dat mijn vader wel eens op mijn slaapkamer kwam om met mij een potje Street Fighter 2: Turbo te doen. Hij vond er vast geen bal aan, maar hij erkende mijn hobby en deed zijn best om te begrijpen waarom ik er zo tuk op was. Een beter gevoel kun je je kind niet geven.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum
Gamer.nl
Nieuws

Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum

Maar waar blijft de releasedatum?

Terwijl de releasedatum van Hollow Knight Silksong nog altijd niet bekend is, werd wel bevestigd dat de game vanaf 18 september speelbaar is in ACMI, het nationale museum van schermcultuur te Australië.

De game wordt speelbaar in het in Melbourne gelegen museum als onderdeel van een voorstelling genaamd Game Worlds, waarin de spelwerelden van games centraal staan (via IGN). Naast dat de game speelbaar is op de expositie zijn er ook displays te zien over het ontwerp en artistieke richting van het spel.

Fans vragen zich vooral af wat deze aankondiging kan betekenen voor de release van Silksong, maar vooralsnog is daar niets bekend over. De game werd jaren geleden aangekondigd - in eerste instantie als downloadbare content voor Hollow Knight, en daarna als vervolg - maar is sindsdien meermaals uitgesteld. Tijdens de Switch 2 Direct vorige maand werd gemeld dat de game nog altijd dit jaar moet uitkomen.

In Silksong besturen spelers niet de Knight, maar Hornet, een NPC uit de eerste game. Hornet kan hoger springen en daar is het leveldesign dan ook omheen gebouwd. Het spel komt naar pc, Nintendo Switch en Switch 2, PlayStation- en Xbox-consoles.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald
Gamer.nl
Nieuws

Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald

Mogelijk gerelateerd aan de onzekere toekomst van Codemasters

De eerste zeven games in de Leisure Suit Larry-games zullen binnenkort niet meer te koop zijn via Steam.

Dat werd middels een statement door uitgever Assemble Entertainment bevestigd. De Leisure Suit Larry-games waren vooral aan het einde van vorig millennium populair vanwege de vele seksueel getinte grappen. Het gaat om de zes door Sierra On-Line gemaakte delen en het door High Voltage Software ontwikkelde Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude. Dit zijn de zeven spellen die uit de verkoop verdwijnen:

  • Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

  • Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places)

  • Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals

  • Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work

  • Leisure Suit Larry 6 – Shape Up Or Slip Out

  • Leisure Suit Larry: Love for Sail

  • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude Uncut and Uncensored

Mensen die de games al hebben gekocht kunnen ze blijven downloaden en spelen. Daarnaast zullen de twee meest recente games uit de reeks - Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry en Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice - te koop blijven staan.

Een reden werd niet gegeven, maar volgens Phil Salvador van Video Game History Foundation heeft het mogelijk te maken met het feit dat de Leisure Suit Larry-IP eigendom is van Codemasters en gelicenseerd werd aan Assemble Games. Tegenwoordig is Codemasters echter onderdeel van Electronic Arts. Deze week werd tevens aangekondigd dat Codemasters stopt met de ontwikkeling van rallygames en is het X-account van Codemasters verwijderd - mogelijk verkeert de ontwikkelaar dus in zwaar weer binnen EA.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!