Laat nou toch gewoon eens gameplay zien
PU.nl
Achtergrond

Laat nou toch gewoon eens gameplay zien

Na twee uur Gamescom Opening Night Live (plus een pre-show van 17 minuten) was ik niet bijzonder enthousiast. Ik was ook niet echt teleurgesteld. Ik was eigenlijk vooral murw geslagen.

Wie vond het een goed idee om van een leuke gamepresentatie een avondvullend programma te maken? Twee uur is echt bijzonder lang. Dan moet je echt wereldschokkende onthullingen hebben die de gamewereld op zijn grondvesten doen trillen. Die waren er niet.

Het is niet dat presentator en organisator Geoff Keighley geen leuke games had meegenomen. Als je mij de lijst met getoonde games van tevoren op een papiertje had laten zien, had ik gezegd: dat is best een leuke show. Een verdere onthulling van de nieuwe Call of Duty, het tweede seizoen van Fall Guys, meer over Star Wars Squadrons, Medal of Honor in vr: het is allemaal niet verkeerd. Maar het duurde zo lang en er werd zo weinig substantieels getoond, dat alles in elkaar begon over te vloeien. Aan het einde had ik het idee dat ik eigenlijk niks had gezien.

Dat komt voor een deel door de lengte en de ellenlange interviews tussendoor. Ik snap dat Keighley graag de ontwikkelaars in het zonnetje wil zetten, maar het haalt het tempo uit zo’n show. Vooral als je geen interessante vragen stelt en die ontwikkelaars alleen hun pr-riedeltje afspelen.

©GMRimport

Waar is de gameplay?

Maar de grootste boosdoener is dat er nauwelijks gameplay getoond is. Het is een ontwikkeling die al langer speelt bij dit soort presentaties. De eerste Inside Xbox-stream over third party-games op de Series X werd er ook al om afgefakkeld. Daar werden een hoop aardige games getoond die je straks tijdens de volgende generatie kunt spelen, maar zonder gameplaybeelden weet je nog steeds niet wat die nieuwe consoles nou echt kunnen.

Trailers en onthullingen zijn alleen nog maar flitsend en bombastisch, vol actievolle scènes en grappig bedoelde oneliners. Veel CGI-filmpjes en vooral geen gameplay. Als de game dan toch in actie wordt getoond, zoals bij Star Wars Squadrons, dan zijn het kleine stukjes die razendsnel achter elkaar worden gemonteerd. Dat geeft eigenlijk hetzelfde effect als een flashy trailer. Achteraf is niet helemaal duidelijk wat je nou hebt gezien, het was vooral een overbelasting van je zintuigen.

Ik wil weten wat voor spel ik straks onder de knoppen krijg, hoe dat speelt en wat ik me erbij voor moet stellen.

-

Uitgevers hopen dat je daardoor overrompeld wordt en in hype-modus raakt. “Wauw, dat was echt heel vet! Ik weet niet wat ik allemaal precies heb gezien, maar het ging heel snel en er was allemaal actie, dus het zal wel goed zijn!” Voor een enkele trailer is dat op zich prima - het is te begrijpen dat studio’s graag wat enthousiasme optrommelen. Maar na een show van twee uur met bijna alleen maar dat soort aankondigingen, voelt het alsof je een paar keer tegen je hoofd bent getrapt. Je oren suizen er een beetje van, je bent niet helemaal helder meer en je wilt vooral naar bed.

©GMRimport

Een hoogtepunt

Beste ontwikkelaars, een nederig verzoek: laat tijdens dit soort shows toch gewoon gameplay zien! Dat is we met z’n allen het meest enthousiast van worden. Ik wil weten wat voor spel ik straks onder de knoppen krijg, hoe dat speelt en wat ik me erbij voor moet stellen. Dat genereert veel meer hype dan een vaag filmpje dat niet eens het genre van een spel onthult. Als je een supersnelle montage nodig hebt om je game op te pompen, dan is die game waarschijnlijk sowieso niet goed genoeg.

Mijn hoogtepunt van de avond was dan ook de gameplaydemo van Ratchet & Clank: Rift Apart. Niet alleen is het een heerlijk kleurrijke game met imposante technologie, maar de presentatie was een onversneden stuk gameplay, rechtstreeks uit het spel. Er was alle tijd om goed naar zaken als de belichting, de snelle overgang tussen verschillende werelden en de bizarre wapens te kijken. Na twee uur Gamescom Opening Night Live die door mijn hersenen trilde, was het een verademing. Een uitstekende manier om de show te eindigen.

Of nee, daar eindigde de show niet mee. Het eindigde met een interview met de ontwikkelaars. Wat een anticlimax.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!