PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console wint de unboxing?
Gamer.nl
Achtergrond

PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke console wint de unboxing?

De nieuwe consoles komen eraan en dat kan maar een ding betekenen: je hebt op YouTube, Twitter en alle andere sociale media al tig unboxings van influencers en journalisten voorbij zien komen. Blijkbaar begint de consolestrijd tegenwoordig al bij het uitpakken. Ik beschik als een van de weinige Nederlanders over beide consoles en mocht het uitpakken filmen. Een verslag.

Ten eerste: dit is een persoonlijk relaas en ik kan me voorstellen dat andere mensen hun unboxings anders hebben ervaren. Ten tweede: ik heb nooit van mijn leven het nut van unboxings ingezien en weiger mij er dusdanig in te verdiepen dat ik ze wél begrijp.

Collega Erik vond dat er iets over de consoles in de zaterdagcolumn moest. En je raadt het al: ik ben de enige redacteur met beide consoles, dus dat was aan mij. Tot overmaat van ramp mag ik ook praktisch alleen nog maar praten over de unboxings. Bij dezen.

©GMRimport

Unboxing één: de PlayStation 5 met disc drive

Niets kan je voorbereiden op hoe groot de PlayStation 5 is. Ja, ik heb de memes gezien. Ja, ik was op de hoogte van de buitengewone console-proporties waaraan Sony zich waagt. Maar ondanks die mentale voorbereiding puilden mijn ogen alsnog uit hun kassen toen ik de PlayStation 5 voor het eerst vasthield. De PlayStation 5 is echt… thicc.

Ik weet dat unboxings draaien om ervaringen, maar deze ervaring is een beetje moeilijk uit te leggen. Want ik wist al dat deze console groot was, maar zelfs daarna bleek de PlayStation 5 nog veel groter dan ik voor mogelijk hield. Het voelt een beetje alsof je vrouw veel later na de uitgerekende datum bevalt van je kind, maar je een peuter in plaats van een baby in je handen krijgt gedrukt. Dat denk ik tenminste. Dit was namelijk mijn eerste unboxing en ik heb nog nooit een kind gehad.

Hoe dan ook, het is raar. Heel mijn unboxing-avontuur van de PlayStation 5 was raar. Op Twitch was het allemaal live te volgen. Rond twee uur ’s middags zat ik klaar, samen met tientallen anderen die waren ingeschakeld op mijn Twitch-kanaal, om de PlayStation 5 in ontvangst te nemen van de koerier. Volgens de trackingservice kon ik ‘m ieder moment soort-van-krijgen.

Anderhalf uur later zit ik nog steeds klaar.

Drie uur later krijg ik opeens de volgende ingeving: wat als de tracking van de koerier niet goed werkt, en ik ‘m niet meer krijg.

Dan, ruim vier uur later, besluit ik de verzender uit Engeland te bellen. Een telefoniste vertelt mij dat de koerier al veel eerder al langs is geweest. Dat was volgens mij niet zo, maar goed, er is alsnog hoop. Twee belletjes later grijpt het lot in. Wat ik nu ga vertellen is echt waar: de koerier van dit tamelijk onbekende bedrijf uit Engeland overnacht tijdelijk op loopafstand van mijn huis, en had het pakketje mee naar dit adres genomen, waar ik het ’s avonds op mocht halen. Gelukt!

Goed. Blijkt zo’n PS5-unboxing dus helemaal niets voor te stellen! De PlayStation 5 komt gewoon in een grote doos met een handvat. Je trekt aan het handvat, waarna er nog een doos tevoorschijn komt, en in die tweede doos zitten je spelcomputer, kabels, standaard, controller en wat boekjes. De doos is groot, maar gezien de inhoud is dat niet zo raar. De PlayStation 5 is immers gigantisch, dus dan heb je ook een buitenproportioneel grote doos nodig.

Ik geef de unboxing alsnog vier van vijf sterren. De unboxing zelf is niets bijzonders, maar het gedeelte waarbij een koerier uit Engeland op loopafstand van je huis blijkt te overnachten, maakt alles goed.

Je kunt het hele avontuur hier terugkijken.

Unboxing twee: de Xbox Series X

Dit is voor unboxing-begrippen een geweldige unboxing. Ik ben niet sarcastisch. Microsoft heeft echt goed nagedacht over hoe je zo’n console uit de doos haalt. Je trekt de kartonnen doos aan de bovenkant open, als een soort schoenendoos, en ziet daar, rustend in schokabsorberend materiaal, je nieuwe spelcomputer liggen. ‘Power Your Dreams’, zo valt er te lezen op een stukje karton dat om je console is gevouwen. Kijk maar naar deze tweet van de Amerikaanse oud-journalist Geoff Keighley.

Prachtig. Helaas heb ik er niets van mee gekregen omdat ik de doos ondersteboven heb opengemaakt.

©GMRimport

Unboxings, het domste en oppervlakkigste concept op aarde. En ik ben er slecht in. Maar goed, dit filmpje was alsnog bruikbaar. Ik wilde het gewoon publiceren. Maar, je raadt het al, er waren wat haken en ogen. Omdat het embargo van de unboxing véél later was dan het moment waarop ik de console ontving, zat er dus de nodige tijd tussen de unboxing van de Series X en die van de PS5. Hoewel ik de Series X ruim een week eerder had dan de PlayStation 5, mocht ik mijn unboxing van de Series X pas ná die van de PlayStation 5 publiceren.

Dat was raar, en de unboxing voelde al gedateerd nog voordat ik ‘m had gepubliceerd. Daarom besloot ik rond twee uur woensdagmiddag, toen het embargo van de Xbox-unboxing verliep, live te gaan op Twitch. Mijn idee was simpel: ik wilde mijn oorspronkelijk opname van de unboxing live van commentaar voorzien. Als unboxen een ervaring is, wordt het niet intenser dan dat. Samen met je kijkers kijken naar jezelf, terwijl je je eigen commentaar tijdens een unboxing becommentarieert.

Ik geef deze unboxing vijf van vijf sterren. Daarmee wint de Xbox Series X de officiële unboxing-strijd. Gefeliciteerd Microsoft! Excuses dat ik de Xbox Series X per ongeluk tegen de microfoon heb geslagen. Deze ultieme kapitalistische ervaring was er desondanks niet minder om. Stiekem heb ik er best wel van genoten.

Je kunt de Series X-unboxing hier terugkijken.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook de vorige columns:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Apple mag in VS geen commissie meer rekenen op aankopen buiten App Store
Gamer.nl
Nieuws

Apple mag in VS geen commissie meer rekenen op aankopen buiten App Store

Alle winst via externe winkels gaat dus naar de bedrijven zelf

Een rechter in de Verenigde Staten heeft besloten dat Apple in dat land geen commissie meer mag rekenen voor aankopen die buiten de App Store worden gedaan.

Fortnite-uitgever Epic Games heeft daarmee een belangrijke winst in de rechtszaak tegen Apple behaald. Bedrijven mochten sinds 2021 al iOS-apps laten doorlinken naar bijvoorbeeld externe winkels om daar gebruikers aankopen te laten doen. Apple pakte nog wel 27 procent van die opbrengsten, maar dat mag nu niet meer. Deze regel gaat per direct in.

Overigens mag Apple ook geen beperkingen meer opleggen over de opmaak of plaatsing van links naar andere manieren van betalen. Het bedrijf mag iOS-gebruikers op geen enkele wijze meer belemmeren om een app te verlaten voor bijvoorbeeld een externe winkel. Apple mag wel nog een boodschap weergeven waar in staat dat gebruikers een website van een derde partij bezoeken, maar deze boodschap moet zo neutraal mogelijk zijn.

Apple laat weten het niet eens te zijn met het besluit van rechter Yvonne Gonzalez Roger en in hoger beroep te gaan. Epic-CEO Tim Sweeney heeft aangegeven tevreden te zijn met de uitspraak en Fortnite volgende week dan ook terug te brengen naar de Amerikaanse App Store. Mochten de bovenstaande regels ook wereldwijd worden ingevoerd, dan moet de game wereldwijd weer in de App Store komen te staan. Fortnite kan wel op iOS gespeeld worden, maar alleen gedownload worden via andere winkels, zoals van Epic Games zelf.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Xbox verhoogt prijzen van consoles, accessoires en games
Gamer.nl
Nieuws

Xbox verhoogt prijzen van consoles, accessoires en games

De prijsverhoging van hardware gaat vandaag in, van games aankomend najaar

Xbox heeft de prijzen van Xbox-consoles en -accessoires wereldwijd verhoogd. Later dit jaar gaan ook de prijzen van Xbox-games omhoog.

Eerder vandaag lekte de Franse winkelketen Micromania al een prijsverhoging voor alle Xbox Series X en S-modellen, en Microsoft heeft inmiddels aan plekken als Windows Central en Eurogamer bevestigd dat de prijsverhoring doorgaat.

Dat betekent dat de Xbox Series X vanaf nu 599,99 euro kost, de 2TB Galaxy Black-version 699,99 euro en de Series X Digital 549,99 euro. De Series S met 512GB kost 349,99 euro en de Series S met 1TB 399,99 euro.

De standaard draadloze Xbox-controller kost nu 64,99 euro, een gekleurde versie kost 69,99 euro. Speciale edities kosten 79,99 euro, terwijl de Core- en Full-versies van de Xbox Elire Controller Series 2 respectievelijk 149,99 euro en 199,99 euro gaan kosten.

Het is de bedoeling dat rond de feestdagen prijzen van Xbox-games ook omhoog gaan. In de Verenigde Staten kunnen de grootste games 80 dollar gaan kosten - wat zich mogelijk naar 90 euro in Europa vertaalt. Eerder kondigde Nintendo al aan dat de fysieke versie van Switch 2-game Mario Kart World ook 90 euro gaat kosten. Prijzen voor Xbox Game Pass worden op moment van schrijven niet verhoogd.

Eerder vandaag onthulde Microsoft zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek dat de gamedivisie van het bedrijf een stijging in omzet heeft waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel loopt de omzet gerelateerd aan hardware alsmaar terug. Microsoft lijkt dat ook een steeds grotere focus te hebben op het verkoop van games en services - ook op andere systemen. Dit verklaart mogelijk deels waarom de prijzen van hardware nu omhoog gaan - op deze manier haalt het bedrijf zoveel mogelijk omzet uit de verkoop van zijn consoles.

De huidige gezondheid van de wereldwijde economie speelt mogelijk ook een rol. Microsoft is dan ook niet de enige binnen de game-industrie die zijn prijzen omhoog gooit. Afgelopen april ging de prijs van de PlayStation 5 Digital Edition bijvoorbeeld omhoog.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!