Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs
Gamer.nl
Achtergrond

Sony’s kontgedraai met PlayStation Plus maakt me tureluurs

Exact een jaar geleden dacht Sony dat het wel de stekker uit de online winkels van de PlayStation 3 en PlayStation Portable kon trekken. Want wie was er nou nog geïnteresseerd in die oude meuk? Best veel mensen, zo bleek uit de massale kritiek, waarop Sony besloot de winkels toch open te houden. Nu zijn diezelfde oude games opeens kartrekker van een href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/sony-vernieuwt-playstation-plus-abonnement-met-gamecatalogus-cloudgaming-en-klassieke-titels/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">premium abonnementsdienst</a>. Tja…

Allereerst een groot ‘hoera’ voor het behoud van klassieke games! Dit soort initiatieven hebben we nodig om spellen toegankelijk en beschikbaar te houden. Als emulatie een probleem is (hallo PlayStation 3 met je drakenprocessor), dan is streaming het beste alternatief. Dus nogmaals: hoera! Maar het beleid ten aanzien van de PlayStation Stores is wel illustrerend voor het kontgedraai van Sony de afgelopen tijd.

De Japanners vielen immers vorig jaar ook al van hun geloof ten aanzien van consolegeneraties. Ineens kwamen games als Horizon: Forbidden West en zelfs God of War: Ragnarok toch naar PlayStation 4, terwijl Sony eerder met Returnal en Ratchet & Clank nog vol inzette op de nieuwe generatie. Voortschrijdend inzicht is een deugd en ik ben hartstikke blij dat Sony luistert naar de consument, maar het inconsistente beleid schept niet bepaald vertrouwen. Dat terwijl een online service als PlayStation Plus juist bestaat bij de gratie van vertrouwen.

©GMRimport

Vertrouwen in plaats van eigenaarschap

Bij een online abonnement heb ik immers geen eigenaarschap. Ik moet er dus op kunnen vertrouwen dat de bibliotheek met content aantrekkelijk blijft zolang als ik lid ben. Dat is bij dit soort abonnements- en streamingdiensten natuurlijk altijd een heikel punt. Als klant weet je dat de content niet voor de eeuwigheid is, zeker als het gaat om de ingekochte (third party-) content. Dat is zo bij Netflix en Game Pass, en dat zal zo zijn bij PlayStation Plus Premium. Toch straalt Microsoft veel meer uit dat het weet wat het wil, en dat geeft mij als consument vertrouwen - ik weet waar ik aan toe ben.

Die visie is weliswaar geboren uit noodzaak om de opgelopen achterstand van vorige generatie goed te maken, maar daardoor timmert Microsoft wél al veel langer aan de weg. Bovendien zetten de Amerikanen veel meer gewicht achter hun Game Pass-strategie. Dat uit zich bijvoorbeeld in betere backward compatibility, met leuke extra’s als FPS Boost en Auto HDR als resultaat. Daarnaast zorgt het uitdijende portfolio van het koopgrage Microsoft ervoor dat abonnees verzekerd zijn van een constante stroom first party-games, nu én in de toekomst. De exacte content zal altijd variëren, maar de dienst blijft onverminderd sterk. Tenminste, dat straalt Microsoft uit. Garanties bestaan er in abonnementsland nooit.

©GMRimport

Veel onduidelijkheid

Sony daarentegen maakt op mij een vertwijfelde indruk. Ja, je krijgt via het abonnement toegang tot (iets oudere) topgames als Death Stranding, God of War en Returnal. Nee, je krijgt niet automatisch toegang tot nieuwe first party-games. Dat is vanuit zakelijk perspectief overigens heel begrijpelijk, aangezien Sony’s topgames hun eigen investeringen prima zelf terug kunnen verdienen. Ook ik betaal graag voor zulke games. Maar het maakt de propositie van zo’n abonnementsdienst ook ingewikkeld.

Ik weet gewoon niet goed waar ik precies 120 euro per jaar voor neertel. Als Sony de afgelopen 365 dagen zo regelmatig het roer omgooide, wat is dan de komende 365 dagen de koers? Komen recente topgames als Horizon: Forbidden West en Gran Turismo 7 wel naar PlayStation Plus Premium? En wanneer dan? Na een half jaar, of een jaar? Varieert het per game? En, niet onbelangrijk om in Sony’s geval te vragen: komen dan ook de PlayStation 5-versies van die games naar PlayStation Plus Premium, of moet ik daar een tientje extra voor aftikken? Wat betekent het eigenlijk als Sony straks plotseling toch wél een game snel naar Plus Premium brengt, is het dan een slechte game? 

©GMRimport

Klein plusje

Mijn eigen ervaring met Netflix, Disney + en soortgelijke diensten leert mij dat ik liever abonnementen laat doorlopen, dan steeds opzeg en weer opnieuw aanvraag. Uiteraard is dat gemakzucht van mijn kant, maar die gemakzucht kent wel grenzen. Zolang ik de dienst eens in de zoveel tijd opstart vind ik het wel best zo. Gebruik ik een dienst echter niet, dan stop ik er ook mee. Sterker nog: als ik verwacht dat ik snel uitgekeken raak, begin ik er niet eens aan. De concurrentie om mijn centen en vrije tijd is immers moordend. Er moet dus een lange termijnbelofte zijn en wat mij betreft ontbreekt die vooralsnog bij Sony. Te veel is (nog) onzeker. Het beschikbaar maken van PlayStation Portable-games is zeker een plus, maar nog geen Plus Premium. 

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum
Gamer.nl
Nieuws

Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum

Maar waar blijft de releasedatum?

Terwijl de releasedatum van Hollow Knight Silksong nog altijd niet bekend is, werd wel bevestigd dat de game vanaf 18 september speelbaar is in ACMI, het nationale museum van schermcultuur te Australië.

De game wordt speelbaar in het in Melbourne gelegen museum als onderdeel van een voorstelling genaamd Game Worlds, waarin de spelwerelden van games centraal staan (via IGN). Naast dat de game speelbaar is op de expositie zijn er ook displays te zien over het ontwerp en artistieke richting van het spel.

Fans vragen zich vooral af wat deze aankondiging kan betekenen voor de release van Silksong, maar vooralsnog is daar niets bekend over. De game werd jaren geleden aangekondigd - in eerste instantie als downloadbare content voor Hollow Knight, en daarna als vervolg - maar is sindsdien meermaals uitgesteld. Tijdens de Switch 2 Direct vorige maand werd gemeld dat de game nog altijd dit jaar moet uitkomen.

In Silksong besturen spelers niet de Knight, maar Hornet, een NPC uit de eerste game. Hornet kan hoger springen en daar is het leveldesign dan ook omheen gebouwd. Het spel komt naar pc, Nintendo Switch en Switch 2, PlayStation- en Xbox-consoles.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald
Gamer.nl
Nieuws

Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald

Mogelijk gerelateerd aan de onzekere toekomst van Codemasters

De eerste zeven games in de Leisure Suit Larry-games zullen binnenkort niet meer te koop zijn via Steam.

Dat werd middels een statement door uitgever Assemble Entertainment bevestigd. De Leisure Suit Larry-games waren vooral aan het einde van vorig millennium populair vanwege de vele seksueel getinte grappen. Het gaat om de zes door Sierra On-Line gemaakte delen en het door High Voltage Software ontwikkelde Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude. Dit zijn de zeven spellen die uit de verkoop verdwijnen:

  • Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

  • Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places)

  • Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals

  • Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work

  • Leisure Suit Larry 6 – Shape Up Or Slip Out

  • Leisure Suit Larry: Love for Sail

  • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude Uncut and Uncensored

Mensen die de games al hebben gekocht kunnen ze blijven downloaden en spelen. Daarnaast zullen de twee meest recente games uit de reeks - Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry en Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice - te koop blijven staan.

Een reden werd niet gegeven, maar volgens Phil Salvador van Video Game History Foundation heeft het mogelijk te maken met het feit dat de Leisure Suit Larry-IP eigendom is van Codemasters en gelicenseerd werd aan Assemble Games. Tegenwoordig is Codemasters echter onderdeel van Electronic Arts. Deze week werd tevens aangekondigd dat Codemasters stopt met de ontwikkeling van rallygames en is het X-account van Codemasters verwijderd - mogelijk verkeert de ontwikkelaar dus in zwaar weer binnen EA.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!