Starfield is uitgesteld; lang leve Starfield!
PU.nl
Achtergrond

Starfield is uitgesteld; lang leve Starfield!

De kogel is door de kerk: Starfield komt niet meer op 11 november uit, maar ergens in de eerste helft van 2023. Het is een bittere pil om te slikken voor velen die net zoals ik erg uitkijken naar het nieuwe sciencefictionavontuur van Bethesda, maar tegelijkertijd geeft het mij hoop voor de toekomst. Een toekomst waarin games hopelijk zo goed als af zijn wanneer ze in de winkels liggen.

Ook ik stond te popelen om dit najaar met Starfield aan de slag te gaan. Inmiddels zijn er meer ontwikkelaars buiten Bethesda die geloofwaardige open spelwerelden kunnen creëren waarin je jezelf helemaal kunt verliezen, maar er bestaan maar weinig studio’s die dergelijke ervaringen met zoveel immersie kunnen leveren. CD Projekt Red komt in de buurt, maar Bethesda blijft ongekroonde koning, zelfs met het feit dat Skyrim en Fallout 4 niet zo uitgebreid en ‘vrij’ zijn als diens voorgangers in ogenschouw genomen.

©GMRimport

Leuk is het nieuws dat Starfield misschien zelfs pas over een jaar uitkomt dus bepaald niet. Ik zag mijzelf al helemaal knus op de bank zitten, terwijl het buiten koud en guur is, ingepakt in een dekentje met een Xbox-controller in mijn hand. Lekker op avontuur in een ontzagwekkend heelal waar ik niet creatief genoeg voor ben om het mij op voorhand voor te stellen. Ondanks dat we nog geen uitgebreide gameplaybeelden hebben gezien, leek dit mij het perfecte spel om mijzelf zo rond de feestdagen in te verliezen. Dat feestje gaat nu dus niet door, snik.

Ruimte

Toch overheerst een paar dagen na de teleurstellende aankondiging een positief gevoel. Microsoft had ook kunnen zeggen tegen Bethesda dat het spel koste wat het kost dit najaar uit had moeten komen. De Xbox- en Game Pass-line-ups kunnen een titel van dit formaat immers goed gebruiken. Ik zie Phil Spencer al op de koffie komen bij Bethesda. “Leuk en aardig dat jullie de deadline niet halen, Todd, maar je zorgt maar dat het toch lukt. Succes ermee hè.”

In plaats daarvan kiest de kersverse eigenaar van Bethesda er blijkbaar voor om extra ruimte te bieden. Nee, niet het heelal uit de game, maar de ruimte om de ontwikkeling fatsoenlijk af te ronden en het spel pas uit te brengen wanneer het echt af is. Als de vroegtijdige – en rampzalige – release van Cyberpunk 2077 ons dan toch iets heeft gegeven, is het hopelijk het besef dat een game vol bugs en problemen meer schade aanricht dan goeddoet. Een sterke reputatie kost jaren om op te bouwen, maar een paar dagen om weer af te breken. Dat is een pijnlijke les die CD Projekt voor heel de game-industrie heeft opgedaan.

©GMRimport

Crunch

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het zogeheten ‘crunch’ dat deze industrie plaagt. Games kosten steeds meer tijd om te maken, maar uitgevers willen geld verdienen en dus moet een spel snel uitkomen. Het gevolg is dat werknemers van ontwikkelaars soms maanden achter elkaar bizarre werkuren maken, met negatieve gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid en hun gezinsleven.

Nu ben ik niet zo naïef om te denken dat het uitstellen van een game crunch in zijn geheel doet verdwijnen; het probleem ligt veel dieper en is onderdeel van de fundering van deze industrie. Toch hoop ik dat er langzaam maar zeker een nieuw normaal ontstaat waarbij spellen pas uitkomen wanneer ze écht af zijn, en dat crunch door dit nieuwe normaal ook langzaam maar zeker uitgefaseerd wordt. Misschien is het een dagdroom, een utopie, maar je moet toch ergens beginnen?

Niet Bethesda’s schuld

Als je dan toch boos op iemand moet zijn, wees het dan maar op de topmannen van Microsoft en Bethesda. Journalist Jason Schreier gaf na het uitstel al aan dat de ontwikkelaars bij Bethesda vorig jaar schrokken van de eerder aangekondigde releasedatum. Werknemers voelden toen al aan hun water dat dit een onmogelijke klus was, maar goed, die releasedatum moest en zou aangekondigd worden om de E3-persconferentie van de bedrijven smaakmakend te maken.

Watch on YouTube

En dat er dit jaar verder niet zo gek veel op stapel staat voor Xbox, is ook niet Bethesda’s schuld. Wijt het aan een slechte planning van Microsoft, de gevolgen van de pandemie of het feit dat het nu eenmaal tijd kost voor al die nieuwe, aangekochte ontwikkelaars om topproducten af te leveren: feit blijft dat het alleen Microsofts verantwoordelijkheid is om gedurende het jaar genoeg games af te leveren om Xbox en Game Pass de moeite waard te maken. Laten we eerst maar eens de Microsoft & Bethesda Showcase in juni afwachten voordat we daar concrete conclusies over trekken.

Droog je tranen

Kortom: pink een traantje weg bij het uitstel van Starfield, maar rouw er niet te lang om. Hopelijk is het een teken aan de wand dat het eindresultaat straks om over naar huis te schrijven is. Een sci-fi-versie van Skyrim of Fallout: New Vegas; een epos at we nog vele jaren kunnen spelen; een juweel in de kroon van de Xbox-line-up: alles wat goed is kost tijd.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!