De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek van Mercury Research (via Toms Hardware). AMD zou in het vorige kwartaal 2,1 punten zijn gestegen, waarmee het meer dan een kwart van de x86-markt wist te bereiken. Over verloop van het afgelopen jaar steeg AMD maar liefst 7 punten.
Volgens het onderzoek hebben vooral de komst van instapniveau desktopprocessoren en nieuwe generaties mobiele chipsets invloed gehad op de positieve markttendens. Zowel Intel als AMD kwamen op de proppen met veel nieuwe laptop-apu's, waardoor de gemiddelde prijs van processoren steeg tot 138 dollar — een toename van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.
Tegelijkertijd zou de markt rondom (high-end) desktopprocessoren flink ingezakt zijn. Het afgelopen kwartaal zakte de verkoop in met 30 procent, de grootste daler ooit binnen deze sector. Desalniettemin steeg AMD's aandeel daarin van 16,2 procent tot 18,3 procent, nadat Intel vorige periode flink aan terrein terugwon.
Op het gebied van server-cpu's zit AMD nog altijd in een stijgende lijn. Sinds 2018 pakt het rode kamp vrij consistent marktaandeel van Intel weg; inmiddels zou AMD zeker 11,6 procent van de afzetmarkt bedienen. De komst van AMD's Epyc-reeks, de server-tegenhanger van Ryzen, heeft de comeback ongetwijfeld teweeg gebracht.
Mercury Research merkt daarbij op dat de x86-processormarkt nog altijd aandeel verliest tegen Arm-processoren. Sinds 2020 wint de alternatieve systeemarchitectuur aan terrein; in het afgelopen kwartaal steeg dat marktaandeel tot 11,3 procent. Daaronder vallen onder meer Chromebooks met Arm-processoren, maar bijvoorbeeld ook Apple's M1-chips.
Voor AMD biedt de rest van het jaar veel nieuwe mogelijkheden om de stijgende lijn in de x86-sector voort te zetten. Later dit jaar staat voor de chipfabrikant nog altijd de introductie van de Zen 4-architectuur op de planning. Daarmee stapt AMD voor het eerst sinds 2019 volledig over op een nieuwe node: TSMC's 5 nm procedé.
Opmerkingen