Battlefield 5: Firestorm kan opboksen tegen de groten
Gamer.nl
Nieuws

Battlefield 5: Firestorm kan opboksen tegen de groten

In onzehref="https://gamer.nl/artikelen/review/battlefield-5-is-een-incompleet-maar-beter-uitgewerkt-vervolg/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"> Battlefield 5-review </a>noemden we het gebrek aan een Battle Royale-modus een minpunt. Niet omdat elke shooter tegenwoordig een Battle Royale-modus zou moeten hebben, maar omdat deze modus dé innovatie zou leveren die we misten ten opzichte van voorganger Battlefield 1. Na enkele uren Firestorm te hebben gespeeld blijkt de modus die innovatie zeker te brengen.

Battlefield 5 is al enkele maanden uit en daarom heb je genoeg tijd gehad om zelf na te gaan of de schietmechanieken en –gameplay je liggen. Deze mechanieken vormen de basis van Firestorm, dus mocht je het semi-realisme (in de vorm van ietwat langzamere vuurgevechten dan bij de concurrentie) en het belang van voertuigen niet waarderen, dan kun je deze game misschien beter aan je voorbij laten gaan. Is het battle royale-genre helemaal niet jouw ding, dan geldt hetzelfde. Want aan de steeds kleiner wordende cirkel, het verzamelen van wapens, schilden en ammunitie en het doel om als laatste over te blijven ontkom je ook in Firestorm niet.

©GMRimport

Een royale map

Dat Firestorm overduidelijk geïnspireerd is door de titanen der battle royale (van Fortnite tot Apex Legends) mag de pret niet drukken. Want in deze gigantische map met omringende vuurzee zal je een eigenzinnige en meeslepende battle royale-ervaring treffen. Halvøy, de grootste map ooit in een Battlefield-game, is tien maal groter dan de grootste map uit Battlefield 5 (Hamada). Dat is imposant, en zal er zeker voor zorgen dat je dagen nodig hebt om elk hoekje en gaatje uit te pluizen. Het ontdekken van de map is belangrijk, want als je van alle 64 spelers de winnaar wilt worden, kun je goed gebruikmaken van de geheime objectives en andere voordelen die je erin aantreft.

Te voet is de schiet-gameplay over het algemeen wat langzamer dan een Apex Legends, Fortnite of zelfs Blackout, maar Firestorm weet een gevoel van urgentie en spanning op te wekken met enkele unieke mechanieken. Te beginnen met de vuurstorm zelf, die wel elk object in de omgeving direct met de grond gelijk maakt, maar waar de speler een voordeel uit kan behalen. Zo kun je door de grens van de vuurzee lopen en daarmee een fractie van jouw health opofferen, maar wel vrijwel onzichtbaar voortbewegen en zo een vijandelijke squad van achteren besluipen. Een groot risico, maar als je het goed uitvoert ook een grote beloning.

Met nieuwe voertuigen als de onschuldig ogende tractor en de ravage die bekende voertuigen als tanks aanrichten valt hiermee ook weer een hoop lol te beleven in Firestorm

-

Grote risico’s, grote beloningen

Die ‘high risk, high reward’-gameplay wordt gestimuleerd door Firestorm en dat zorgt ervoor dat je niet met z’n vieren continu in hetzelfde huisje blijft plakken. Doe je dat wel, dan zal je tegen het einde van de ronde niet kunnen opboksen tegen de mensen die de speelwereld hebben leeggeplukt en achter enkele verborgen objectives zijn aangegaan. Zo zitten in Halvøy allerlei bunkers, kluizen, voertuigen en supply drops verborgen. Veel van die objectives kosten een tijdje om open te maken of te veroveren, wat jouw squad tijdelijk erg kwetsbaar maakt. Bij de bunkers gaat er zelfs een luchtalarm af, wat elke squad in de omgeving attendeert op jullie locatie met bijna altijd wel een confrontatie tot gevolg.

Duik je met zijn allen direct de bunker in om alles leeg te roven en staat er niemand bij de ingang te verdedigen, dan is de kans groot dat er een paar granaten naar binnen worden gegooid en jouw squad zijn laatste adem uitblaast. Heb je geluk en er staat een tank te wachten, dan valt de onvermijdelijke confrontatie al snel in jouw voordeel uit. Echter staat niets vast en is het een verrassing welke beloningen je aantreft. Maar of het nou betere wapens zijn of één van de zeventien voertuigen die in Firestorm zitten, de objectives zijn grote aantrekkingspunten en leveren de nodige spanning. Zeker in de eerste minuten van een potje, die doorgaans in battle royale-games nogal saai kunnen zijn.

©GMRimport

Geen typische Battlefield-ervaring

Voordat de 64 spelers al dan niet op de objectives afstormen (er zit een handjevol in elke map, dus niet iedere squad zal dit gaan doen) moet er een voorraad worden aangelegd. Nieuw aan Firestorm is dat de klassieke Battlefield-rollen er niet meer toe doen, ze hebben samen met allerlei opties voor outfits alleen invloed op hoe de personages eruit zien. Dat wil zeggen dat iedereen kan healen (spuitjes en healthdozen liggen verspreid op de map), dat iedereen elkaar weer op de been kan helpen en dat ammunitie onderling verdeeld moet worden. Communicatie met al je squadgenoten is daarom van groot belang en zorgt voor variatie in de zin dat je niet het hele potje in een en dezelfde rol wordt geduwd.

Nieuw in Firestorm is ook een ‘last stand’-achtige mechaniek die we kennen uit bijvoorbeeld de Call of Duty-serie. Iedere speler kan twee wapens oppakken met daarbovenop nog een pistool. Zo’n pistool zorgt ervoor dat áls de speler neergeschoten wordt, hij al liggend op de grond nog wat schade aan kan richten, en bijvoorbeeld het teamgenootje beschermt dat hem weer op de been helpt. Andere elementen uit de game, zoals veel van de wapens en voertuigen, kennen we nog uit Battlefield 5. Toch, met nieuwe voertuigen als de onschuldig ogende tractor en de ravage die bekende voertuigen als tanks aanrichten valt hiermee ook weer een hoop lol te beleven in Firestorm. Al met al lijken de voertuigen goed gebalanceerd, want het is zaak dat spelers schaarse brandstoffen verzamelen die de voertuigen maar al te snel opslurpen.

©GMRimport

Firestorm staat als een huis

Het grootste gedeelte van onze preview-sessie werd gevuld door squad-gameplay. Daarna gingen we over op solo, waar we nog iets meer door overtuigd moeten worden. De journalisten waar we tegen speelden, zaten in hun eentje al meer te kamperen met een sniper en op veilige afstand spelers van achteren neer te schieten. Dit gebeurt natuurlijk ook in de squad-modus, maar dan heb je hulp, kun je weer op de been geholpen worden en is er de kans dat een squadgenoot met een goedgemikte panzerfaust een einde aan die sniper kan maken. De gigantische map kan de solo-modus dus wel eens in de weg zitten, al kan dat makkelijk verholpen worden door de speelbare gebieden (de cirkel focust zich elke ronde weer op een ander deel van de map) hier kleiner te maken.

Of de solo-modus net zo meeslepend is als de squad-modus zal blijken als Firestorm uitkomt. En of de vele tactische keuzes die je met medespelers wel kunt maken niet verdwijnen wordt dan ook duidelijk. Al met al staat Firestorm in ieder geval als een huis te midden van alle andere battle royale-games, en weet het met onder andere de geheime objectives genoeg unieks te brengen. Het is te vroeg om te zeggen of dit dé reden wordt om Battlefield 5 in huis te halen als je die nog niet hebt, maar als je hebt genoten van Battlefield 5 wordt Firestorm zeker een erg goede reden om hem weer op te starten.

Battlefield 5: Firestorm verschijnt op 25 maart voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De previewversie speelden wij op pc.

Laatste previews op Gamer.nl:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sackboy is uit het PlayStation Productions-logo gegooid
Gamer.nl
Nieuws

Sackboy is uit het PlayStation Productions-logo gegooid

Wat betekent dat voor de toekomst van het personage?

Sackboy - bekend van de LittleBigPlanet-games en Sackboy: A Big Adventure - maakt geen onderdeel meer uit van het huidige PlayStation Productions-logo.

Socialmediagebruiker realradec onthulde na het zien van de Until Dawn-film dat Sackboy niet meer in het PlayStation Productions-logo voorafgaand aan de film voorkomt. Voorheen maakte Sackboy nog wel onderdeel uit van dit logo. Andere personages zoals Ratchet and Clank, Astro Bot en Nathan Drake komen nog wel voor in het logo.

Het is op moment van schrijven niet bekend waarom Sackboy niet meer in het logo voorkomt, maar Sony lijkt steeds minder nadruk op het personage en de LittleBigPlanet-franchise te leggen. Zo zijn LittleBigPlanet 3 en alle LittleBigPlanet-dlc vorig jaar uit de PlayStation Store gehaald. Wel is Sackboy: A Big Adventure nog altijd te koop.

Vorig jaar bleek dat Sony-studio Media Molecule, dat de eerste LittleBigPlanet-games heeft ontwikkeld, bijna werd opgeheven tijdens een ontslagronde. Zover bekend werkt de studio inmiddels al een tijdje aan een nieuwe IP, die naar verluidt niet op de meest recente game van de ontwikkelaar, Dreams, lijkt.

View post on X

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: Half-Life 3 al van begin tot eind speelbaar
Gamer.nl
Nieuws

Gerucht: Half-Life 3 al van begin tot eind speelbaar

Er gaan al geruime tijd geruchten over de komst van de game

Het nog onaangekondigde Half-Life 3 zou al vanaf begin tot eind speelbaar zijn bij Valve.

Dat claimt gerenommeerde Half-Life-insider Tyler McVicker. In een recente livestream beantwoordde hij vragen van kijkers. Zo werd hij gevraagd wanneer Half-Life 3 uitkomt, waarop hij het volgende meldde: "Waarschijnlijk dit jaar, of de aankondiging vindt in ieder geval dit jaar plaats."

Hij liet daarbij weten dat de ontwikkeling van het spel al vergevorderd is. "De game is van begin tot eind speelbaar. De ontwikkeling is verder gevorderd dan ooit, en ze zijn nu aan het optimaliseren. Ze zetten de puntjes op de i."

Afgelopen jaar claimde Valve-insider Gabe Follower meermaals informatie over een langverwacht vervolg op Half-Life 2 te hebben. Rond de jaarwisseling meldde hij bijvoorbeeld dat er al enkele maanden speeltests voor de game werden gehouden. Dit jaar liet hij daarbij weten dat de game wordt geoptimaliseerd.

Officieel is er nog altijd geen Half-Life 3 aangekondigd, al hintte de stemacteur achter het personage G-Man mogelijk wel naar de komst van de game.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!