Review: Razer Kraken v3 gameheadset
PU.nl
Nieuws

Review: Razer Kraken v3 gameheadset

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover: er is een nieuwe versie van de Razer Kraken-headset. Versie 3 om precies te zijn. Razer brengt zelfs vier verschillende versies van versie 3 uit: de Kraken v3 X, de Kraken v3, de Kraken v3 Hypersense en de Kraken v3 Pro. In deze review bekijken we de ’standaard’ Kraken v3.

Razer Kraken v3

Verbinding:

Compatibiliteit:


RGB features:

Batterijduur: 

€99,99

Usb-a

Volledig compatibel met Windows-pc’s, beperkt compatibel met Mac, PlayStation en Xbox

Ja

N.v.t.

Lees hier ook de review van de Razer Kraken V3 X

Razers idee is om de nieuwe Kraken wat van iedere Razer-lijn mee te geven, om zo een headset te maken die niet alleen multi-inzetbaar is, maar ook in de smaak valt bij veel gebruikers. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat de Kraken nu beschikt over de TriForce-drivers die we eerder al in de Blackshark v2 vonden. Ook zit er in de Hypersense- en Pro-versie van de Kraken nieuwe Haptic Feedback-technologie; dat betekent dat de headset mee kan trillen op lage frequenties. Dit is iets wat voorheen alleen in de Nari beschikbaar was.

Vier varianten betekent ook dat je nu een Kraken in verschillende prijsklassen kunt aanschaffen. Het v3 X-model is, met 69,99 euro, het goedkoopst. Daarna volgen met 100 en 130 euro de v3 en de v3 Hypersense en voor de Pro-variant moet je maar liefst 200 euro neertellen. Uiteraard kijken we uitgebreid naar hoe deze headsets zich tot elkaar verhouden, hoe de TriForce-drivers zich gedragen, en zullen we in de aankomende recensie van de Hypersense uiteraard uitgebreid aandacht besteden aan wat het nieuwe Intelligent Haptics-systeem in de praktijk oplevert. Maar laten we eerst eens kijken naar hoe deze nieuwe Kraken v3 aanvoelt.

©GMRimport

Bouwkwaliteit

De Kraken v3 heeft zoals gezegd geen haptics aan boord. Desalniettemin is het een behoorlijk potige gameheadset. Vooral de oorschelpen zijn groot en breed. Dat maakt dat ze, ondanks dat ze van plastic zijn gemaakt, heel stevig aanvoelen. De oorkussens zijn eveneens behoorlijk dik, maar niet zo ruim als je wellicht zou verwachten. Ze zijn gemaakt van memory foam en aan de binnenkant bekleed met een zachte, synthetische stof. De stof ademt goed en blijft aardig koel, maar omdat de ruimte voor je oren ietwat beperkt is, kun je geen uren achter elkaar met de headset op zitten.

Ook de hoofdband is uit de kluiten gewassen en dik bekleed. Het verstelmechaniek en de scharnierende verbinding tussen de schelpen en de hoofdband is daarnaast volledig gemaakt van metaal. Dat komt de degelijkheid absoluut ten goede. De Kraken V3 is qua instelopties verder behoorlijk rechttoe rechtaan: hij wordt verbonden middels een niet-loskoppelbare usb-a kabel, er is een volumewiel, een loskoppelbare microfoon en bijbehorende mute-knop. Het is jammer dat de usb-a kabel niet los te koppelen is. Hoewel de Kraken v3 door Razer wordt verkocht als een gameheadset voor Windows-pc’s, is hij ook aan te sluiten op consoles. De anderhalve meter aan kabel is in zo’n geval alleen vaak te kort. Daarnaast is het natuurlijk fijn om de mogelijkheid te hebben een kapotte kabel eenvoudig te vervangen.

In combinatie met PlayStation en Xbox werkt de Kraken v3 zoals je verwacht: plug-and-play, maar zonder alle extra softwaremogelijkheden. Op Mac-pc’s is de Synapse-software nog niet volledig up to date en daarom kun je dus geen gebruik maken van alle features van de headset. Wel werkt de integratie van de volumeknop even soepel als op Windows-pc’s.

Zowel de microfoon als het eenvoudige volumewiel springen er positief uit. Het volumewiel reageert naadloos met het systeemvolume van Windows: er zijn helemaal geen vertragingen of haperingen - dat is ook wel eens anders. De microfoon klinkt op zijn beurt behoorlijk overtuigend. Hoewel de klank ietwat dun is, heeft Razer de kenmerkende telefoonachtige toon van menig headsetmicrofoon tot een minimum weten te beperken. Dankzij de dikke windkap gaat deze daarnaast ook behoorlijk vergeeflijk om met medeklinkers. Als contentmaker wil je nog steeds een externe microfoon voor serieuze streams of podcasts, maar de HyperClear-microfoon is een van de schappelijkst klinkende headsetmicrofoons die we de afgelopen periode hebben getest.

©GMRimport

Klank

De eerste keer dat we met de TriForce-driver in aanraking kwamen, klonk deze voornamelijk “behoorlijk enthousiast”. Daarmee doelden we op een erg aanwezig en onrustig hoog. In de Kraken v3 komen de drivers beter tot hun recht. Wat in ieder geval direct opvalt, is dat het hoog een stuk minder schel klinkt. Veel soorten muziek vertalen dan ook redelijk gebalanceerd op de Kraken v3, maar het lijkt het in de luisterervaring wel te ontbreken aan echte diepte en perspectief. Er is een redelijk ruim en breed stereoveld en dat komt de immersie ten goede. Wel is de Kraken v3, net als veel gameheadsets, behoorlijk baszwaar.

In-game merk je vooral dat de Kraken v3 comfortabel luistert. Je hebt zelden het idee dat elementen onevenredig naar voren komen of dat je iets mist. De zwaarte in het laag maakt dat tussenfilmpjes en in-game ontploffingen behoorlijk overtuigend vertalen, en het hoog is precies en agressief genoeg om ook snelle shooters bij te benen. Zo klinkt de Kraken v3 vooral heel degelijk, maar ontbreekt het aan echte, diepe luisterprecisie. Wel valt de precisie in de lokalisatie aangenaam op. Die zorgt, in combinatie met een uitstekende demping van omgevingsgeluid, voor een groot gevoel van immersie.

De software

Als je het korte specificatieoverzicht al hebt doorgenomen, heb je zien staan dat de headset volledig compatibel is met Windows-pc’s en beperkt compatibel met Mac en PlayStation. De integratie met Windows verloopt vlekkeloos middels de Razer Synapse-applicatie. In Synapse vind je onder andere twee equalizers: een voor de klank van de headset en een voor de klank van de microfoon. Ook kun je hierin de rgb-verlichting personaliseren en vind je THX Spatial Audio. Deze surround sound-achtige codec versterkt de ervaring van ruimtelijkheid. Je kunt aangeven in welke modus Synpase de Spatial Audio moet toepassen: Game, Movie of Music. Bij de Blackshark v2 viel deze surround sound al behoorlijk in de smaak en dat is nu ook het geval: hij brengt een aangename focus op ruimtelijke informatie.

©GMRimport

Concluderend

De Kraken v3 is zeer degelijk gebouwd, klinkt oké en heeft een aantal leuke software-opties als je hem gebruikt in combinatie met een Windows-pc. Bovenal maakt dit van de Kraken v3 een prima gameheadset. Ben je op zoek naar een headset die goed geschikt is voor casual gaming en houd je van een gimmick in de vorm van rgb-verlichting en surround sound, dan is de Kraken v3 een goede optie. Hecht je wat minder waarde aan die toevoegingen, dan kun je voor hetzelfde geld een beter klinkende headset op de kop tikken.

Oké
Conclusie

De Kraken v3 is een goede optie wanneer je op zoek bent naar een gameheadset geschikt voor casual gaming of wanneer je van een gimmick in de vorm van rgb-verlichting en surround sound houdt. Hecht je wat minder waarde aan die toevoegingen, dan kun je voor hetzelfde geld een beter klinkende headset op de kop tikken.

Plus- en minpunten
  • Leuke gimmicks voor gamers, bouwkwaliteit, microfoon
  • Alleen verbinden met niet-loskoppelbare usb-a, niet multi-inzetbaar

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!