Ghost of Tsushima is de game van het jaar
Gamer.nl
Nieuws

Ghost of Tsushima is de game van het jaar

Ghost of Tsushima is niet de beste game van dit jaar. Het is ook zeker niet de meest vooruitstrevende game van dit jaar. Of het de mooiste is (of blijft), valt nog te betwisten. Maar Ghost of Tsushima is zonder twijfel de game van het jaar. Ik heb in 2020 geen andere game gespeeld die meer een game is dan de nieuwe game van ontwikkelaar Sucker Punch. Wat een game.

De lijst aan dingen die ik op Ghost of Tsushima heb aan te merken is vrij lang. De dialogen tussen personages zijn dusdanig strak geregisseerd dat het lijkt alsof je een podcast op twee keer de normale snelheid luistert, met alle stiltes ertussenuit geknipt. Voor een wereld die zo absurd rijk is aan natuur, voelt het een beetje dood aan. Personages leven enkel bij de gratie van de interactieknop en sommige locaties zijn überhaupt niet bevolkt totdat je de bijbehorende missie hebt gevonden.

Het zwaardvechten is niet veel meer dan steen, papier, schaar, met het grote verschil dat je van tevoren weet waarvoor je tegenstander kiest. Echt pittig kan ik het niet noemen. Een beetje zoals samuraisaus. Ghost of Tsushima is qua thematiek en setting al net zo authentiek als dat mengsel van mayo en sambal.

©GMRimport

De antithese van The Last of Us: Part 2

Maar mijn hemel, wat vermaak ik me. Het is wat dat betreft echt de antithese van The Last of Us: Part 2, de vorige titel van PlayStation Studios. Nu vond ik dat een heel goede game, maar ik kan niet zeggen dat ik ervan genoten heb. Het was een emotionele uitputtingsslag. Alsof iemand je zwiepend met een moker steeds weer vol in je gezicht raakt. En je na iedere klap toch weer denkt dat het ergste nu wel achter de rug zal zijn.

Hoewel The Last of Us: Part 2 best lekker speelt, is het niet de gameplay die me bij zal blijven. Bij Ghost of Tsushima is het precies andersom. Ik weet nu al dat ik het verhaal weer ga vergeten. Ik moet op dit moment geloof ik mijn oom zien te bevrijden, want zijn gijzelnemers kunnen elk moment van gedachten veranderen en hem alsnog besluiten te doden. Het boeit me allemaal niet zo, getuige de twintig uur die ik heb besteed aan alles behalve mijn oom redden.

Ik vind Ghost of Tsushima verre van fantastisch. Ik weet niet eens of ik het wel echt goed durf te noemen.

-

Wat ik me nog wel zal herinneren is hoe gestroomlijnd deze game is. Ik schrijf deze column bewust voordat ik vandaag begin met spelen, want Ghost of Tsushima geeft je eigenlijk altijd wel weer een reden om door te gaan. Of het nu een vogel is die in de buurt fladdert, een Mongoolse nederzetting die aan de horizon opdoemt of gewoon een berg in de verte; er is altijd wel iets wat de aandacht trekt en er wordt je niets in de weg gelegd om op verkenning uit te gaan. Er zijn natuurlijk tal van games met deze opzet. De Assassin’s Creed-serie is er te groot mee geworden en bij The Witcher 3: Wild Hunt stonden er zoveel vraagtekens op de kaart dat ik er een punt achter heb gezet. Geen van die titels slaagden erin om mijn motivatie aangewakkerd te houden.

©GMRimport

Consistent goed genoeg

Ghost of Tsushima lukt dat vooralsnog wel. Misschien dat ik er over nog eens twintig uur heel anders over denk, maar tot nu toe kan ik behalve slapen, eten en werken geen redenen bedenken om te stoppen met spelen. Dat is vooral te danken aan de gelikte systemen van de game, die naadloos met elkaar samenwerken om de spelervaring zo soepel en prettig mogelijk te maken. Heb je een plekje ontdekt? Vanaf dat moment kun je er altijd naartoe teleporteren. De laadtijden van het spel zijn ook zo kort dat dit nooit een straf is. Er is dus geen reden om niet even naar een dorpje of tempel te gaan om je uitrusting te verbeteren. Je kunt op de kaart zelfs zien of daar wel iets te upgraden valt, en zo ja, wat dan. En alsof dat nog niet genoeg is krijg je altijd een pop-up te zien wanneer je genoeg materiaal hebt verzameld voor een sterker zwaard of betere outfit.

Nu kan ik best leven zonder zulke luxe, maar de afwezigheid hiervan kan me op den duur wel opbreken. Stel je voor dat teleporteren naar de andere kant van de kaart steeds gepaard gaat met een laadscherm van een halve minuut. En dat je telkens diep in je menu’s moet duiken om te kijken of je wel genoeg stukken ijzer hebt verzameld voor je volgende zwaardupgrade. Na een half uur gehannes reis je vol goede moed af naar ‘de grote stad’, om er daar achter te komen dat de wapensmid ergens anders uithangt. En dan mag je weer dertig seconden naar een zwart scherm staren. Zo blijf je bezig. Ik niet trouwens, want tegen die tijd heb ik mijn console al gefrustreerd uitgezet.

Ik vind Ghost of Tsushima verre van fantastisch. Ik weet niet eens of ik het wel echt goed durf te noemen. Maar het is consistent goed genoeg. Ik hoef nooit bang te zijn dat ik een missie opnieuw moet starten omdat ik halverwege wat anders besluit te doen. Het spel vraagt netjes of ik daar OK mee ben, en verzekert me dat alle geboekte voortgang bewaard blijft. Nooit snelwandel of langzaamren ik achter andere personages aan, want zij schikken zich aan mijn tempo. En als ik doelloos wil rondstruinen, is er geen interface die mij het (uit)zicht belemmert.

Alleen de wind waait
Waarheen zou de wind waaien
Waai mee met de wind

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Galactic Emergency is begonnen in Helldivers 2
Gamer.nl
Nieuws

Galactic Emergency is begonnen in Helldivers 2

Inclusief nieuwe vijanden en de mogelijkheid om wapens te upgraden

Galactic Emergency is van start gegaan in Helldivers 2 - oftewel een nieuwe plotwending dat ook weer nieuwe gameplayopties met zich meebrengt.

Onlangs bleek al dat Meridia, een zwart gat dat hele planeten opslokte, al een bedreiging kon vormen. Inmiddels is een Illuminate-vloot uit het zwarte gat gekomen en wordt Super Earth zelf aangevallen.

Dat houdt in de praktijk in dat er nieuwe uitdagingen in Helldivers 2 te vinden zijn, waaronder nieuwe vijanden. Zo zijn er de Stingray die vanuit de lucht aanvallen en de Crescent Overseer die vanuit beschutting Helldivers het leven zuur maakt. Dan is er nog de Fleshmob, een soort monster dat bestaat uit meerdere Voteless-lichaamsdelen die aan elkaar zijn genaaid.

Super Earth heeft om de chaos een halt toe te roepen het Helldiver Weapon Customization Programme onthuld. Spelers kunnen nu wapens in levels omhoog laten gaan door ze te gebruiken en zo nieuwe attachments, verbeteringen in statistieken en cosmetische extra's ontgrendelen - vergelijkbaar met games als Call of Duty.

In de Superstore tot slot zullen spelers nu alle items die ze willen kunnen kopen en worden ze dus niet geroteerd. Meer info over de Helldivers 2-update valt op PlayStation Blog te lezen. Uitgebreidere patch notes zijn hier te vinden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Bekijk 24 mei de nationale finale van Red Bull Home Ground
Gamer.nl
Nieuws

Bekijk 24 mei de nationale finale van Red Bull Home Ground

De winnaars gaan naar Amerika

Zaterdag 24 mei om 17:00 uur begint de finale van het Nationale Red Bull Home Ground-toernooi.

Tijdens de finale nemen de vier beste teams aan Valorant-spelers in Nederland het tegen elkaar op. Het winnende team mag namelijk helemaal naar de Verenigde Staten om in de Red Bull Home Ground World Final te spelen! No pressure dus, mensen.

De finale vindt dus plaats op 24 mei in het Rabo Esports Stadium te Purmerend, en die kun je gratis bijwonen. Tickets voor de dag claim je hier. Martin en Cody zijn die dag op locatie en leveren commentaar op de wedstrijd, samen met Pieter Boermans, Veronique Zonneveld en Celine Langeraert. Dat zie je dus op ons Twitch-kanaal, terwijl Morrog live verslag doet vanuit de zaal op zijn eigen kanaal, waar ook prijzen te winnen zijn tijdens een quiz! Een en al gekkigheid dus, daar wil je bij zijn en dat kun dus ook.

Het Valorant-toernooi wordt gespeeld met de ‘Home Ground’-regelset. Dit houdt in dat ieder team een favoriete map kiest om op te spelen - de home ground dus - en die moet verdedigen. Wie de thuisbasis succesvol veilig houdt krijgt een punt, maar als het gebied wordt ingenomen door de tegenstanders moet je naar hun territorium. Zo worden punten behaald gedurende het toernooi en komt er één onbetwiste winnaar uit!

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!