Logitech G635 en G733: twee gameheadsets met een volledig verschillende insteek
PU.nl
Reviews

Logitech G635 en G733: twee gameheadsets met een volledig verschillende insteek

Computerhardware en Logitech gaan hand in hand: al 38 jaar produceert het Amerikaans-Zwitserse bedrijf muizen, controllers en surround sound-sets. Met de G-series richt Logitech zich specifiek op gamers en dat resulteert in hoekige ontwerpen en een overdaad aan ledverlichting. Ook de G635 en de G733 ontkomen niet aan deze ontwerpdrift. Kekke ontwerpen zijn echter zeker niet alles wat de G-serie van Logitech te bieden heeft.

In onze hands-on met de Logitech G Pro Wireless kwamen we voor het eerst in aanraking met de G-series en zijn plus- en minpunten. Hoewel de G635 7.1 Lightsync Gaming Headset en G733 Lightspeed Wireless rgb Gaming Headset niet onder de Pro-noemer vallen, zijn er de nodige overeenkomsten te vinden tussen de Pro- en de standaard G-series-modellen. Zo maken zowel de Pro-variant als de G635 en G733 gebruik van de Logitech G Hub-applicatie en werkt de G733 middels eenzelfde 2.4 Ghz draadloze verbinding als de G Pro Wireless. Het prijspunt ligt, met 110 euro voor de G635 en 149 euro voor de G733, wel een stuk lager dan de 199 euro van de G Pro Wireless.

De G733 beschikt daarnaast over BlueVoice: een technologie die bij de G Pro Wireless niet goed uit de verf kwam. Uiteraard bekijken we dit voor de G733 met een volledig frisse blik. Ben je echter geïnteresseerd naar de achtergrond en een kleine uitleg over deze technologie en de recente groeidriften van Logitech, raden we aan toch even de G Pro Wireless hands-on te bekijken. Daarin worden deze zaken namelijk uitgebreid worden besproken.

Hoekig en drukkend

Ditmaal dus geen Pro in de naamgeving maar simpelweg een G. Het wegvallen van de Pro-noemer resulteert zoals gezegd in een hoop extra esthetische bombarie; het ontwerp van de G635 7.1 Lightsync is op z’n minst uitgesproken te noemen. Dankzij de twee ringen rgb-ledverlichting en de nodige hoekigheid heeft de headset iets weg van een getunede, Japanse sportauto. Zelfs de microfoon - verstopt in de linkerschelp - is puntig. De oorschelpen zijn erg ruim opgezet en bekleed met stof zodat de warmteopbouw meevalt. Ondanks de ruimte klemt de headset stevig, waarbij de druk onevenredig verdeeld is aan de voorkant van de oren. Dat zorgt ervoor dat je toch al gauw even pauze wil van deze headset.

De G635 is middels een usb-a-verbinding compatible met Windows- en Mac-pc’s, en het is tevens mogelijk de headset met een minijackkabel te verbinden met consoles en handheld-apparaten. Zoals gezegd is de Logitech G Hub-applicatie er voor het aanpassen van diverse instellingen met betrekking tot de klankbalans en de verlichting op de G635. De surround sound - dat behoorlijk wordt benadrukt in de naamgeving van de headset - kent drie modi: Entertainment, Gaming en Sports. Op de buitenkant van de linkerschelp is ruimte voor een drietal programmeerbare knoppen, waarvan er een kan schakelen tussen deze modi. Ook vind je hier een volumeknop en een muteknop voor de microfoon.

©GMRimport

Lokalisatie, klank en in-game ervaring

De verschillen tussen de surround sound modi zitten hem voornamelijk in langere of kortere uitklank - en daarmee een verschillende hoeveelheid nadruk - in de lagere frequentieregionen. Waar ze allemaal hetzelfde in zijn is, helaas, een ietwat troebele weergave. Binnen de gamingmodus valt voornamelijk op dat de dynamische balans tussen omgevingsgeluid en directe actie vervaagt. Omgevingsgeluid wordt in klank en ruimtelijkheid behoorlijk overtuigend neergezet door de surround sound. Het gaat echter mis tijdens actieve handelingen zoals schieten of het openen van een deur: daarbij valt het voorgrond-achtergrondperspectief tussen omgevings- en voorgrondgeluiden volledig in duigen.

In standaard stereomodus is de klankbalans en het perspectief een stuk beter op orde. Voornamelijk de precisie in de midden en hogere frequentieregionen valt op. Dat komt niet alleen in-game lokalisatie, maar ook de definitie in geluidseffecten en de klank van in-game dialoog ten goede. Het laag van deze headset is wat minder overtuigend, flink aanwezig en laat zich - als de headset is verbonden middels de usb-kabel - kenmerken door een lange uitklank. Dat is voor gamegeluid niet altijd nadelig, maar draagt er - samen met de eerdergenoemde drukverdeling van de schelpen - wel aan bij dat je deze headset geen uren achter elkaar wilt dragen.

Verbind je de headset via de minijackkabel, waarmee je effectief gezien de geluidskaart aan boord van de headset buitenspel zet, dan verandert de luisterervaring drastisch. Hierbij is het juist het goed gebalanceerde laag tegenover het gebrek aan definitie in de hogere regionen dat opvalt. Een balans die in de praktijk iets meer geschikt blijkt voor muziek, maar dan weer wat tekort schiet voor vlotte, in-game actie.

©GMRimport

Hoekig en comfortabel

De G733 Lightspeed Wireless rgb Gaming Headset is in zijn looks minder uitgesproken dan de G635 en richt zich meer op aanpasbaarheid. Het kleurrijke elastiek dat de hoofdband bedekt - en dat direct doet denken aan de zeer comfortabele Arctis-headsets van Steelseries - is los te koppelen en te vervangen voor een andere variant. Daarnaast is er voor de microfoon ook een aantal kleurrijke, ietwat infantiele popfilters in de vorm van schuimrubber sterren, hartjes en een goedkeurende duim beschikbaar.

Net als bij de G635 zijn ook de oorkussens van de G733 bekleed met stof en ruim opgezet. Desalniettemin is het op comfortgebied een wereld van verschil: de G733 voelt als een wolkje op je hoofd. Ondanks dat de G733 draadloos is - en dus een batterij aan boord heeft - is hij met zijn 278 gram noemenswaardig licht. De drukpunten van de oorschelpen zijn bij de G733 daarnaast een stuk evenrediger verdeeld met desondanks nog steeds een licht zwaartepunt aan de voorkant van de oren. Daar tegenover staat dat deze draadloze variant een stuk minder stevig drukt dan de G635, waardoor dat een minder groot probleem is.

©GMRimport

Een nieuwe kans voor BlueVoice

Naast 7.1 surround sound beschikt de G733 zoals gezegd over de Blue Voice-technologie. Deze technologie kan in theorie, middels een aantal geluidseffecten, de klank van de microfoon perfectioneren. Toen we deze techniek eerder bekeken, was het bij lange na niet halen van de beloofde studiokwaliteit opvallend. Dat kwam deels doordat de microfoon waarop de techniek wordt toegepast in de basis niet toereikend was en deels omdat de effecten binnen BlueVoice niet van studiokwaliteit zijn.

Ditmaal is het helaas een soortgelijke ervaring. De klank van de microfoon van de G733 schiet kwalitatief te kort om zich te lenen voor manipulatie middels de effecten van BlueVoice en de effecten zelf blijven van matige kwaliteit. De klank van de microfoon is dun en aan de schelle kant. Evenals bij onze vorige ervaring versterkt BlueVoice deze negatieve eigenschappen eerder dan dat het ze oplost. Wel moet worden gezegd dat, mits je BlueVoice uitschakelt, de microfoon in de G733 iets beter reageert op medeklinkers - iets wat voornamelijk lijkt te komen doordat de microfoon meer naast de mond is gepositioneerd. Dat maakt de uiteindelijke klank van de microfoon in de G733 meer gebalanceerd dan die van de microfoon in de G Pro Wireless.

©GMRimport

In-game actie

De geluidsweergave van de G733 is uitstekend. De headset klinkt redelijk rustig en heeft een open klank die overeenkomt met het luchtige en comfortabele draaggevoel. Net als de G635 laat de G733 zich kenmerken door veel definitie in het midden- en hooggebied, maar de headset legt wel iets meer nadruk op deze frequentieregionen. Het laag blijft bij de G733 - in tegenstelling tot de G635 - wat meer binnen de perken en dat resulteert in een prettige strakheid zonder overdreven uitklank. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de G733 zich iets beter gedraagt bij muziekweergave dan de G635. Wel zorgt de extra nadruk op het middenhoog voornamelijk bij elektronische muziek voor iets te veel schelheid.

In-game resulteert de extra nadruk op het middenhoog in een snel aanvoelende vertaling met veel aandacht voor actiegeluiden zoals schieten, herladen en brullende motoren. Wat daarnaast ook absoluut vermeld moet worden, is de extreem goede lokalisatie die de G733 in het hele frequentiespectrum weet te overleggen. Dat komt niet alleen het maken van in-game beslissingen ten goede, het zorgt - zowel in-game als bij het luisteren van muziek - ook voor een extra dosis immersie.

©GMRimport

Concluderend

De G733 Lightspeed Wireless rgb Gaming headset is lichtgewicht, zeer degelijk gebouwd, extreem comfortabel en beschikt over prima klankbalans. In-game laat deze headset zich voornamelijk kenmerken door zijn strakheid in het laag en de uitstekende lokalisatie. Logitech overdrijft wel in de mid-hoog responsie van de headset. Dat zorgt tijdens het gamen voor een nadruk op de actie, maar de headset vertaalt daardoor (elektronische) muziek ietwat schel.

De 2.4Ghz Wireless verbinding blijkt - net als bij de G Pro Wireless - een goede troef: de verbinding is latency-vrij, heeft een extreem groot bereik en klinkt uitstekend. Wat wel wederom teleurstelt is BlueVoice: dit blijft simpelweg aanmodderen met tegenvallend klinkende effecten op niet goed klinkende microfoons. Dat is jammer, want in theorie zou dit echt een meerwaarde kunnen zijn voor Logitech. Desalniettemin zet Logitech - mits je echt een probleem hebt met het iets hoekigere ontwerp van de G733 - zijn eigen G Pro Wireless middels deze headset buitenspel.

©GMRimport

De G635 7.1 Lightsync Gaming headset is qua comfort iets minder succesvol dan de G733. De schelpen drukken stevig, onevenredig om je oren en dat zorgt ervoor dat je deze headset na een uurtje of twee al even af wilt zetten. Verbind je de headset middels usb-kabel dan is klankbalans is zeker degelijk. Voornamelijk de definitie in de hoogfrequente informatie springt er positief uit. Daartegenover staat dat het laag van deze headset helaas wel wat aan de ongedefinieerde kant is. Sluit je de G635 aan middels de minijackkabel, dan verandert de luisterervaring drastisch en zul je strakker laag maar minder definitie in de hogere frequentieregionen ervaren.

De surround sound kent meerdere modi die zich laten kenmerken door verschillende hoeveelheden laagrespons. Bij rustig omgevingsgeluid is de surround sound redelijk overtuigend, maar het ontbreekt bij drukkere situaties snel aan definitie. Zo schiet de G635, ondanks zijn goede hoogrespons, toch op elk punt net iets te kort om echt indruk te maken.

Meer hands-on:

Conclusie

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen
PU.nl
Nieuws

Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen

De prijs wordt spoedig onthuld

Gearbox-CEO Randy Pitchford heeft gemeld dat "echte fans wel een manier vinden" om Borderlands 4 te kopen, ook als de game 90 euro gaat kosten.

Games worden duurder - zo gaat Mario Kart World 80 dollar in de Verenigde Staten (en dus 90 euro in Europa) kosten en heeft ook Microsoft al aangekondigd de prijzen van sommige Xbox-games later dit jaar te verhogen.

Op social media verzocht iemand Pitchford eerder deze maand om Borderlands 4 niet een prijs van 80 dollar - oftewel 90 euro - mee te geven. Pitchford reageerde daarop met de melding dat hij niet degene is die deze beslissing maakt.

Vervolgens meldde hij het volgende: "Als je een echte fan bent, vind je een manier om de game te kopen. Mijn plaatselijke gamewinkel verkocht in 1991 Starflight voor de Sega Mega Drive voor 80 dollar toen ik net uit de middelbare school kwam en voor een minimumloon in een ijssalon werkte, en mij lukte het ook om de game te kopen."

De opmerking van Pitchford kreeg deze week een tweede leven en werd door sommige fans bekritiseerd. Pitchford reageerde op die kritiek door naar een video-interview te linken, waarin hij meldde dat hij niet weet hoeveel de game gaat kosten. "Dat is de waarheid." Vervolgens vertelde hij dat het belangrijk is dat games de juiste prijs krijgen om de toenemende kosten in gameontwikkeling op te vangen.

De CEO stelde dat Gearbox er zeker van wil zijn dat Borderlands 4 genoeg waar voor je geld gaat bieden. "Wat de prijs ook wordt, we zijn entertainers. Ja, we willen meer middelen om grotere en betere games te maken. Borderlands 4 is niet voor niets zo geweldig. Het komt omdat jullie Borderlands 3 hebben gekocht, en we hier budget voor hadden. We konden daardoor het budget voor de ontwikkeling meer dan verdubbelen."

Fans hoeven in ieder geval niet lang meer te wachten tot ze de prijs van de game te horen krijgen. "We gaan binnenkort de prijs vernemen, en het is mogelijk de nieuwe prijs waar Nintendo en Microsoft ook voor gaan. Maar het kan ook zo zijn dat we de oude prijs aanhouden. De uitgever beslist." De Borderlands-games worden uitgegeven door 2K Games, dat weer onderdeel uitmaakt van Grand Theft Auto-uitgever Take-Two Interactive.

Pitchford sloot af met een grapje. "Als de game goedkoper wordt, verkopen we misschien wel de minimap die jullie willen zien, maar die we pas later ontwikkelen. Hoe graag willen jullie die? Tien dollars? Ik weet het niet. Ik maak maar een grapje. Of toch niet?"

In Borderlands 4 keren de cel-shaded graphics van de voorgaande delen terug. Ook moet het aanbod aan loot uitgebreider dan ooit worden. De game wordt wederom alleen en in co-op voor vier spelers speelbaar, en zal weer een hoop vuurgevechten, wereldverkenning en een "eclectische cast met oude en nieuwe onvergetelijke personages" bevatten.

Onlangs werd aangekondigd dat de game iets eerder dan verwacht naar PlayStation 5, Xbox Series-consoles en pc komt - namelijk op 12 september. Een Nintendo Switch 2-release staat op moment van schrijven nog gepland voor in de loop van dit jaar. Hier vind je alles dat we weten over Borderlands 4.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!