der8auer: 'verhitte RX 7900 XTX te wijten aan dampkamer'
Gamer.nl
Nieuws

der8auer: 'verhitte RX 7900 XTX te wijten aan dampkamer'

Tests van de Duitse overklokker Roman 'der8auer' Hartung wijzen erop dat de oververhitting van RX 7900 XTX-kaarten te wijten is aan de dampkamer.

Sinds de verschijning van AMD's eerste RX 7000-videokaarten lijkt in ieder geval het referentiemodel van de RX 7900 XTX te kampen met thermische throttle. In groeiende getalen claimen pc-gamers dat AMD's eigen gpu piektemperaturen tot en met 110 graden Celsius bereikt, terwijl AMD zelf oorspronkelijk volhield dat zulke verhitting "nominaal" zou zijn.

Inmiddels geeft ook AMD toe dat de (over)verhitting van RX 7900 XTX buitenproportioneel is, maar de chipgigant liet vooralsnog niets weten over de mogelijke oorzaak voor de opwarming van de gpu. Dat is waar der8auer binnenkomt, met een

Watch on YouTube

Watch on YouTube

der8auer verifieert een vermoeden dat eerder al op Reddit geopperd werd: de oriëntatie van de videokaart doet ertoe. Verticaal geplaatste kaarten bereiken sneller de hoge piektemperaturen dan traditioneel horizontaal geplaatste kaarten, maar ook dat is nog niet het hele verhaal. Ook horizontaal loopt de kaart uiteindelijk op tot ver boven de honderd graden.

Een misplaatst of onevenredig koellichaam werd wel uitgesloten als oorzaak. der8auer onderzocht of de koeloplossing genoeg fysiek contact tussen de chips en stroomregulatoren had — de koellichamen zijn zelfs handmatig afgeschaafd om beter aan te sluiten — maar het bleek van weinig invloed voor de temperaturen.

Uiteindelijk heeft der8auer gedurende een stresstest geëxperimenteerd met het kantelen van de kaart. Van verticaal naar horizontaal keren, leidde direct tot het stijgen van de temperaturen. De kaart vervolgens weer verticaal kantelen, bleek echter nul behulpzaam om de kaart weer beter te laten koelen. Die opmerkelijke resultaten doen de overklokker geloven dat er iets mankeert aan de dampkamer, zij dat een ontwerpfout of een verkeerd gekozen materiaal.

AMD's eigen RX 7900 XTX verwerkt in de koeloplossing ook een dampkamer, waarin watercondensatie gebruikt wordt om hitte sneller af te staan. De techniek is behoorlijk efficiënt, maar kan doorgaans minder goed tegen heroriëntatie. In tegenstelling tot traditionele hittepijpen kan een dampkamer in selecte gevallen ook efficiëntie verliezen, wanneer bijvoorbeeld de interne waterdamp niet (voldoende) terug kan circuleren tot vloeistof. 

©GMRimport

der8auers vermoeden is daarmee geen zekerheid, maar aan koeloppervlak of puur oriëntatie lijken de piektemperaturen ieder geval niet te liggen. Vooralsnog heeft AMD zelf geen oorzaak geopperd voor het verhitte probleem, laat staan een oplossing. Het meest recente signaal dat de chipgigant zelf gaf over de verhitting van de referentiekaarten is nog altijd dat getroffen pc-gamers contact op dienen te nemen met AMD Support

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!