Oude en nieuwe gpu’s knokken tegen tekorten door crypto-mining
PU.nl
Nieuws

Oude en nieuwe gpu’s knokken tegen tekorten door crypto-mining

Inmiddels is het al jaar en dag hét probleem voor de hardware-sector: de groeiende populariteit van crypto-valuta. Doordat het digitale geld gedolven wordt met grafische rekenkracht, komen gamers maar moeilijk aan broodnodige chipsets voor spelprestaties. Deze week praten we je in de Hardware Update bij over hoe Nvidia en partnerfabrikant Palit die toenemende vraag willen beantwoorden. Maar daar blijft het niet bij: ook een ‘derde speler’ in de videokaarten verschijnt aan de horizon.

Nvidia’s mining-kaarten draaien grotendeels op oudere chips

Twee weken terug kondigde Nvidia hun verlossing voor het crypto-probleem aan. Aan de hand van een nieuwe 'Cryptocurrency Mining Processor'-serie (CMP) wil Nvidia specifieke videokaarten maken om crypto-boeren op hun wenken te bedienen. Mocht je dan denken dat deze kaarten alsnog ‘onze’ chipsets wegsnoepen, dan blijkt Nvidia je nu een half stapje voor.

©GMRimport

Geheel officieel is het nog niet, maar alles lijkt er nu op te wijzen dat de eerste vier CMP-kaarten grotendeels gebruikmaakt van oudere grafische chipsets. Bronnen van VideoCardz.com verzekeren dat drie van de nieuwe HX-modellen draaien op de Turing-architectuur, bekend van vorige GeForce-generatie. 

Enkel het eerste topmodel, de CMP 90HX-kaart, deelt een chipset met een moderne gaming-kaart. Dat zwaarste model zou volgens de bronnen op een GA102-100 gpu draaien, die we ook terugvinden in de GeForce RTX 3080.

Het gerucht werd later aangesterkt door Twitter-ingewijde @kopite7kimi, die naar het schijnt van alle vier modellen de interne gpu achterhaald heeft. Ook hij kaart aan: drie van deze componenten draaien op een oudere chip. 

De Turing-architectuur is gebouwd op een ander procedé dan het huidige Ampere, waarmee de twee niet direct in elkaars voorraad zouden snijden. De oudere processoren zijn aanzienlijk zwakker, maar dienen met de juiste optimalisatie alsnog flink crypto’s te kunnen harken. Zo zou de CMP 50HX, beschikkende over een TU102-100 gpu (bekend van de RTX 2080 Ti), een Ethereum-hashrate van 45 MH/s kennen op 250 watt.

Door te besparen op videogeheugen, de snelheid daarvan en display-poorten drukken Nvidia en diens partners de kaarten richting crypto-boeren. Hoe lang de voorraad CMP-kaarten strekt en voor hoeveel de vier modellen respectievelijk over de toonbank mogen, is nog niet bekend. 

Palit reanimeert een dozijn Pascal-kaarten voor crypto-mining

Partnerfabrikant Palit lijkt dat principe nóg verder door te willen trekken. Op de website van de Euraziatische Economische Commissie (EEC) lijkt de hardware-boer licenties aangevraagd te hebben voor maar liefst twaalf ‘nieuwe’ videokaarten, met klaarblijkelijk chipsets uit de Pascal-generatie.  Anno 2017 rolde Nvidia al stilletjes wat gemodificeerde chipsets voor miners uit, welke Palit ver na het afsterven van de lijn lijkt te herintroduceren.

©GMRimport

Dit specifieke dozijn videokaarten draagt een P106-noemer, wat mogelijk refereert naar de chips die Nvidia rond de vorige crypto-golf introduceerde. Met de P106-100 en P106-90 gpu’s stak Nvidia de prestaties van hun GTX 1060 (6GB/3GB GDDR5) in een mining-jasje. Onduidelijk is nog welke specifieke versies Palit nu in handen heeft, maar een herintroductie van de reeks lijkt binnen bereik.

Mocht Palit plots over een voorraad P106-100-chips beschikken, dan biedt dat immers geen verkeerde uitkomst voor miners. De architectuur ligt alweer twee generaties achter ons, maar een P106-kaart als deze delft bijvoorbeeld Ethereum met hashrates à 24.5 MH/s. Ter vergelijking: de aanstaande instap-kaart voor Nvidia’s mining-lijn, de CMP 30HX, behaalt hashrates van 26 MH/s op 125 Watt.

©GMRimport

Hoeveel van de twaalf licenties Palit ook daadwerkelijk in zal zetten, moet nog maar blijken, zoals wel vaker bij EEC-licenties het geval is. Grote voorraad of niet: zolang de P106-kaarten schappelijk geprijsd worden, zouden deze oude rakkers de druk op moderne gaming-videokaarten al kunnen verminderen.  

Specificaties van Intels gaming-videokaarten lijken gelekt

Het zal velen in alle videokaartgekte ontgaan zijn, maar ook Intel bereidt zich voor om de markt te betreden. Enkele weken terug onthulde Intel al hun eerste reeks DG1-desktopvideokaarten, die vooral bedoeld was voor productiedoeleinden. Inmiddels lijkt ook Intels gaming-gerichte aanbod dichterbij te komen, nadat Twitter-ingewijde @OneRaichu op cryptische wijze vermeende specificaties daarvan lekte.

Eenmaal vertaald en van context voorzien, zou de code staan voor een rits details over Intels aanstaande gaming-aanbod. Daarin vallen wederom een boel videokaarten met relatief ‘lichte’ afstelling, maar het topsegment kan zo maar veelbelovend lijken voor gamers. 

Mocht de vermeende lek waarheidsgetrouw zijn, dan werkt Intel aan een grafische processor met 512 execution units (4096 shader units) en tot 16 GB aan GDDR6-geheugen over een 256 bits bus. Lees: dat zou qua prestaties in lijn kunnen staan met de GeForce RTX 3080 en Radeon RX 6800 XT.

Onduidelijk is nog op welke transistor-architectuur de DG2-kaarten gebouwd zijn. Intel bakt veelal zelf de procedés voor hun cpu’s, maar heeft recentelijk een externe chipbakker aangenomen om deze grafische Xe-HPG gamingreeks te fabriceren. Eerdere geruchten spraken ook over een partnership met TSMC voor hun nieuwe 6nm-architectuur, maar tot dusver heeft geen van de fabrikanten een dergelijke samenwerking bevestigd. 

©GMRimport

Intel probeert al langer een greep te krijgen op grafische processoren — de eerste discrete Intel-videokaarten werden al in 2018 geteased. Onder het Xe-vaandel valt inmiddels vooral Intel Iris Graphics Xe, die reeds geïntegreerd zit in een reeks moderne laptop-cpu’s. Ook daar is de focus vooral productief van aard, maar Intels ervaring in game-prestaties neemt hierin ook langzaam toe. 

Op diezelfde, hybride architectuur zijn de eerste DG1-desktopvideokaarten gebouwd. Voorlopig blijft het afwachten tot we meer te weten komen van de opvolgende DG2-kaarten. Vers bloed op de gaming-markt voorziet kan, vooral gezien de stijgende vraagprijzen, niet snel genoeg komen.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!