PlayStation Stars uitgelegd
PU.nl
Nieuws

PlayStation Stars uitgelegd

Vanaf morgen is het mogelijk om als PlayStation-bezitter deel te nemen aan een nieuw loyaliteitsprogramma, PlayStation Stars. Hoewel het concept al in juli geïntroduceerd werd, is het voor veel gamers bij lange na niet duidelijk wat het programma nou precies inhoudt. Gaat Sony haar gebruikers nog wel gelijk behandelen? Wil de multinational dat we vaker onze portemonnee trekken? Dit is alles wat je moet weten over Playstation Stars.

“PlayStation Stars is een gloednieuw loyaliteitsprogramma als bedankje”’, luidt het statement op de website van PlayStation over het programma dat deze week wordt gelanceerd. Afgelopen weken was er behoorlijk wat te doen om Sony’s nieuwste marketinginstrument. Zo zouden mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen voorrang krijgen bij de klantenservice van Sony. Nu de dienst is gelanceerd lijken er inderdaad twijfelachtige aspecten aan te zitten, maar dat is niet het hele verhaal.

Opdrachten uitvoeren

Wie wil deelnemen aan PlayStation Stars moet zich via de website van PlayStation aanmelden voor het programma met zijn of haar PlayStation Network-gegevens. Aangezien je op de website alleen kunt zien tot welke rang je behoort, is het essentieel om de PlayStation-app geïnstalleerd te hebben. Daar zie je namelijk welke campagnes (daar later meer over) en beloningen er voor je beschikbaar zijn.

Met het Stars-programma is het de bedoeling dat je je als PlayStation-gebruiker ‘naar de top werkt’. Er zijn namelijk vier verschillende rangen of ‘levels’ beschikbaar, beginnend bij Level 1. Elk level kent eigen voordelen, en er is ook steeds een nieuwe mijlpaal die je moet behalen om naar het volgende level te kunnen. 

©GMRimport

De mijlpaal voor Level 1 is bijvoorbeeld geen moeilijke klus: hiervoor hoef je slechts deel te nemen aan PlayStation Stars en een paar triviale opdrachten uit te voeren. Maar als je naar een volgend level wil, is het van belang dat je games koopt in de PlayStation Store. Daarnaast moet je voor die levels ook wat relatief zeldzame trofeeën zien te winnen. Het hoogste niveau, Level 4, vereist bijvoorbeeld vier gekochte games uit de PlayStation Store én 128 van die trofeeën.

Gamers kunnen trofeeën winnen door specifieke taken – toegewezen door het loyaliteitsprogramma – uit te voeren. PlayStation Stars zit vol met dit soort ‘campagnes’, welke variëren van in-game activiteiten en toernooien tot aan het simpelweg maandelijks opstarten van een game. Daar verdien je ook loyaliteitspunten mee. Die loyaliteitspunten zijn kostbaarder dan je in eerste instantie misschien denkt. Je kunt hiermee namelijk je PlayStation Network-portefeuille spekken of zelfs gehele games kopen, zolang je er maar genoeg van hebt. Eén ding is helaas duidelijk: die loyaliteitspunten stromen echt niet zomaar binnen. De beste manier om ze te krijgen is en blijft ervoor betalen…

PlayStation-gebruikers met een Plus-abonnement ontvangen zo’n tien loyaliteitspunten bij elke euro die ze spenderen in de PlayStation Store. Wanneer je 100 euro uitgeeft in de Store, ontvang je dus 1000 punten, wat gelijk staat aan 4 euro bonus in je PlayStation Network-portemonnee – vier procent van het uitgegeven bedrag. Geen gigantische korting, maar wellicht prettig voor gebruikers die hun games enkel digitaal aanschaffen. PlayStation Stars biedt ook nog eens games aan die je in zijn geheel kunt kopen met loyaliteitspunten.

©GMRimport

Digitale verzamelvoorwerpen

Daarnaast introduceert PlayStation Stars digitale verzamelvoorwerpen (‘digital collectibles’): een soort van nieuwe trofeeën die tevens te winnen zijn doormiddel van campagnes. De verzamelvoorwerpen stellen PlayStation-souvenirs voor, zoals een beeldje van de PlayStation 3 of van de PocketStation. Ook worden diverse iconische PlayStation-personages gerepresenteerd, zoals Punto de gondelier van Ape Escape 2.

Het is belangrijk om te weten dat de digitale verzamelvoorwerpen géén NFT’s zijn. Daar werd namelijk eerder over gespeculeerd, nadat Sony de virtuele objecten aankondigde. De digitale verzamelvoorwerpen kunnen namelijk niet ingeruild worden voor geld en zijn ook niet uniek per eigenaar. Het enige wat een speler ermee kan is verzamelen en ze op hun PlayStation Network-account tentoonstellen aan andere mensen.

©GMRimport

Wat levert loyaliteit op?

Zoals eerder vermeld, brengt het behalen van hogere levels in het Stars-programma spelers meer voordelen op. In het geval van Level 2 en 3 zijn die voordelen vrij onschuldig: je krijgt voornamelijk meer van die schattige verzamelvoorwerpen. Maar als je eenmaal Level 4 hebt bereikt – waar spelers dus relatief veel tijd (en geld) in moet investeren – ontvang je prioriteit bij de klantenservice van Sony. Wanneer je dan een chatverzoek indient bij Sony’s klantenservice, word je dus eerder geholpen dan klanten die níét tot het level behoren.

Of dat voordeel ook echt een wereld van verschil maakt is de vraag – want, hoeveel mensen wachten er überhaupt in zo’n chat? – maar de eerlijkheid ervan valt te betwisten. Niet iedereen heeft evenveel financiële middelen tot zijn beschikking om games te kopen in de PlayStation Store, of de tijd om honderdtallen missies uit te voeren voor al die trofeeën.

Tevens gaan er geruchten dat er zelfs nog een level verborgen is. Dat level zou ontdekt zijn door dataminers tijdens een update van de PlayStation-app. Level 5 schijnt alleen maar toegankelijk te zijn via een soort van uitnodiging en als beloning voor dit level ontvangen gebruikers naar verluidt een zeer zeldzaam digitaal verzamelvoorwerp.

©GMRimport

©GMRimport

PlayStation Stars is niet voor iedereen

PlayStation Stars is nu officieel uitgerold over de hele wereld. De meningen over deze nieuwe ‘marketingtruc’ van Sony lopen overduidelijk uiteen, maar als je vaak geld uitgeeft in de PlayStation Store brengt het loyaliteitsprogramma veel voordelen met zich mee. De enige smet op Stars is momenteel de voorrang van bepaalde leden bij de klantenservice, al zal de tijd leren hoeveel verschil dat maakt.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Witcher 3-jubileumstream bevat Geralt-stemacteur
PU.nl
Nieuws

The Witcher 3-jubileumstream bevat Geralt-stemacteur

Wind's howling

Gisteren werd er een speciale livestream uitgezonden om het tienjarige jubileum van The Witcher 3: Wild Hunt te vieren. Daarin kwam onder andere stemacteur Doug Cockle voorbij, die de stem van Geralt of Rivia in de games inspreekt.

De jubileumstream kan hieronder in zijn geheel worden bekeken. Gedurende de stream vertelt Cockle meer over zijn ervaringen met zijn acteerwerk in de games. Daarnaast wordt in de stream gepraat over aankomende nieuwe merchandise, waaronder kleding, en de concerttour met muziek uit de games. Begin dit jaar werd al aangekondigd dat op 9 november het concert plaatsvindt in AFAS Live te Amsterdam.

Gisteren werd er al een trailer van The Witcher 3 uitgebracht om het tienjarige jubileum te vieren. De game verscheen op 19 mei 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en kwam later ook naar PlayStation 5, Xbox Series X en S en Nintendo Switch. Het wordt gezien als een van de beste openwereld-rpg's ooit, met een uitgebreide, levende spelwereld, interessante personages en plotwendingen en hoofd- en zijmissies die spelers het gevoel geven dat hun acties en keuzes er toe doen.

Ondertussen werkt CD Projekt Red aan het eind vorig jaar onthulde The Witcher 4. De eerste trailer, die nog geen directe gameplay toont, is gemaakt op Unreal Engine 5 en draait op een "onaangekondigde Nvidia GeForce RTX-cpu". De trailer bevestigt dat Ciri de hoofdrol zal spelen, al zal Geralt of Rivia wel een rol hebben in de game. The Witcher 4 wordt een singleplayer openwereld-rpg en is het begin van een nieuwe saga, bestaande uit drie nieuwe games. Het spel komt op zijn vroegst pas in 2027 uit.

Gisteren kwam een artikel van Jacco online waarin hij terugblikt op The Witcher 3. Hij schreef: "In 2015 had ik definitief de bodem van de put bereikt. Vanwege mijn gebrek aan energie was eigenlijk niets leuk of boeiend, en het dagelijks leven bestond daardoor enkel uit grinden voor wat strikt noodzakelijk was. Videogames waren de enige effectieve manier om de gedachten te verzetten, maar weinig titels hielden me langer dan een uur bezig. Totdat The Witcher 3: Wild Hunt voorbij kwam, een game van dusdanige wereldklasse dat ik er tien jaar later nog bijna dagelijks aan denk."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Helldivers 2-update verplaatst het gevecht naar Super Earth
PU.nl
Nieuws

Helldivers 2-update verplaatst het gevecht naar Super Earth

De Illuminate moeten worden tegengehouden

De Heart of Democracy is uitgekomen, waardoor de oorlog nu op Super Earth zelf plaatsvindt.

Onlangs ging Galactic Emergency al van start in Helldivers 2, waarbij de vijandige Illuminate via een zwart gaat Super Earth bereikte en aanviel. Met de nieuwe Hearth of Democracy-update worden Helldivers voor het eerst naar de thuisplaneet gestuurd om daar het gevecht aan te gaan.

"De Illuminate krioelen nu in onze steden, terroriseren inwoners en vernietigen de infrastructuur", zo wordt op PlayStation Blog gemeld. "Het is tijd om de wapens op te pakken en te vechten voor de kostbare funderingen van de democratie. Helldivers, keer terug naar jullie planeet en verdedig wat rechtmatig van ons is." In tegenstelling tot eerdere gebieden in Helldivers 2, betekent de nieuwe update dat spelers nu tussen wolkenkrabbers vechten.

Onlangs bleek overigens dat Helldivers 2-ontwikkelaar Arrowhead Game Studios hun volgende game helemaal zelf bekostigt. Dat wil overigens niet zeggen dat de samenwerking met Sony niet is bevallen: "PlayStation is geweldig. Helldivers zou niet zonder hen bestaan. We staan er voor open om in de toekomst weer met ze samen te werken."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!