EA’s perfecte strategie geeft Apex Legends een kans
Gamer.nl
Achtergrond

EA’s perfecte strategie geeft Apex Legends een kans

Als je mij een week geleden had verteld dat ik nu met plezier een free-to-play game van EA zou spelen, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Maar hier zijn we: ik speel Apex Legends en ik vind het leuk. EA had dit niet beter kunnen aanpakken.

De release van de nieuwe battle royale-game Apex Legends kwam voor iedereen uit het niets. Vorige week vrijdag lekte er al wel het een en ander uit, maar op maandag volgde de onthulling en in één klap de release.

Zulke grote verrassingen van grote ontwikkelaars maak je niet vaak mee. Meestal wil een uitgever een beetje hype creëren voordat een spel uitkomt, zodat watertandende gamers niet kunnen wachten om hun portemonnee te trekken. Nu was er niet eens tijd om ons te verheugen op de game, want hij was er gewoon al.

©GMRimport

Gewaagd, of juist niet?

Het lijkt een gewaagde move van EA, maar als je er beter over nadenkt, zie je dat dit eigenlijk de enige juiste keuze was. EA kent haar eigen reputatie: het bedrijf staat er bij gamers niet al te best op. De uitgever werd meerdere malen verkozen tot het slechtste bedrijf van Amerika. Op dit moment liggen ze vaak onder vuur omdat ze in al die tijd maar weinig goeds met de Star Wars-licentie hebben gedaan. En na het debacle rond de lootboxes in Star Wars Battlefront 2 ziet iedereen ze vooral als inhalige geldwolven die zoveel mogelijk geld uit hun klanten wil wringen.

Stel je voor wat er was gebeurd als dat bedrijf Apex Legends van tevoren had aangekondigd. “Hallo, EA hier, we hebben een battle royale-game (ja er zijn er nog niet genoeg, toch?) die je gratis kunt spelen en vol zit met lootboxen! Hebben jullie er al zin in?” Dat was niet helemaal lekker gevallen, denk ik. De game zou al op voorhand zijn afgeschreven als een zwakke Fortnite-kloon en EA als bedrijf dat nog snel op de battle royale-trein wilde springen.

Maar Apex Legends kwam gelijk al uit en dus hadden we geen tijd om al die snedige opmerkingen te tweeten. We waren te druk bezig met het downloaden en spelen van de game, en we kwamen er achter dat het een uitstekende shooter is. Het neemt bekende dingen uit het almaar drukker wordende battle royale-genre en voegt er eigen twists aan toe, zoals herkenbare helden en een gestroomlijnde manier om te communiceren met teamgenoten.

©GMRimport

De toekomst bestaat uit streamers

Daarnaast heeft EA er voor gezorgd dat het die maandag over niks anders dan Apex Legends kon gaan. Het bedrijf werkte samen met meerdere influencers en Twitch-streamers om er voor te zorgen dat iedereen die streams kijkt, weet dat Apex Legends bestaat. Het is een prachtig voorbeeld van modern reclame maken: je neemt gewoon het internet over, of in ieder geval dat deel van het internet waar je publiek zit. Volgende week vindt al het eerste toernooi met 48 bekende streamers plaats.

Tot slot komt Apex Legends op precies het juiste moment uit. Veel streamers, en daarmee hun publiek, raken langzamerhand een beetje uitgekeken op Fortnite. De laatste weken gaat al steeds vaker de voorkeur uit naar bijvoorbeeld Sea of Thieves, een game die zich goed leent voor een Twitch-stream. De game die begin 2018 nog moeizaam op gang kwam, stijgt daardoor ineens in populariteit. Streamers zijn duidelijk op zoek naar iets anders, en Apex Legends past precies in dat gat. Het is het soort game waar ze al goed in zijn, maar dan net even anders.

EA betrok al die streamers dus bij hun lancering en leverde bovendien op precies het juiste moment een nieuwe game. Het gevolg: Twitch staat al dagen in het teken van Apex Legends. Op het moment van schrijven heeft het spel bijna 300.000 kijkers, twee keer zoveel als concurrent Fortnite. Natuurlijk is de game nu nog nieuw en moet nog maar blijken of dat succes ook beklijft, maar de impact die EA zo graag wilde is een feit.

©GMRimport

Goed nieuws is goed nieuws

Het gevolg is dat er een heel positieve sfeer rondom Apex Legends hangt. Je leest bijna alleen maar goed nieuws over de game. Binnen acht uur waren er al een miljoen spelers, binnen 24 uur waren dat er 2,5 miljoen. EA kijkt ondertussen naar cross-play en mobiele versies, om ook daarmee Fortnite naar de kroon te steken. Het enige slechte nieuws dat ik kon vinden, is dat de game op Nederlandse Xbox One-consoles in het Duits wordt afgespeeld. Nou, als dat nou het ergste is…

En dus start ik nog maar een potje op (al weet de trouwe Gamer.nl Podcast-luisteraar dat ik extreem slecht ben in online shooters). Misschien word ik meegevoerd door de hype en laat ik me gewillig leiden door die perfecte strategie van EA, als het makke schaapje dat ze zo graag zien. Maar ja, de game is leuk en ik vermaak me, dus ik kan alleen maar zeggen: petje af, EA.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!