Megacorporaties kopen alle gamestudio’s op
Gamer.nl
Achtergrond

Megacorporaties kopen alle gamestudio’s op

De toekomst van de game-industrie bestaat uit een aantal gigantische bedrijven die (bijna) alle ontwikkelaars en gamefranchises in handen hebben. Daar kun je moord en brand over schreeuwen, maar we racen steevast naar dit toekomstbeeld, zo blijkt ook deze week weer met de overname van Codemasters door Take-Two Interactive.

Take-Two neemt dus Codemasters over, de Britse uitgever en ontwikkelaar van diverse populaire racefranchises als F1 en Dirt. Het is weer het ‘einde’ van een middelgroot gamebedrijf dat opgeslokt wordt door een grotere naam binnen de industrie. We zetten einde tussen aanhalingstekens, want Codemasters blijft binnen Take-Two gewoon bestaan, maar onafhankelijk zijn ze dan natuurlijk niet meer.

Een nog beter voorbeeld is Microsoft: niemand in de game-industrie lijkt op dit moment zo koopziek als de consolefabrikant. De overname van ZeniMax (en dus Bethesda en id Software) waar de details nog van worden uitgewerkt, is de afgelopen maanden vaak besproken en eerder kocht het bedrijf uit Redmond studio’s als Double Fine, InXile en Obsidian op. Microsoft begon diens carrière binnen de game-industrie natuurlijk al met een grote aankoop in de vorm van Rare, dus het is eigenlijk niets nieuws.

©GMRimport

De afgelopen week gingen er geruchten dat Microsoft in gesprek was met Japanse studio’s voor mogelijke overnames. Xbox-topman Phil Spencer heeft die geruchten inmiddels de kop ingedrukt, maar benadrukt in een ander interview weer doodleuk dat het naar teams blijft zoeken om het aanbod van Xbox Game Pass uit te breiden. Iedereen met een beetje zicht op de industrie weet dat Microsoft nog niet klaar is met zijn shopping spree. De schatkist is geopend en gaat – als een geld spuwende Pandora’s Box – niet meer dicht.

Consolidatie

Verschillende bedrijven die zich samenvoegen of die andere bedrijven opkopen, noemen we ook wel ‘consolidatie’. Het zorgt voor flinke schokgolven in de relatief jonge game-industrie, maar het is in andere industrieën een welbekend fenomeen. Bekijk onderstaande (inmiddels ietwat verouderde) illustratie maar eens, waarin tien bedrijven worden getoond die zo’n beetje de gehele snack- en frisdrankindustrie in handen hebben.

©GMRimport

Stel je het bovenstaande schema voor, maar dan met gamebedrijven in de toekomst. Microsoft, Sony en Nintendo staan er hoogstwaarschijnlijk op, Take-Two is ook een inkoppertje, en wie verder? Activision Blizzard, EA en Ubisoft lijken logische keuzes, al zouden enkele van die bedrijven uiteindelijk ook samengevoegd kunnen worden. UbiVision? ActiArts? In Japan blijven Capcom, Bandai Namco en Sega mogelijk zelfstandig, als één van de drie consoleboeren ze niet opkoopt tenminste. En dan heb je het waarschijnlijk wel ver gehad. Natuurlijk blijven her en der kleine indiestudio’s bestaan en zijn er mogelijke uitzonderingen op de regel, zoals CD Projekt Red, maar over het algemeen zie je hierboven de toekomst van de game-industrie.

De volwassen game-industrie

Consolidatie gebeurt in industrieën die volwassen zijn geworden, en de game-industrie is dan ook in een rap tempo aan het opgroeien. Als één bedrijf hier eenmaal mee begint, is er geen houden meer aan. Ga maar na: Microsoft heeft nu behoorlijk wat ontwikkelaars en dus franchises weggekaapt van de concurrentie. Sony en Nintendo houden zich nu – ogenschijnlijk – nog vrij rustig, maar moeten uiteindelijk een antwoord paraat hebben. Anders blijven ze straks met lege handen achter – dan hebben ze alleen nog de spellen van hun eigen studio’s. Zowel Sony als Nintendo lijken daar op voorbereid met hun sterke first-party aanbod, maar is het genoeg voor blijvend bestaansrecht?

En dan hebben we nog niet eens de grootheden uit andere industrieën die zich gaan mengen in de game-industrie meegerekend. Gehaaide bedrijven als Google, Apple en Amazon ruiken bloed en willen ook onze zuurverdiende centjes ontvangen. Reken maar dat ook zij hun schatkist opengooien om het een en ander aan te schaffen, zeker nu Microsoft het ‘goede’ voorbeeld heeft gegeven. Het sneeuwbaleffect is in volle gang en die rollende bal wordt de komende jaren alleen maar groter.

©GMRimport

Het Wilde Westen

Moet je dit alles erg vinden? Je moet natuurlijk niets, maar consolidatie pakt eigenlijk nooit positief uit voor de consument. Het betekent in feite minder concurrentie, waardoor prijzen hoger gehouden kunnen worden en het aanbod minder gevarieerd is. Minder keuze dus. Nu hebben we dankzij drie consoleboeren (en bovengenoemde techbedrijven die om de hoek komen kijken) voorlopig gelukkig nog genoeg concurrentie, maar in de toekomst gaan er geheid klappen vallen. Het is ook steeds lastiger voor kleine bedrijven en studio’s om op te boksen tegen de alsmaar groeiende megacorporaties.

Daarbij is vooral de overname van gamestudio’s door consoleboeren een prangende trend. Wanneer een bedrijf als Microsoft een Bethesda koopt, wordt de kans dat de nieuwe The Elder Scrolls op beide concurrerende consoles verschijnt kleiner. Niets is nog bevestigd, maar die kans slinkt wel degelijk. Een toekomst waarin nog maar weinig multiplatformgames verschijnen en je alle systemen moet hebben om allerlei verschillende games te kunnen spelen, is dus niet zo onvoorstelbaar.

Als één bedrijf hier eenmaal mee begint, is er geen houden meer aan.

-

Aan de andere kant dient gemak de mens. Alles wat Microsoft opkoopt, verschijnt op Game Pass. Handig en goedkoop! Als Nintendo en Sony soortgelijke diensten ontwikkelen, kom je met drie abonnementen een heel eind. Kleinere diensten blijven toch niet bestaan – EA Play is inmiddels niet voor niets onderdeel van Game Pass en diverse Ubisoft-games staan naast Ubisoft Connect ook gewoon op Steam.

Ongeacht je mening over dit proces, dendert dit de trend van shoppende bedrijven als een trein voort. Het is onontkoombaar, het is de toekomst. Geniet nog maar even van het ‘Wilde Westen’ dat nu onze game-industrie beslaat, want de laatste frontier is bijna bereikt en over een jaar of vijf à tien is het op zeker een compleet ander landschap…

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees meer colums op Gamer.nl:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum
Gamer.nl
Nieuws

Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum

Maar waar blijft de releasedatum?

Terwijl de releasedatum van Hollow Knight Silksong nog altijd niet bekend is, werd wel bevestigd dat de game vanaf 18 september speelbaar is in ACMI, het nationale museum van schermcultuur te Australië.

De game wordt speelbaar in het in Melbourne gelegen museum als onderdeel van een voorstelling genaamd Game Worlds, waarin de spelwerelden van games centraal staan (via IGN). Naast dat de game speelbaar is op de expositie zijn er ook displays te zien over het ontwerp en artistieke richting van het spel.

Fans vragen zich vooral af wat deze aankondiging kan betekenen voor de release van Silksong, maar vooralsnog is daar niets bekend over. De game werd jaren geleden aangekondigd - in eerste instantie als downloadbare content voor Hollow Knight, en daarna als vervolg - maar is sindsdien meermaals uitgesteld. Tijdens de Switch 2 Direct vorige maand werd gemeld dat de game nog altijd dit jaar moet uitkomen.

In Silksong besturen spelers niet de Knight, maar Hornet, een NPC uit de eerste game. Hornet kan hoger springen en daar is het leveldesign dan ook omheen gebouwd. Het spel komt naar pc, Nintendo Switch en Switch 2, PlayStation- en Xbox-consoles.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald
Gamer.nl
Nieuws

Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald

Mogelijk gerelateerd aan de onzekere toekomst van Codemasters

De eerste zeven games in de Leisure Suit Larry-games zullen binnenkort niet meer te koop zijn via Steam.

Dat werd middels een statement door uitgever Assemble Entertainment bevestigd. De Leisure Suit Larry-games waren vooral aan het einde van vorig millennium populair vanwege de vele seksueel getinte grappen. Het gaat om de zes door Sierra On-Line gemaakte delen en het door High Voltage Software ontwikkelde Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude. Dit zijn de zeven spellen die uit de verkoop verdwijnen:

  • Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

  • Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places)

  • Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals

  • Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work

  • Leisure Suit Larry 6 – Shape Up Or Slip Out

  • Leisure Suit Larry: Love for Sail

  • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude Uncut and Uncensored

Mensen die de games al hebben gekocht kunnen ze blijven downloaden en spelen. Daarnaast zullen de twee meest recente games uit de reeks - Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry en Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice - te koop blijven staan.

Een reden werd niet gegeven, maar volgens Phil Salvador van Video Game History Foundation heeft het mogelijk te maken met het feit dat de Leisure Suit Larry-IP eigendom is van Codemasters en gelicenseerd werd aan Assemble Games. Tegenwoordig is Codemasters echter onderdeel van Electronic Arts. Deze week werd tevens aangekondigd dat Codemasters stopt met de ontwikkeling van rallygames en is het X-account van Codemasters verwijderd - mogelijk verkeert de ontwikkelaar dus in zwaar weer binnen EA.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!