Zo bespaar jij op je energiekosten met je console of pc
Dit artikel is een partnerbijdrage van Independer. Lees hier wat dit betekent.
Inkoppertije: als je het apparaat voor lange tijd niet gebruikt, trek dan de stekker uit het stopcontact, dat hoeven we je eigenlijk niet meer te vertellen. Dat is bij een console die je bijna dagelijks gebruikt natuurlijk niet handig, maar misschien heb je ook nog wat oude consoles staan die je maar zelden nog opstart. Ook als ze helemaal zijn uitgeschakeld, lekt er toch wat stroom (en dus geld) weg. Zonde!
Energiebesparing op PlayStation 5
De PlayStation 5 maakt het makkelijk om dynamisch te kiezen wat je nodig hebt. Als je een PS5 uitschakelt, krijg je telkens de optie om te kiezen tussen ‘uitzetten en ‘naar rustmodus’. Als je de PlayStation 5 écht uitschakelt, is het energieverbruik met minder dan 0,5 watt bijna te verwaarlozen en is het bovendien veilig om de stroomkabel te ontkoppelen.
Het voornaamste voordeel van de rustmodus is dat je game niet wordt afgesloten. Je kunt dus direct weer verder waar je gebleven was. Ideaal voor een korte pauze, het avondeten, of wanneer je niet kan opslaan en toch moet stoppen. Daarnaast blijven in de rustmodus de usb-poorten actief zodat je controllers kunt opladen, worden updates automatisch gedownload, en kun je je PlayStation 5 zelfs op afstand inschakelen voor Remote Play.
Heel handig allemaal, alleen gaat in de rustmodus het energieverbruik wel een stukje omhoog. De cijfers verschillen een beetje per model, maar over het algemeen verbruikt een PS5 in de rustmodus mét alle functies aan tussen de 3,5 en 4,5 watt. In de instellingen van je PS5 (via Systeem > Energiebesparing) kun je een aantal functies uitschakelen, zoals de usb-poorten of de Remote Play-functionaliteit.
Schakel je alle opties uit, dan wordt in rustmodus nog maar 0,3 tot 0,4 watt verbruikt. Stel dat je je PS5 gemiddeld 2 uur per dag actief gebruikt en dus 22 uur in rustmodus hebt staan, verbruik je op jaarbasis tussen de 25 en 33 kilowattuur (kWh) puur aan die extra standbyfuncties. Met een gemiddelde kWh-prijs van ongeveer 30 cent heb je het dan over een bedrag tussen de 7,50 en 10 euro per jaar.
Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer: “De stroomprijs verandert vrijwel dagelijks. In oktober is de laagste stroomprijs € 0,24 per kWh*. Na een paar maanden van een lage stroomprijs, is de prijs de afgelopen weken weer gestegen.”
Een kleine besparing, maar ook makkelijk meegepakt. Er is in ieder geval geen enkele reden om je console onnodig aan te laten staan. In de rustmodus is de console weliswaar erg zuinig, maar als ‘ie aan staat slurpt ie ruim 200 watt. De grootste besparing zit ‘m dus in het uitschakelen als je ‘m even niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het eten. Dankzij de rustmodus ga je immers binnen no-time verder waar je gebleven was. Lees hier meer informatie over energie besparen op je Playstation 5.
Energie besparen op Xbox Series X en S
Ook op de Xbox Series X en S kun je kiezen tussen écht uitschakelen en een slaapmodus. In de instellingen onder Energiebeheer geven de consoles van Microsoft zelfs precies weer hoeveel het geschatte verbruik is per instelling. Toch is de situatie op de Xbox iets anders dan op PlayStation.
In rustmodus verbruiken de Series X en S respectievelijk 13 en 10 watt, een stukje meer dus dan de PS5. Hanteren we dezelfde formule als hierboven bij de PS5, dan verbruik je in rustmodus op jaarbasis ruim 80 kWh voor de Series S en bijna 105 kWh voor de Series X. Dan hebben we het al over 24 tot 31 euro per jaar. Schakel je de Xbox-consoles helemaal uit, dan verbruiken ze nog maar 0,4 tot 0,5 watt, vergelijkbaar met de PS5 in rustmodus.
Een groot verschil bij Xbox is dat Quick Resume zelfs werkt als de console helemaal is uitgeschakeld. Eigenlijk heb je dan dus dezelfde functionaliteit als bij de in de meest zuinige rustmodus. De Xbox Series-consoles zijn met 74 watt (Series S) en 153 watt (Series X) overigens wat zuiniger dan de PS5 tijdens het gamen, maar ook hierbij is het dus raadzaam om je console gewoon even uit te schakelen als je even pauzeert. Lees hier meer informatie over energie besparen op Xbox Series X en S.
Stroom besparen op de Nintendo Switch
Wie tegen de laagste stroomkosten wil gamen, zit niet geheel verrassend het beste bij Nintendo. De Nintendo Switch is nou eenmaal een minder krachtig apparaat, en verbruikt dan ook véél minder stroom: slechts 6 tot 7 watt tijdens het gamen. In slaapstand verbruikt de Switch nauwelijks meer stroom dan wanneer ‘ie helemaal is uitgeschakeld, dus daar valt bij de Switch weinig te winnen.
Opvallend genoeg verbruikt het oled-model in slaapstand mét een bekabelde netwerkverbinding ineens 2,2 watt in plaats van 0,3-0,5 watt. Toegegeven, we hebben het hier over misschien enkele euro’s aan stroom per jaar, maar toch. Lees hier meer informatie over energie besparen op de Nintendo Switch.
Stroombesparing op de pc
Pc’s hebben een andere functie in ons leven dan consoles. Misschien laat je je pc daarom eerder voor langere tijd aan staan. Een ingeschakelde pc verbruikt echter behoorlijk wat stroom. Het exacte verbruik hangt natuurlijk erg af van je configuratie en welke processen er lopen, maar een verbruik van tussen de 60 en 250 watt is niet ongebruikelijk. Bij laptops ligt dit uiteraard lager. In slaapstand valt het verbruik echter aanzienlijk terug tot slechts een paar watt, vergelijkbaar met de consoles.
De slaapstand van een pc heeft voor games echter minder voordelen dan op consoles. Op pc worden games immers helemaal afgesloten, en er worden ook geen updates in de achtergrond gedownload. Je pc start alleen sneller op vanuit de slaapstand. Gebruik je je pc voor iets langere tijd niet, dan kun je je pc eigenlijk net zo goed helemaal uitschakelen en nog iets meer besparen. Kies voor het gemak dan voor de sluimerstand; in die stand wordt de status van het besturingssysteem en apps opgeslagen en zijn meteen weer beschikbaar zodra je de computer weer aanzet. In de sluimerstand wordt echter net zoveel stroom verbruikt als wanneer de computer is uitgeschakeld via de conventionele manier, maar heb je als voordeel dat alle programma’s, appsen games meteen weer beschikbaar zijn zonder dat je die ook afzonderlijk hoeft te starten.
Echt geld besparen? Check je energiecontract!
Laten we vooropstellen dat moderne consoles al behoorlijk energiezuinig zijn wanneer ze zijn uitgeschakeld. Door even één keer de moeite te nemen om naar de instellingen te kijken, kun je wel wat euro’s of zelfs enkele tientjes van je stroomrekening tikken.
Pas écht geld besparen op je energierekening doe je natuurlijk met een voordeliger energiecontract. Want zelfs al ben je supergroen bezig, als de prijs per kWh hoog is, zit je alsnog geld weg te gooien. Bij Independer kun je energiecontracten vergelijken. Wie slim is, stapt dus jaarlijks over naar de laagste prijs!
Opmerkingen