Adata toont PCIe 5.0-ssd's; bandbreedte tot 14 GB/s

Geplaatst: 22 december 2021 om 12:56Aangepast: 3 februari 2023 om 09:29
Adata heeft aangekondigd op CES 2022 meerdere nieuwe producten uit de doeken te doen. Op 5 januari wil de geheugengigant in ieder geval een eerste reeks PCIe 5.0-ssd's onthullen, met beloofde bandbreedtes tot 14 GB per seconde.

De eerste twee NVMe-ssd's op de PCIe Gen 5.0-interface heten Project Nighthawk en Project Blackbird, aldus ITHome. De schijfjes voldoen aan de nieuwe NVMe 2.0-vereisten en worden nog altijd aangesloten per M.2-poort. 

Vooralsnog bestaan er geen moederborden die PCIe 5.0 ondersteunen over M.2-sloten, waarmee Adata voorlopig op de zaken vooruit loopt. High-end Alder Lake-cpu's en -chipsets van Intel bieden daarentegen wel al ondersteuning voor PCIe 5.0-componenten.

-39322017

Onduidelijk is hoe Nighthawk en Blackbird onderling verschillen qua specificaties, maar voor beide ssd's geldt Adata's belofte van 14 GB/s aan bandbreedte. Daarnaast zouden ook langzamere opties à 12 GB/s en 10 GB/s op de planning staan. Qua volume zouden de kaartjes "tot en met 8 TB" aan opslag moeten ondersteunen.

Neem de grootse beloftes gerust met een korrel zout. Adata en dochtermerk XPG deden eerder dit jaar bijvoorbeeld al ambitieuze uitspraken over de eerste DDR5-modules, maar wanneer de daadwerkelijk lancering naderde, bleken die beloftes iets te ambitieus en werden ze stilletjes teruggeschaald.

Op 5 januari 2022 organiseert Adata met XPG het zogenaamde 'Dawn of the New Xtreme'-evenement, als onderdeel van CES 2022. Gedurende Adata's eigen presentatie doet het Project Nighthawk en Project Blackbird verder uit de doeken, met mogelijk ook meer aankondigingen rondom nieuw DDR5-geheugen. 

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.