Apple's nieuwe M1 Ultra-chip zou sneller zijn dan RTX 3090
Apple onthulde de M1 Ultra gisteravond. De Ultra-variant van Apple's eigen M1-reeks bestaat, kort door de bocht, uit twee aan elkaar gesoldeerde M1 Max-chips. De twee chips werken samen en hebben daarbij een onderlinge bandbreedte van 2,5 terabyte per seconde — aanzienlijk sneller dan veel alternatieve multi-chip oplossingen.
Met het samensmelten van twee identieke chips bestaat de M1 Ultra uit een 20-kernige cpu (16 high-performance en 4 high-efficiency) en een gpu met 64 rekenkernen, goed voor 21 teraflops. In totaal bestaat de complete SoC uit 114 miljard transistoren.
Over absolute prestaties werd, zoals wel vaker het geval is bij Apple, niet gesproken. Wel zouden Apple's eigen grafieken aan moeten tonen dat de cpu dezelfde prestaties kan leveren als een 16-kernige Core i9-12900K van Intel, terwijl de M1 Ultra circa 100 watt minder stroom slurpt. Uiteindelijk zou de chip ook 90 procent sneller moeten preseteren dan diezelfde centrale processor.
Voor de gpu trok Apple een vergelijking met Nvidia's GeForce RTX 3090. Apple geeft zelf aan dat de M1 Ultra niet alleen iets sneller kan presteren, maar ook dat het dat voor circa 200 watt minder doet. Op maximaal vermogen zou de gpu nog onder de 120 watt stroomrendement blijven, aldus Apple zelf.
Onduidelijk is nog hoe de respectievelijke gpu's tegenover elkaar zijn afgewogen; Apple noemde hierover specifiek geen game-prestaties of selecte benchmarks. De kans bestaat dat de gpu's gemeten zijn met het oog op content creation en driedimensionale renders, niet zo zeer gaming. Sowieso houdt Apple vast aan MacOS voor de M1 Ultra, terwijl de meeste pc-games exclusief op x86-systemen draaien.
De M1 Ultra-chip wordt als eerste geplaatst in de nieuwe Mac Studio-computer, maar verdere implementaties werden nog niet verklapt. Wel liet de tech-gigant weten dat Mac Pro-computers mogelijk uitgerust kunnen worden met een nog zwaardere SoC dan de M1 Ultra. De meest recente Mac Pro-modellen werden nog geleverd met met Intel Xeon-cpu's en AMD's Radeon Pro W6000X als gpu.
Opmerkingen