Asus ontwikkelt moederbordknop om videokaarten sneller te wisselen

Geplaatst: 26 oktober 2021 om 11:13Aangepast: 3 februari 2023 om 10:20
Gelekte foto's en teksten van Asus verwijzen naar een zogenaamde Q-Release op nieuwe Asus-moederborden. De unieke knop zou ontwikkeld zijn om PCIe-kaarten gemakkelijker uit te werpen.

Met de groeiende omvang van hedendaagse videokaarten wordt het steeds lastiger om de hardware weer uit het PCIe-slot te wrikken. Zeker in compacte kasten of systemen met ferme koelers wordt een videokaartwissel onnodig priegelig. Asus' Q-Release moet dat allemaal een tikje makkelijker maken, naar verluidt met slechts "één aanraking".

De knop zit aan de rechterkant van het PCIe-slot, maar verplaatst zich ook nog een duim of twee hoger. In de lengte zou een videokaart al snel verder uitsteken, maar vooral de verhoging van de knop biedt uitkomsten bij krappere systemen.

De Q-Release-knop dook her en der al eerder op, maar hardware-Twitteraar @momomo_us bracht de primeur omtrend de naam en het daadwerkelijke doel van de knop. Afhankelijk van het soort moederbord kan Q-Release anders ogen, maar het idee van soepelere videokaartwissels blijft onveranderd.

De Q-Release lijkt geïntroduceerd te worden met selecte Z690-moederborden, welke Asus hoogstwaarschijnlijk morgenavond officieel uit de doeken doet, gedurende het zogenaamde Break All Limits-evenement

Onduidelijk is hoe breed Asus de knop wil toepassen, maar in ieder geval de ROG Maximus- en ROG Strix-moederborden op ATX-formaat zijn volgens VideoCardz zekerheden. Mochten andere Asus-moederborden de functie evenals introduceren, dan horen we daar morgenavond ongetwijfeld meer over. 

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.