Ayaneo belooft toch andere apu's voor Next-handheld

Geplaatst: 9 januari 2022 om 14:08Aangepast: 3 februari 2023 om 09:16
De Chinese start-up Ayaneo heeft laten weten dat de href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/ayaneo-next-handheld-draait-op-ryzen-7-5800u/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Ayaneo Next-handheld</a> niet alleen op de Ryzen 7 5800U draait, maar ook uit kan wijken naar de nieuwere Ryzen 7 5825U. Alternatieve versies met nog nieuwere Ryzen 6000-chips zouden ook onderweg zijn.

Ayaneo's claims kunnen teruggevonden worden op de officiële Discord-server en het Ayaneo-forum. Het bedrijf dacht tijdens de originele onthulling van de Ayaneo Next dat het nog niet over AMD's nieuwe Ryzen 7 5825U-apu mocht spreken, terwijl het 'Pro'-model van de pc-handheld (1.565 dollar) al stiekempjes op die chipset gebouwd wordt. 

Per Discord-bericht stelde Ayaneo geïnteresseerden op de hoogte van de miscommunicatie. De nieuwere chip van AMD komt grofweg overeen met de 5800U, maar is ditmaal in de verbeterde Zen 3+-architectuur gegoten. De cpu-kloksnelheid van de 5825U ligt 100 MHz hoger, terwijl de gpu-snelheid (nog altijd van de Vega-architectuur) met 100 MHz verlaagd is. Het model welke nu de 'Advanced'-noemer draagt, draait nog wel op de Ryzen 7 5800U. 

-39320093

Daarnaast sprak Ayaneo zich uit over het gebrek van Ryzen 6000, zeker na het expliciete teasen van 'next-gen kernen'. AMD kondigde de nieuwe apu's net voor de onthulling van de Next-handheld aan, maar kon het relatief kleine Ayaneo blijkbaar nog geen oplage beloven. Ayaneo liet achteraf weten wel pogingen te doen om de apu's later te bemachtigen.

De Ryzen 6000-apu's zijn voor compacte gamesystemen bijzonder relevant, gezien ze voor het eerst RDNA2-graphics toegankelijk maken op een laptop-achtige chipset. Een combinatie van centrale Zen-kernen met RDNA2-architectuur voor grafische taken is precies wat machines als de Xbox Series X/S, PlayStation 5 en ook de concurrerende Steam Deck aandrijft.

Hoewel de voordelen van de Ryzen 5000-chips uitgebreid bejubeld worden op Ayaneo's fora, lijkt de start-up alsnog van plan om de eerstvolgende handheld zo snel mogelijk te vervangen met een Ryzen 6000-revisie. Ingewijden zouden daarbij spreken over een verwachte release rond het eind van 2022 — de eerste Ayaneo Next-handhelds staan volgende maand al te verschijnen.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.