Ook Ryzen 8000-cpu's genoemd in gelekte roadmap

Geplaatst: 28 mei 2021 om 13:10Aangepast: 7 februari 2023 om 19:39
Een ogenschijnlijk gelekt stukje roadmap van AMD noemt Granite Ridge en Strix Point als codenamen voor Ryzen 8000-chips. Beide series zouden gebruikmaken van AMD's Zen 5-architectuur, die niet vroeger dan 2023 verwacht wordt. 

De vermeende lek werd op Twitter gepubliceerd door hardware-ingewijde @9550pro, die al snel bijgestaan werd door @ExecuFix. Die laatste Twitteraar kennen we van meerdere recente lekken rondom AMD's eerstvolgende Zen 4-cpu's.

Granite Ridge betreft waarschijnlijk een Zen 5-cpu voor desktops, waarover momenteel weinig nieuws gelekt werd. De Strix Point-noemer zou een desktop-apu slaan, waarover meer speculatie ontstaan is. 

Momenteel is nog onduidelijk of Zen 5 weer een stapje kleiner gaat dan Zen 4, welke volgens eerdere lekken waarschijnlijk op een 5nm procedé overstapt. 

De verwachting is vooral dat Strix Point-chips opgebouwd zijn uit grote Zen 5-kernen, met meerdere kleine Zen 4(D)-kernen. De kans bestaat dat de apu ook beschikt over een stuk grafische RDNA 3-architectuur, met bijvoorbeeld ook een eigen Infinity Cache. Deze all-in-one chip-oplossing (à la moderne consoles) voor desktopsystemen blijft voorlopig echter vooral speculatief. 

Van de Ryzen 8000-generatie wordt verwacht dat alle consumentenchips compatibel zijn met de nieuwe LGA1718-socket van AMD. Dit zogenaamde AM5-platform werd recentelijk ook al gelekt en van (mogelijk voorbarige) specificaties voorzien. De nieuwe socket dient geïntroduceerd te worden met de komst van de eerste Zen 4-processoren. 

AMD heeft zelf al enige tijd geen uitspraak meer gedaan over de toekomst van de Ryzen-processoren. Desalniettemin blijven ingewijden Twitteraars aan de lopende band AMD-roadmaps lekken. AMD stapt zelf waarschijnlijk weer in de schijnwerpers op Computex 2021, van 1 tot 5 juni aanstaande. 

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.