PlayStation 5 Pro: alle geruchten en feiten op een rij

Geplaatst: 28 januari 2023 om 06:00Aangepast: 10 september om 08:18
De PlayStation 5 is alweer drie jaar oud, en na jarenlange tekorten lijkt het nu de goede kant op te gaan met de beschikbaarheid van Sony’s huidige console. Tegelijkertijd zijn er geregeld geruchten over een nieuwe versie van de PlayStation 5, die in de volksmond vaak de PlayStation 5 Pro of PlayStation 5 Slim wordt genoemd. In dit artikel houden we alle geruchten en feiten bij.

Op dit moment heeft Sony nog geen aankondigingen gedaan als het gaat om een nieuwe versie van de PlayStation 5. We kunnen er dus van uitgaan dat de reguliere PlayStation 5 voorlopig de norm blijft. Wel gaan recente geruchten al over meer dan alleen de PlayStation 5 Pro. Zo meldt journalist Tom Henderson van Insider Gaming dat Sony mogelijk ook al werkt aan de PlayStation 6. Ook zou er dit jaar een nieuw model met een afneembare disk drive verschijnen.

Aankondiging

Op dinsdag 10 september om 17:00 uur zendt Sony een presentatie uit rondom PlayStation-hardware. Het is zo goed als zeker dat hier de PlayStation 5 Pro wordt onthuld. Deze presentatie kun je hieronder live bekijken.

Watch on YouTube

Releasedatum

Momenteel is er nog geen officiële releasedatum van een nieuw PlayStation 5-model. Enkele geruchten wijzen ernaar dat een ‘PlayStation 5 Pro’ eventueel vanaf 2023 of 2024 te koop is. Zo meldt RedGamingTech in een video dat de console uiterlijk eind 2023 of 2024 uitkomt. RedGamingTech is over het algemeen een betrouwbare bron als het aankomt om AMD-technologie, dat ook in de PlayStation 5 zit.

The Leak kwam eerder ook met geruchten rondom de PlayStation 5 Pro. Volgens het platform zou de console vooral qua uiterlijk zijn aangepast. Zo zou de console een stuk kleiner zijn en minder stroom verbruiken. Hierdoor is hij ook koeler en lichter dan de huidige PlayStation 5. Ook zou de console op de zijkant kunnen liggen zonder een standaard. Dit model zou volgens The Leak in het derde kwartaal van 2023 in de schappen moeten liggen. 

-38818584

Senior vicepresident van PlayStation, Hideaki Nishino, hintte daarnaast mogelijk naar een nieuw model van de PlayStation 5. Tijdens een interview met Famitsu merkte hij namelijk op dat 2023 een belangrijk jaar wordt voor PlayStation., al doelt hij mogelijk ook op de release van de DualSense Edge-controller en de PS VR2.

De PlayStation 4 Pro verscheen overigens drie jaar na de originele PlayStation 4. Daardoor wordt gespeculeerd dat het nieuwe model van de PlayStation 5 binnen afzienbare tijd wordt onthuld.

PlayStation 5 met afneembare disk drive

Naast een Pro-model zou Sony ook een nieuw model met afneembare disk drive uitbrengen. Volgens platform Insider Gaming verschijnt de console ergens in september 2023.

Hardware

Vooralsnog zijn er weinig concrete geruchten over de PlayStation 5 Pro. Volgens RedGamingTech zou de console in ieder geval ‘kortere laadtijden, betere ray-tracing en AI-upscaling bevatten.’

Over de PlayStation 5 met externe disk drive zijn meer geruchten verschenen.

Met het nieuwe model zouden spelers, volgens onder andere Insider Gaming, via een USB C-aansluiting in de console de disk drive kunnen koppelen aan de console. Ook zou dit model te koop zijn zonder de disk drive.

Volgens geruchten zou de PlayStation 5 dankzij deze externe disk drive verder dunner en lichter zijn en zou deze ‘vlekkenloos’ werken tijdens tests. Deze externe disk drive van de PlayStation 5 Pro zou niet werken op het huidige model van de PlayStation 5. 

-38818597

Prijs

Aangezien er nog geen PlayStation 5 Pro is aangekondigd, is het ook onduidelijk hoeveel de console gaat kosten. De PlayStation 5 kreeg eind vorige jaar nog een prijsverhoging, waardoor de console met disk drive 550 euro kost. De voorganger van Sony’s huidige console, de PlayStation 4, kreeg in 2016 een nieuwe versie samen met de Pro-versie. De normale PlayStation 4 kostte 300 euro terwijl de pro-versie 400 euro kostte. Grofweg wordt daarom geschat dat de PlayStation 5 Pro rond de 600 en 650 euro kost.

Games

Sony belooft dat 2023 een groot jaar gaat worden voor de PlayStation 5-console. In het begin van het jaar deelde het een video die een groot aantal games voor PlayStation 5 en PS VR2 toont. Zo verschijnen in 2023 Final Fantasy 16, Horizon Call of the Mountain, Resident Evil 4, Assassin’s Creed Mirage, Star Wars Jedi: Survivor, Street Fighter 65 en Spider-Man 2. Bekijk hier alle gamereleases van het jaar.

Als de PlayStation 5 Pro uitkomt is de kans groot dat deze, en andere games ook beschikbaar zijn op de nieuwe console. 

Kamal van de PolPassie voor Warhammer, pc-gaming, anime en konijnen. Ik wacht nog steeds op Dawn of War 3

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.