Vr Vrijdag: Onze meest vreselijke ervaringen in vr tot nu toe
Een tijdje terug schreven we over de meest geweldige ervaringen in vr tot nu toe. Gelukkig zijn er inmiddels weer heel wat mooie ervaringen bijgekomen en met de binnenkort losbarstende Quest-gekte wordt dat hopelijk alleen maar meer. Maar dat wil niet zeggen dat vr alleen maar leuk is. Sterker nog, hier zijn vijf momenten die onze nachtmerries nog achtervolgen.
1. Projectile vomit na Eurotruck Simulator 2
Stel: het is 2015 en je hebt toegang tot een prototype van de Rift, de inmiddels klassieke ‘DK2’. Je hebt in je Steam-bibliotheek toevallig Eurotruck Simulator 2 staan, die net door de ontwikkelaars is voorzien van vr-ondersteuning. Dat je pc eigenlijk niet de juiste grafische kaart heeft om het allemaal lekker te laten draaien, dat negeer je. Want je wil vr ervaren en wel nu. Dan komt het moment dat je de game opstart en alles lijkt wonderwel te draaien. De tutorial geeft de eerste tips en plots gaat het mis. Even begint het beeld te trillen en merk je dat de camera is omgekeerd. Omhoog kijken betekent naar beneden kijken. Je nog niet aan vr gewende brein komt luid in opstand. Zelfs deze tien, twintig seconden aan desoriëntatie zijn voldoende om alle alarmsignalen in je lijf te laten schreeuwen. Er is maar één optie: de DK2 van je hoofd trekken en richting de badkamer rennen. En je haalt het nét niet. Het gaat fout. Echt fout. Wonderbaarlijk genoeg raakt de straal braaksel de wc-pot, van een meter afstand. Dit is dus wat ze bedoelen met projectile vomit.
2. Zelfverwonding in Wilson’s Heart
De sfeervolle noir-horrorgame Wilson’s Heart zit vol dreigende momenten en schrikmomenten. De eerste bestaat uit een rat die uit een doos springt. Toch speel je door, want het is een geweldige game. En wat is nou een schrikmoment hier of daar? Het zal allemaal toch wel meev… OH GOD NEE STOP NEEEE ALSJEB… AU!
Dat is wat je roept wanneer de teddybeer met messen aan zijn vingers op je springt. Het spel verwacht van je dat je de beer met beheerste vuistslagen van je af mept. In de praktijk gil je alleen maar op een toonhoogte die alleen honden nog kunnen horen, gevolgd door een klap in je eigen gezicht. Nog erger is het moment dat je je headset afdoet en ontdekt dat je vriendin op het gegil was afgekomen en nog net op tijd kon zien hoe je jezelf met de Touch-controller een vuistslag gaf.
3. Twee dagen ziek door een vlieggame
We gaan weer even terug in de tijd, naar het DK2-tijdperk. Er zwerven verschillende demo’s rond op internet, die laten zien wat ontwikkelaars na een paar minuten knutselen in vr kunnen doen. Een ervan ziet er onschuldig genoeg uit: je vliegt over een landschap door te kijken in de richting waar je heen wil. Vliegen, wie wil dat nou niet? Wanneer je de demo installeert krijg je de instructie dat je met A en Z sneller of langzamer kan gaan.
Een geweldig idee komt bij je op: je wilt ervaren hoe het is om Superman te zijn en de software tot zijn snelheidsgrenzen pushen. Je hebt wel eens gehoord van simziekte, maar je bent toch geen watje? Je hebt immers nog geen ervaring met Eurotruck Simulator 2, die wil je later die week nog proberen. Je start de app en vliegt langs de bergen, door de vallei, over het water. Sneller ga je en wilder zijn je bewegingen. Wilder en sneller. Hoger en dan lager. Hoger en weer sneller en la… Eurk.. Wat de… misselijk? Gaat vast over. Doorvliegen. Hoger, lager. Links, rechts. Sneller en… euuurrrk…
Twee dagen later trekt de waas iets op en durf je weer van je bed te komen. De simziekte is genoeg gezakt om in staat te zijn weer een paar passen te zetten. Eindelijk. Tijd om Eurotruck Simulator eens in vr te proberen.
4. Ook in vr zijn er eikels
Tijdens een avondje kletsen in vr-chatroom AltSpace raak je aan de praat met een van de andere gebruikers die de aanwezigen uitnodigt om naar zijn huwelijk in vr te komen. Hij en zijn vriend hebben besloten om hun huwelijksceremonie in vr te delen met anderen over de hele wereld. Niet alleen omdat ze dat zelf cool vinden en zo vrienden vanuit de hele wereld aanwezig kunnen zijn, maar ook omdat het een mooie manier is om de wereld te laten zien dat dit heel normaal is.
Terwijl je hierover met hem kletst komt er opeens een andere avatar naast staan. “Homo? Ben jij homo?” Zijn stem klinkt vol haat. “Ik wil niets te maken hebben met homo’s”, roept hij. De haat en de woede komen niet alleen door zijn akelige stem dichtbij, maar ook door zijn virtuele aanwezigheid. Zelfs met de cartoony avatars voelt het alsof hij echt vlakbij staat met zijn intolerantie en kortzichtige haat. En dan is duidelijk: zelfs met de allernieuwste futuristische technologie blijven de gebruikers mensen. En daar zitten ook eikels tussen.
5. Virtueel knallen
Het is bloedspannend in de laatste minuut van deze Echo Arena-match. Jij hebt het been van de tegenstander met de disk bijna te pakken. Hij is nét buiten je bereik. Nog een millimeter en je voelt opeens iets tegen je benen. Je bent door het Guardian-veiligheidsgrid gegaan en nog een stap verder gelopen. Maar dat kan niet, want daar staat het tv-meubel met daarop de televisie. Die natuurkundige onmogelijkheid wordt door het universum opgelost door je te laten vallen.
In die flits van verwarring, waarbij de onzichtbare fysieke wereld botst met de vrijheid van virtuele zwaartekrachtsloosheid, besef je dat die dure HDTV gaat sneuvelen, tenzij je in de lucht een onmogelijke draai maakt en opzij valt. Ook dat registreert je brein als een vergissing, want daar is het bureau. De oplossing is een pirouette maken. Je weet niet hoe dat moet. Je weet eigenlijk niet eens zeker wat een pirouette precies is. Je weet alleen dat je opeens half vallend een draai hebt gemaakt en dat je nu een vlammende pijn in je rechterhand voelt, waar je contact maakte met je bureaulamp. Bij het afzetten van de Rift zie je dat je de tv bijna van het meubel hebt geduwd, maar dat het wonder boven wonder geen schade heeft. Datzelfde kun je niet zeggen van de bureaulamp, die je vanaf nu met duct tape en touw bij elkaar moet houden.
Heb je zelf iets rampzaligs meegemaakt in vr? Deel het in de reacties.
Opmerkingen