Zotac Zbox mini-pc heeft vanafprijs van circa 1600 euro

Geplaatst: 6 juli 2022 om 10:52Aangepast: 2 februari 2023 om 16:32
Zotacs eerder aangekondigde 'Zbox Magnus'-minicomputers zijn vanaf heden verkrijgbaar in Japan, te beginnen met vraagprijzen rond de 1.600 euro.

De nieuwe Zbox-systemen werden afgelopen april al onthuld. Zotac is vooral bekend in videokaarten, maar wil sinds enige tijd ook vaker 'barebones' en kant-en-klare systemen afleveren. De zogeheten E-serie van de Zbox Magnus is vooralsnog het kleinste computertje van de fabrikant, met een volume van niet meer dan 2,65 liter. 

Zotac belooft voor de reeks computers een brede beschikbaarheid van Intel Tiger Lake-cpu's, gebundeld met verschillende (mobiele) RTX 30-gpu's van Nvidia. Zo begint de lichtste variant met een Core i5-11400H en RTX 3060 (6 GB), terwijl de zwaarste uitwijkt naar de Core i7-11800H en een RTX 3080 (16 GB). Die uitersten kosten omgerekend respectievelijk 1.614 en 2.345 euro op Zotacs eigen webwinkel.

Watch on YouTube

Ongeacht verschillende uitvoering van de Zbox, komen de systemen met 1x16 GB aan DDR4-geheugen en een 512 GB grote M.2-ssd. In het compacte kastje is ruimte voor nog een tweede DDR4-module (tot 64 GB) en twee extra opslagcomponenten: eenmaal in M.2-vorm, andermaal als 2,5" SATA-schijf. Alle Zbox-systemen worden standaard geleverd met Windows 11 Pro. 

De Zbox-behuizingen beschikken standaard over 5 stuks USB 3.1, een enkele Thunderbolt 4-poort, en twee videopoorten voor zowel DisplayPort 1.4a als HDMI 2.1. De systemen ondersteunen Wi-Fi 6 over externe antennes en bouwen Bluetooth 5.0 direct in. Qua vaste internetverbinding worden zowel een 2,5 Gbps als een 1 Gbps ethernetpoort aangeboden. 

Zotac lijkt met de Zbox-machines mee te gaan met de in populariteit groeiende sector van minicomputers. Zeker in de Aziatische markt winnen compacte systemen terrein, waar partijen als MinisForum en ook Intel zelf (met de compacte NUC-lijn) vaker op inspelen. Steeds vaker zijn compacte systemen met laptop-achtige hardware ook in staat om ook te dienen als productiepaarden en/of game-pc.

Tom KauwenbergOverdag schrijver en producent in games en tech, 's nachts een gevaar op de Sea of Thieves of als je support in Overwatch. Romantiseert het gerikketik van toetsenborden ongeacht tijdstip.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.