Delicious in Dungeon is de leukste en smakelijkste serie van het jaar

Geplaatst: 1 september om 10:00
In deze zomerblogs mag je het over ieder onderwerp hebben dat je maar wilt. PeterKoelewijn houdt het simpel en praat over zijn favoriete serie van 2024 tot nu toe: Delicious in Dungeon!

Met zo’n naam kun je natuurlijk verwachten dat deze Netflix-anime (gebaseerd op een manga met dezelfde naam) een parodie is op Dungeons & Dragons, maar er schuilt veel meer achter de serie. Ik ben er eerlijk gezegd totaal door overrompeld toen ik er eerder dit jaar aan begon. Ik heb echt nog niets beters gezien of gespeeld dit jaar.

Delicious in Dungeon

De anime gaat over een groep stereotype avonturiers die diep in de kerker op het nippertje ontsnappen aan een gigantische draak. Nou ja, bijna iedereen in de groep. Leider Laios ziet zijn jongere zus Falin opgepeuzeld worden door het beest, vlak voor ze hen met teleporteermagie uit de dungeon transporteert. Tot overmaat van ramp ligt hun proviand nog in de kerker en hebben ze geen geld meer voor nieuwe spullen. Wat te doen? De groep heeft maar een paar dagen voordat Falin levend verteerd wordt in de maag van de draak.

Met de moed der wanhoop gaan ze de kerker opnieuw in, hopend dat ze eten kunnen ronselen voor onderweg. Zo ontmoeten ze de gekke dwerg Senshi, die al jaren als een heremiet leeft in de kerker. Hij leert ze gaandeweg de lekkerste gerechten koken met behulp van monsteringrediënten. Zo krijg je ongeveer één heerlijk gerecht per aflevering te zien, plus natuurlijk hoe ze de monsters verslaan om aan de ingrediënten te komen.

Watch on YouTube

Tot zover typische D&D kost, nietwaar? Maar de uitwerking maakt het verschil. Mangatekenaar Kui Ryoko is een enorme fan van westerse fantasy en met name rpg’s. Ze heeft in het verleden zelfs fanart gemaakt van Baldur’s Gate, The Elder Scrolls en Dragon Age! Die liefde kun je ook echt heel goed zien in deze serie, van fantastische personage- en monsterdesigns, tot aan de manier waarop ze nadenkt over hoe deze wereld precies werkt. Wat voor economie ontstaat er bijvoorbeeld in een stad die vlakbij een kerker is gesitueerd? En een draak of een slime eten, dat klinkt nog te doen, maar hoe eet je een magisch harnas of een mimic kist? Je krijgt daar antwoord op! Ik weet niet wanneer ik voor het laatst een serie met zulke goeie worldbuilding zag.

Ook de hoofdrolspelers blijken veel meer diepgang te hebben dan ik na de eerste aflevering had verwacht. Laios komt bijvoorbeeld in het begin over als een typische stoïcijnse leider, maar al gauw ontpopt hij zich tot een hysterische kookgek die alles wil weten en proeven dat met monsters te maken heeft. Ook achter die obsessie zit een hele goede reden. En de vrolijke kok Senshi? Die heeft helemaal niet zo’n vrolijk leven gehad, want er blijken nog veel duisterdere wezens in de kerker te zitten dan draken.

-amvvFB0YT468AOEOZCsCBQ

Delicious in Dungeons zit ook vol met gevechten en humor, wat vergeleken met de manga in de anime nog beter overkomt. Studio Trigger doet de animaties en jullie kennen hen vast nog van de uitstekende Cyberpunk: Edgerunners-anime die ook op Netflix staat. Dat topwerk doen ze dunnetjes over met deze fantasy-anime. Waarschijnlijk komt volgend jaar het tweede seizoen uit, dat het einde van de (inmiddels voltooide) manga bereikt. Ik kan nu al niet wachten en stiekem hoop ik dat de populariteit van de serie vroeg of laat ook een game voortbrengt. Deze serie smeekt om een rpg te worden en ik haal hem day one!

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.