Xbox laat eindelijk zijn spierballen zien

Geplaatst: 16 juni om 21:04Aangepast: 16 juni om 21:06
Jarenlang hoorden we het: dit wordt hét jaar waarin Microsoft eindelijk eens laat zien wat het waard is. Vaak kwam dat niet echt uit, maar dit jaar is alles anders. Jari keek met stijgende verbazing naar misschien wel de beste Xbox-presentatie aller tijden.

Ik heb expres een paar dagen gewacht met het schrijven van dit artikel. Gewoon om alle content die Xbox tijdens de showcase op ons afvuurde even te laten bezinken, zodat ik zonder roze bril de boel zo objectief mogelijk kan beschouwen. Dat is mijn journalistieke plicht, ofzo. Maar nee, het lukt me gewoon niet: een paar dagen na de Xbox Games Showcase ben ik nog steeds in de zevende hemel. 

Ongeëvenaard tempo

De gevoelens die ik aan deze presentatie overhoud, komen niet voort uit mijn stiekeme Xbox-voorkeur en recency bias, maar puur uit de enorme kwaliteit die ons werd voorgeschoteld. Wat Microsoft afgelopen zondag flikte, was tot dat moment alleen mogelijk in mijn stoutste dromen. Dat het bedrijf een hoop games in de pijplijn heeft weet iedereen inmiddels wel, maar dat al die titels er ook nog eens fantastisch uit zien, had niemand verwacht.

Perfect Dark

De presentatie begon relatief rustig met een verhalende trailer voor Call of Duty: Black Ops 6. Een mooie opener, maar bovenal een jaarlijks terugkerend verplicht nummertje. Een lekker nummertje, dat wel, maar daarna ging het pas echt los met Doom: The Dark Ages, South of Midnight, Perfect Dark, Fable, Microsoft Flight Simulator 2024, State of Decay 3, Avowed, Age of Mythology: Retold, Indiana Jones and the Great Circle en als klap op de vuurpijl Gears of War: E-Day.

Het gruwelijke tempo waarin Microsoft klapper na klapper op het scherm toverde was werkelijk ongeëvenaard. Zelfs zo ongeëvenaard dat onze eigen Michel – die de ietwat ondankbare taak had om dit schouwspel live te coveren op PU.nl en zustersite Gamer.nl tegelijkertijd – er een beetje misselijk van werd. Er was gewoon geen tijd om de trailers en gameplaybeelden even te laten bezinken, want voor je het wist stond de volgende knaller alweer klaar. Het laat mijn hoofd nog steeds tollen, Christus te paard!

Avowed

Microsoft snapt het nog

Als ik elke game moet gaan uitlichten, wordt deze blog wel erg lang, dus houden we het bij de game die wat mij betreft de meeste lof verdient: ultieme afsluiter Gears of War: E-Day. Deze onthulling bewijst dat Microsoft het nog snapt. Ze geven fans middels een prequel met Marcus Fenix en Dominic Santiago in de hoofdrol precies wat ze willen. Die onthullingstrailer hoort in een museum te hangen!

Zelf heb ik geen nostalgische gevoelens bij Gears of War – verder dan vijftig uur in de multiplayer van Gears 5 ben ik niet gekomen – maar de beelden in combinatie met het nummer Mad World, een overduidelijke throwback naar een van de beste gametrailers aller tijden, wisten me tóch te raken. Kip-pen-vel! Kun je nagaan hoe Gears of War-fans van het eerste uur dat hebben ervaren. Mensen huilden en schreeuwden het uit van geluk. Dit is wat games zo mooi maakt, gevat in één onthullingstrailer met in-game beelden. Zo doe je een one more thing!

Watch on YouTube

Kooplust

Je kunt discussiëren of het opkopen van de halve industrie nou een mooie strategie is of niet, maar het lijkt na al die jaren wel eindelijk zijn vruchten af te werpen. Met Bethesda, Activision Blizzard en de talloze Xbox Game Studios in de gelederen, heeft Microsoft een line-up waar geen uitgever iets tegenin kan brengen. Een showcase op dit niveau is zelfs voor Sony te hoog gegrepen en dat zegt veel.

Het enige jammere aan de presentatie was het gebrek aan concrete releasedata voor games die zover we weten nog dit jaar nog uitkomen. Avowed en Indiana Jones staan officieel gepland voor dit 2024, dus het wordt hoog tijd voor releasedata. Ook is het jammer dat games als State of Decay 3, Gears of War: E-Day en Perfect Dark nog niet eens een releasejaar hebben. Hoogstwaarschijnlijk moeten we daar nog heel wat jaartjes op wachten.

Het zou zelfs kunnen dat deze games op een next-gen console verschijnen. De afgelopen tijd duiken er steeds vaker geruchten op dat de volgende Xbox al in 2026 uitkomt. Het feit dat Sarah Bond het woord next-gen de afgelopen tijd meermaals in de mond heeft genomen – ook tijdens de Showcase – wijst erop dat die geruchten wel eens kunnen kloppen.

Indiana Jones and the Great Circle

Kapitalistische wereld

Maar dat was ook echt het enige negatieve aan deze presentatie. Dat is fijn, want het werd wel weer tijd voor wat goed Xbox-nieuws. De afgelopen maanden was de conversatie rond Xbox nogal negatief en dat was zeker niet onterecht, maar soms wel een beetje overtrokken. Tuurlijk, het sluiten van studio’s is nooit goed nieuws en de manier waarop Phil Spencer een vraag daarover ontweek zonder extra tegengas te krijgen bij IGN is ronduit gênant.

Maar we moeten niet vergeten dat de hele industrie op dit moment bol staat van sluitingen en ontslagen. Haast geen bedrijf ontkomt eraan. Sony sloot pas nog London Studio, nota bene drie dagen nadat toenmalig ceo Jim Ryan nog vrolijk met het personeel op de foto ging, Embracer gooit de ene na de andere studio dicht en ook Take-Two is niet vies van een paar sluitingen. Dit is de nasleep van de coronatijd, waarin gamebedrijven massaal hebben geïnvesteerd vanwege een enorme groei die natuurlijk weer enorm stagneerde na de crisis. Hoe vervelend het ook is, dit hoort er nou eenmaal bij in een kapitalistische wereld.

Hi-Fi Rush

Bravo!

Deze showcase bewijst na alle vervelende berichten dat detoekomst van het merk Xbox rooskleurig is en dat is goed nieuws voor de hele industrie. Hoe meer concurrentie, hoe beter. Al pakt men die concurrentie nu wel op een andere manier aan. Exclusieve titels lijken een stuk minder belangrijk te worden, kon je opmaken uit de woorden van Sarah Bond aan het einde van de showcase. Maar fuck it, als dat Microsoft de financiële ruimte geeft om al deze klappers op Game Pass te zetten, ga ervoor! When we all play, we all win”, zou ik nu kunnen zeggen, maar dan begint dit artikel wel heel erg op Microsoft-pr te lijken.

Maar man, wat is het fijn dat we na al die maanden vol negatief nieuws eindelijk weer eens positief kunnen oreren over Xbox. Tijdens de Showcase van vorig jaar liet Xbox al zien dat het af en toe naar de gym gaat en dit jaar is het bedrijf veranderd in een creatine snuivende bodybuilder die eindelijk eens zijn echte spierballen laat zien. Waar Microsoft al jaren op voorsorteert, komt nu eindelijk tot uiting. Bravo!

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen