Dit is de snelste Super Mario Kart-speler ter wereld
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung SSD. Lees hier wat dit betekent.
Als volwassen gamer is het lastig om de jongere generatie nog bij te kunnen benen. Zij hebben natuurlijk meer tijd en een frissere kijk op zaken. Kijk maar naar de eerste persoon in de wereld die Tetris - een game uit 1990 - heeft weten te ‘verslaan’. Het was niemand minder dan de veertienjarige Blue Scuti die de mijlpaal als eerste behaalde. De jongere generatie kan echter niet tippen aan de 39-jarige Karel van Duijvenboden. Hij heeft meerdere wereldrecords op zijn naam staan, is de nummer één in de wereld als het op Time Trials in de kartracer aankomt en woont gewoon in Nederland. Reden genoeg om bij hem langs te gaan.
Speedrunnen zonder internet
Als je kijkt naar speedrunnen anno 2024, beweegt deze scene veel sneller dan vroeger. Binnen luttele minuten hebben we gameplay als bewijsstuk geüpload naar YouTube en houden sites als Speedrun.com - waar we Karel bovenaan zien staan - allerlei scores bij van elke game die je je maar kunt bedenken. Het verslaan van Tetris mag misschien 35 jaar geduurd hebben, maar de tweede persoon die deze mijlpaal bereikte, haalde dit slechts twee weken later. En de derde persoon? De volgende dag. Kortom: records worden steeds sneller verbroken.
Een enthousiaste, jonge Karel wilde graag snelle tijden neerzetten in Super Mario Kart. De game was net uit en werd ook in de allereerste Power Unlimited behandeld. Daarin stond een review van de SNES-game. De 6,5 die de game ontving werd niet positief ontvangen door de lezers van het nieuwe blad. “De tijd is gekomen om jullie, lezers, recht te doen. Bjorn had in het eerste nummer de euvele moed Super Mario Kart af te schepen met een magere voldoende, wat ons vele woedende reacties heeft opgeleverd,” zo schrijft een vroege fan in het vierde nummer van de PU. Het was duidelijk dat de lezers het niet eens waren met het cijfer. Het weerhield ze ook niet om tips, trucs, skips en tijden in te sturen naar ons blad. Dat viel Karel ook op, die de snelste tijden die in het blad gepubliceerd werden probeerde te verslaan.
Maar dat was niet genoeg voor hem niet genoeg. Het duurde te lang om elke maand te wachten in de hoop dat iemand weer een betere tijd instuurde in een blad. Gelukkig werden scores destijds nog opgeslagen op de cartridge zelf. “Toen ik ongeveer tien jaar oud was, begon ik met het huren van Super Mario Kart in de plaatselijke Video Land,” zo blikt Karel terug. “Ik probeerde de Time Trial-records te verslaan die andere huurders op de cartridge hadden gezet. Ik huurde het spel steeds opnieuw om die records te blijven claimen.”
Na verloop van tijd liet Karel Super Mario Kart links liggen, omdat je als jonge gamer natuurlijk het nieuwste van het nieuwste wil spelen. De pas uitgekomen Nintendo 64 en de bijbehorende games begonnen veel tijd van Karel in beslag te nemen. Maar toen het internet om de hoek kwam kijken veranderde alles voor hem.
Een passie is geboren
Met de komst van het internet ging er voor iedereen een nieuwe (virtuele) wereld open. Opeens zagen we op ons scherm met een paar klikken precies wat er allemaal gebeurde in de wereld, of het nou een niezende panda was of het laatste wereldnieuws. Karel gebruikte Yahoo Search echter voor heel wat anders: het opzoeken van Super Mario Kart-tijden. “Wat ik vond overtrof mijn stoutste verwachtingen. Iemand uit Londen genaamd Sami Çetin had tijden gereden die ik op het eerste gezicht onmogelijk achtte; vooral op de eerste track, Mario Circuit 1.” De Britse Sami zette achttien jaar geleden zijn beste tijd op YouTube, wat toen nog in zijn kinderschoenen stond. Hoewel de tijd sindsdien meermaals is verslagen, houdt Sami vandaag de dag nog altijd het wereldrecord van Mario Circuit 1.
Als je een speedrun bekijkt, van welke game dan ook, dan lijkt het op het eerste gezicht vaak onmogelijk om na te doen. De haast onmenselijke reactiesnelheden, bijzondere spelmechanieken en trucjes waar je het bestaan niet van wist vliegen je om de oren. Ook Karel ervoer dit zo, maar het hield hem niet tegen. “Ik was sceptisch toen ik voor het eerst op de videolink klikte van zijn record, maar al heel snel realiseerde ik me dat ik de deur had geopend naar een ander universum. Het rijniveau was echt schokkend. Op dat moment werd gamen voor mij opnieuw gedefinieerd. Natuurlijk was ik meteen verslaafd en had ik als doel zoveel in de buurt te komen van dit buitenaardse niveau. Iets meer dan een jaar later werd ik zelf wereldkampioen.”
Naar de top
Speedrunnen werd een integraal onderdeel van Karels leven. Al snel begon hij mee te doen aan verschillende kampioenschappen. Een hoogtepunt waar Karel met veel trots over vertelt, is de Speedrun Exhibition Race op Awesome Games Done Quick, een jaarlijks speedrunevenement. De kans is groot dat je die naam eerder hebt gehoord en daarom was het ook zo’n eer voor Karel dat hij gevraagd werd om daar te spelen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de Super Mario Kart-scene.
Karel werd gematcht tegen een van zijn rivalen uit Frankrijk, Florent - beter bekend als veelvoudig wereldkampioen Neo. Samen deden ze een dik halfuur lang alle races op een rij met als laatste track natuurlijk het beruchte Rainbow Road. Wonder boven wonder eindigde het duo nagenoeg op hetzelfde moment. “Een volle zaal stond op de banken en de Twitc- chat met tweehonderdduizend aanwezige mensen ontplofte. Mensen riepen ‘Rematch!’ in koor.”
Toch kwamen de twee spelers niet precies tegelijkertijd over de finish. De verslaggever van die livestream had het over een verschil van slechts één seconde, maar een kijker merkte op dat Neo met slechts drie frames won. “Ik realiseerde me na afloop ook meteen dat dit het hoogtepunt was van al die jaren aan Super Mario Kart. Op een dergelijk platform zoiets spectaculairs doen was een droom.”
Vrienden voor het leven
Karel woont in Utrecht met een stel vrienden. Bij binnenkomst krijgen we dan ook een typisch studentengevoel mee. In elke hoek van de kamer staat wel iets om naar te kijken. Karel is namelijk niet de enige met een passie voor retrogames: ook zijn huisgenoot heeft een retrosetup waarop alles zit aangesloten en werkt. Deze huisgenoot is echter niet zo van het speedrunnen - voor hem zit de charme van gaming vooral in het verzamelen.
Aan de muren hangen posters die worden uitgedeeld bij elk kampioenschap waar Karel aan mee heeft gedaan. Wat opvalt is dat hij vanaf 2003 een poster van elk jaar aan de muur heeft hangen. Als er een kampioenschap is geweest, dan was Karel erbij. Wanneer we vragen of al dat speedrunnen nog impact heeft op het echte leven, hoeft hij niet lang na te denken over het antwoord. “Vooral de kampioenschappen hebben veel impact op mijn leven. Ik heb er vrienden voor het leven mee gemaakt. We zien elkaar elk jaar op het kampioenschap en soms ook daarbuiten en ik heb over de hele wereld gereisd. Dit voorjaar was ik bijvoorbeeld in Tokio voor het allereerste Super Mario Kart-kampioenschap in Japan.”
Karels activiteit in de speedrun-scene zorgt ervoor dat de competitie ook vriendschappelijk blijft. Spelen tegen iemand waar je goed mee overweg kan, maakt het leuker voor iedereen, of dat nou de wholesome overwinning is van Neo tijdens AGDQ of het iets pijnlijkere verlies dat Karel zeven jaar later opliep tegen Neo.
Een eeuwige hobby
Speedrunnen overschrijdt niet alleen games, maar ook complete generaties. Bij Speedrun Masters waren er jonge spelers die meededen aan Super Mario Wonder en Astro’s Playroom, maar vele dertig jaar oude games hebben ook gewoon een actieve scene. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. “Sowieso is speedrunnen een zeer repetitieve hobby, dus daar moet je tegen kunnen.” Door de jaren heen heeft Karel zijn motivatie in ieder geval niet verloren. Zijn doel om minstens één wereldrecord per jaar te halen is nog altijd in volle gang. Ook op zijn YouTube-kanaal vind je met regelmaat nieuwe video's van bepaalde tijden die hij heeft neergezet.
Hij is er ook niet driftiger van geworden. Karel blijft gewoon een rustige, sympathieke man die in het doorgaanse leven ook nog eens wetenschapper is aan het UAMC in Amsterdam. Zijn dagelijkse werkzaamheden hebben echter minder met snelheid te maken. Wellicht is dat wat Karel zo verrassend rustig maakt. Dat zie je niet terug in de talloze leaderboards met tijden en prestaties, waar Karel overal in terug te vinden is en voorlopig ook niet gauw van gaat verdwijnen.
Speedrunnen draait naast vaardigheid vooral om snelheid. Daarom hebben onze vrienden van Samsung SSD deze serie mogelijk gemaakt. Samsung heeft met haar Evo-systeem een oplossing voor elke situatie. Mario-fans kunnen hun Switch-opslag uitbreiden met bijvoorbeeld de Pro Plus of Pro Ultimate Micro SD-kaartjes. Bovendien kunnen deze SD-kaartjes gebruikt worden voor de pc-handhelds zoals de Steam Deck of ROG Ally.
De Samsung 990 Pro met heat sink is natuurlijk ideaal om de opslag van je pc of PS5 uit te breiden. Voor creatievelingen heb je de razendsnelle Samsung T9, een externe SSD die je overal op kan aansluiten en tjokvol kan gooien met games uit je bibliotheek door de 4TB aan opslag. Dankzij Samsung kunnen we ook een Samsung 990 Pro met heat sink weggeven. Benieuwd hoe je deze kan winnen? Check de video hierboven.
Opmerkingen