Consumentenbond: gamemakers manipuleren spelers, schenden consumentenrechten
Ontwikkelaars maken het volgens de Consumentenbond opzettelijk moeilijk voor spelers om in te schatten hoeveel geld ze uitgeven, doordat er gebruik wordt gemaakt van in-game valuta, die niet gelijk staat aan de waarde van de euro. “Door in games zelf niet te vermelden hoeveel iets kost in euro’s wordt het veel minder overzichtelijk, zeker voor kinderen, omdat zij gewoon minder financiële kennis hebben. De prijzen worden gewoon verhuld,” laat de persvoorlichter aan PU weten.
Ook worden er volgens de Bond consumentenrechten door ontwikkelaars geschonden. De regels van het consumentenrecht worden volgens hen niet nageleefd. “Er zijn allerlei regels die gelden in het consumentenrecht voor aankopen. Als je iets koopt, niet met geld, maar met een ander soort valuta zoals bijvoorbeeld airmiles, dan gelden nog steeds de consumentenrechten.” Zo kan ongebruikt in-game geld niet worden ingeleverd, zit er meestal geen garantie op aankopen en wordt de waarde van in-game valuta vrijuit aangepast, zonder daarover met spelers te communiceren.
Naast de Consumentenbond, hebben ook 22 andere Europese consumentenorganisaties de klacht ondertekend, met als doel ontwikkelaars te verplichten transparanter te zijn over de kosten van in-game aankopen. Ook willen zij dat het toezicht op in-game aankoopvoorwaarden flink wordt aangescherpt.
Opmerkingen