Europese Commissie start fase 2-onderzoek naar Activision-overname

Geplaatst: 9 november 2022 om 15:04Aangepast: 22 augustus om 08:54
De Europese Commissie gaat over op een diepgaander fase 2-onderzoek naar de overname van Activision Blizzard door Microsoft.

Dat maakte de commissie bekend in een statement. De commissie is bang dat de acquisitie ervoor zorgt dat concurrentie in de distributie van console- en pc-games wordt verminderd. Microsoft heeft de zorgen daarover nog niet kunnen wegnemen. "Games trekken miljarden gebruikers van over de hele wereld aan en behoren tot de snelst groeiende vorm van digitaal entertainment", vertelt Margrethe Vestager, de vicevoorzitter van de commissie. "We moeten verzekeren dat er kansen blijven voor bestaande distributeurs van pc- en consolegames."

De commissie gaat verder onderzoeken om er zeker van te zijn dat consumenten niet de dupe worden. "Het uitgangspunt is dat het game-ecosysteem levendig blijft in het voordeel van de consument. Ons diepere onderzoek zal beoordelen in hoeverre de deal invloed heeft op de leveringsketen van games." De commissie krijgt negentig dagen de tijd voor het onderzoek. De deadline ligt op 23 maart 2023. Dan wordt de beslissing definitief genomen. Alle details zijn via deze link te vinden.

De Britse waakhond CMA ging al eerder over naar fase 2 van het onderzoek. CMA maakt zich zorgen over de overname omdat Sony er flink door geraakt kan worden. Vooral de Call of Duty-reeks en Xbox Game Pass worden als pijnpunten bestempeld. Er wordt gekeken of de deal een substantiële vermindering van concurrentie kan veroorzaken. Een onafhankelijk panel doet daar momenteel onderzoek naar.

Microsoft kondigde eerder dit jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Dit om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen monopoliepositie ontstaat door de overname. De deal werd eerder al wel goedgekeurd in Brazilië en Saudi-Arabië. 

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.