Activision-overname geblokkeerd in Amerika

Geplaatst: 8 december 2022 om 18:36Aangepast: 2 februari 2023 om 14:11
De Amerikaanse Federal Trade Commission wil de overname van Activision Blizzard door Microsoft voorkomen en spant een rechtszaak aan.

Dat maakt de commissie bekend op diens website. De commissie is van mening dat de deal ervoor zou zorgen dat Microsoft de concurrentie kan onderdrukken op het gebied van consoles, hun snelgroeiende abonnementsservice en clouddiensten. Daar zouden consumenten de dupe van worden. De commissie is er daardoor van overtuigd dat de deal onwettelijk is.

"Microsoft heeft al laten zien dat het in staat is om games van andere rivalen weg te houden", zegt Holly Vedova, directeur van de FTC in een statement. Daarmee wijst ze op de eerdere acquisitie van ZeniMax Media, waarna alle Bethesda-games exclusief voor Xbox en pc werden. Volgens de commissie gaf Microsoft in het voortraject van die transactie tegenover Europese waakhonden aan dat Bethesda-games multiplatform zouden blijven. Dat bleek na het sluiten van de deal niet het geval. Daardoor is het vertrouwen afgebrokkeld.

"Vandaag proberen we te voorkomen dat Microsoft controle krijgt over een grote onafhankelijke studio en die gebruikt om de concurrentie te beschadigen." Een onafhankelijke rechter gaat de zaak nu beoordelen. Microsoft en Activision Blizzard gaven eerder al aan dat ze bereid zijn om de deal in de rechtszaal te verdedigen.

Microsoft kondigde eerder dit jaar aan dat het Activision Blizzard wil kopen voor 68,7 miljard dollar. Sindsdien wordt de deal door verschillende regeringsinstanties onderzocht. Dit om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen monopoliepositie ontstaat door de overname. De deal werd eerder al wel goedgekeurd in Brazilië en Saudi-Arabië. Bij de aankondiging van de deal gaf Microsoft al aan dat de aankoop mogelijk pas in juni 2023 wordt afgerond. Deze rechtszaak kan ervoor zorgen dat die datum niet wordt gehaald. 

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.