FTC is woedend na prijsverhoging Game Pass

Geplaatst: 19 juli om 14:19
Je hebt het misschien niet meer in de gaten, maar de Amerikaanse waakhond FTC strijdt nog steeds tegen de overname van Activision Blizzard door Microsoft. En daarbij hebben ze nu een nieuw wapen opgepakt: de prijsverhoging van Game Pass.

Vorig jaar won Microsoft de rechtszaak en werd de overname van Activision Blizzard beklonken voor maar liefst 69 miljard dollar. Na al dat nieuws over de rechtszaak tussen Microsoft en de FTC waren we er op een gegeven moment wel een beetje klaar mee, maar we moeten niet vergeten dat de FTC beroep heeft aangetekend en gewoon vrolijk verder strijdt.

De Amerikaanse waakhond grijpt de prijsverhoging van abonnementsdienst Game Pass aan om hun punt kracht bij te zetten. De hoogste tier, Xbox Game Pass Ultimate, gaat flink in prijs omhoog van 14,99 euro naar 17,99 euro per maand. PC Game Pass gaat van 9,99 euro naar 11,99 per maand en Game Pass Core, het oude Xbox Live Gold, gaat van 59,99 per jaar naar 69,99 euro per jaar.

Daarnaast wordt de console-tier vervangen door de standaard-tier. Het grootste verschil: games verschijnen in deze nieuwe tier niet meer op dag één op de service. Je krijgt honderden games en kunt online spelen, maar voor de grote klappers op dag één moet je upgraden naar het duurdere Ultimate.

Volgens de FTC is dat nou precies waar ze zo voor gewaarschuwd hadden. "Verslechtering van het product - de meest waardevolle games verwijderen van Microsofts nieuwe dienst - gecombineerd met prijsverhogingen voor bestaande gebruikers, is precies het soort schade voor consumenten veroorzaakt door de overname die de FTC voorzag", schrijven ze.

"Microsofts prijsverhogingen vallen samen met het toevoegen van Call of Duty aan de duurste tier van Game Pass, en het uitschakelen van de console-tier gebeurt vlak voor de release van CoD's nieuwste game", aldus de FTC. "Microsoft heeft beloofd dat 'de overname goed zou zijn voor consumenten door [CoD] beschikbaar te maken op Microsoft Game Pass op de releasedag op console (zonder prijsverhoging op basis van de overname)'."

Daarbij hebben ze best een punt, maar Microsoft zal ongetwijfeld gaan aanvoeren dat de prijsverhoging niet door de overname komt, maar door algehele kostenverhogingen, inflatie, bezuinigingen, en meer van dat soort termen.

Erik NusselderRedacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.