Google moet concurrentie toelaten op Google Play Store

Geplaatst: Vandaag om 14:25
De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak tussen Google en Epic Games. Uitkomst: Google moet concurrerende winkels toelaten in de Google Play Store.

Dat heeft de rechter James Donato besloten. Epic Games slingerde Google in 2020 voor de rechter omdat het bedrijf vond dat Google een monopolie op de markt had door geen concurrenten toe te laten in de Google Play Store. Daar hebben ze nu jaren later dus gelijk in gekregen.

Het betekent concreet dat Google de komende drie jaar andere appwinkels moet toelaten. Concurrenten moeten dus te downloaden zijn vanuit de Google Play Store. En daar blijft het niet bij, want alle concurrenten moeten ook nog eens toegang krijgen tot alle apps uit de Play Store, zodat deze ook via deze winkels gedownload kunnen worden. Uiteraard kunnen appontwikkelaars zelf wel kiezen om hun apps niet in andere winkels aan te bieden.

Dat was het toch? Nou nee, er is nog een bittere pil voor Google. Het bedrijf mag ook niet meer zijn eigen betalingssysteem verplicht stellen in de Play Store. Via dat betalingssysteem moeten appontwikkelaars maximaal dertig procent commissie betalen aan Google. Nu krijgen die bedrijven dus de optie om te adverteren met andere betaalopties.

Google krijgt acht maanden de tijd om al deze dingen in orde te maken. Het bedrijf gaat nog wel in hoger beroep. En nog een belangrijke kanttekening: het is een Amerikaanse zaak, dus deze regels gelden alleen daar. Epic Games geeft wel aan ook in andere werelddelen de strijd voort te zetten. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd...

View post on X

Jari KlapwijkDie ene gozer die nog nooit Star Wars en Harry Potter heeft gekeken. Speelt wel graag een spelletje en of dat nou van Xbox, PlayStation of Nintendo is, zal hem een worst wezen.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.