Het rommelt behoorlijk bij Humble Games: ‘Er is geen personeel meer over’

Geplaatst: 24 juli om 13:08Aangepast: 24 juli om 13:18
Na berichten van een ontslagronde en reorganisatie bij Humble Games lijkt het behoorlijk onrustig onder (oud)werknemers van het bedrijf. Volgens een officiële verklaring voert de indie-uitgever een reorganisatie door, maar op social media doen andere verhalen de ronde.

Humble Games zei dinsdag op vragen van verschillende media, waaronder VGC en Eurogamer, dat er sprake is van een reorganisatie. De vragen werden gesteld nadat berichten op social media verschenen van werknemers bij de uitgever, die claimden dat alle 36 werknemers ontslagen zijn. Het bedrijf zou volledig sluiten, wat juist stellig werd stellig ontkend door het bedrijf.

“In deze zware economische tijden voor indie-uitgevers heeft Humble Games de moeilijke, maar noodzakelijke beslissing genomen om ons bedrijf te reorganiseren”, luidt de verklaring. “Het ondersteunen van onze ontwikkelaars en het helpen van onze voormalige teamleden zijn nu onze hoogste prioriteit. We doen er alles aan om deze transitie voor iedereen zo soepel mogelijk te laten verlopen”, zegt Humble Games verder.

Uitgever staat los van Humble Bundle

Maar eerder vandaag doken er twee extra signalen op van een totale sluiting. Allereerst is er een voormalig werknemer, die de verklaring van Humble volledig in twijfel trekt. Chris Radley, de man in kwestie, heeft op LinkedIn geen goed woord over voor het bedrijf. Hij werkte van december 2019 tot november 2022 bij Humble Bundle, eigenaar van Humble Games, als creative lead.

Belangrijk om te weten is dat Humble Games de uitgeverstak is van Humble Bundle. Dat bedrijf bestaat sinds 2010 en brengt bundels met games uit waarbij de klant zelf mag bepalen wat het betaalt. Een deel van de opbrengsten gaat vaak naar goede doelen. Humble Bundle heeft ook een eigen digitale winkel, de Humble Store. Pas in 2017 besloot het bedrijf ook indiegames uit te gaan geven, en daar een aparte onderneming voor te starten. In dat jaar werd Humble Bundle ook overgenomen door Ziff Davis.

chris-radley-humble-games-linkedin

"Falend leiderschap en slechte keuzes"

“Ik wil hartstikke duidelijk maken dat het hier niet gaat om een herstructurering van werkzaamheden”, zegt Radley op LinkedIn. “Dit is een volledige sluiting van Humble Games. De werkzaamheden zijn overgedragen aan een derde partij. Er is geen personeel meer over.”

Radley trekt nog feller van leer en zegt dat de verklaring met AI is geschreven door moederbedrijf Ziff Davis. “Het is wederom een voorbeeld van falend leiderschap en slechte keuzes op elk mogelijk vlak, waar het hardwerkende personeel opnieuw de dupe van is.”

Het tweede signaal is terug te lezen in een artikel van de Aftermath. De website zegt een opname in handen te hebben van de call waarin de 36 werknemers te horen krijgen dat zij de laan uit worden gestuurd. In de opname zou te horen zijn dat Steve Horowitz, de chef van Ziff Davis’ tech- en shopping-merk, zegt dat de lopende projecten worden afgemaakt door The Powell Group. Op dit moment lopen in ieder geval projecten zoals Monaco 2 en Wizard of Legend 2.

De PU-redactie heeft moederbedrijf Ziff Davis gevraagd om te reageren op de kwestie.

Dwayne VranckenVan origine een PlayStation-gamer, maar inmiddels ook verknocht aan Nintendo en Xbox. Zoekt zijn heil in meeslepende singleplayer-campagnes en zo nu en dan ook wel in wat online fighting games. Begon bij Metal Gear Solid op de PlayStation en vindt inmiddels dat Christopher Nolan de Hollywood-equivalent is van Hideo Kojima.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.