Insiders rollen over elkaar heen om vermeende PS5-exclusiviteit Black Myth: Wukong

Geplaatst: 31 augustus om 08:32
Er is de afgelopen dagen een hoop te doen rondom Black Myth: Wukong, en dan hebben we het niet over het daverende succes van de game. Er gaan namelijk geruchten de ronde over een exclusiviteitsdeal die Sony met Game Science heeft, waardoor de game voorlopig niet op Xbox Series-consoles verschijnt. Verschillende insiders meldden zich de afgelopen dagen om er een duit over in het zakje te doen.

Het verhaal begon toen Forbes en IGN melding maakten van een exclusieve deal tussen ontwikkelaar Game Science en Sony. Volgens anonieme bronnen van beide media zouden niet technische problemen, maar een exclusiviteitsdeal met Sony reden zijn voor het ontbreken van een Xbox Series-release van Black Myth: Wukong. Details over de vermeende deal werden verder niet bekendgemaakt.

De berichtgeving van Forbes en IGN spreekt de officiële verklaring van Game Science over technische problemen voor de Xbox-versie tegen. Die zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het uitstel, terwijl een nieuwe releasedatum niet werd gecommuniceerd. Een verklaring die Microsoft eerder deze zomer aan Windows Central gaf, deed de wenkbrauwen nog meer fronsen.

“We zijn enthousiast over de launch van Black Myth Wukong op Xbox Series X/S en werken samen met Game Science om de game naar onze platforms te brengen”, zei een woordvoerder. “We kunnen geen commentaar geven op deals die onze partners met andere platformhouders hebben gesloten, maar we blijven ons inspannen om van Xbox het beste platform voor gamers te maken. Geweldige games staan ​​daarbij centraal.”

Dan kwam er ook nog een bericht vanuit Gamescom, waar meerdere ontwikkelaars naar verluidt aangaven dat de Xbox-versie te maken heeft met memory leak-problemen, waardoor de game nog wat liefde nodig heeft om hem goed op Xbox Series-consoles te laten draaien. Heeft Sony nou echt een smerig spelletje gespeeld, of kunnen we spreken van een ouderwets broodje aap-verhaal, vroegen fans zich af.

‘Hier is sprake van een misverstand’

Dat laatste is het geval volgens GiantBomb-journalist Jeff Grubb en XboxEra’s Nick “Shpeshal Nick” Baker. Grubb zei in GiantBombs Game Mess Decides-podcast: “Er is wel iets anders gebeurd. Sony heeft hulp aangeboden om de game op PlayStation te krijgen en misschien is daarbij het een en ander uitgewisseld, dat zou kunnen. Of misschien is het allemaal veel simpeler en heeft Game Science voor PlayStation gekozen omdat er nou eenmaal meer PlayStation-consoles in China zijn dan Xbox-consoles." Grubb benadrukte meermaals te speculeren tijdens de podcast, maar zijn bronnen waren duidelijk: “Er is geen exclusiviteitsdeal”, aldus Grubb.

View post on X

Baker stelde vervolgens dat er sprake is van een misverstand bij de bronnen van Forbes en IGN. “Ik heb gehoord dat Sony alleen betaald heeft om de port op tijd af te krijgen. Geen exclusiviteitsdeal”, schreef hij gisteren op X. Daar ging Windows Centrals Jez Corden vervolgens weer overheen: “Geen misverstand”, was zijn korte antwoord, zonder inhoudelijk verder uit te wijden over wat hij precies weet.

View post on X

De insiders rolden de afgelopen dagen dus letterlijk over elkaar heen om iets over de hele kwestie te zeggen. Forbes’ Paul Tassi, verantwoordelijk voor het verhaal, zei op X nog veel respect te hebben voor Grubb en Baker, maar vast te houden aan zijn brond. Die zou volgens Tassi “autoriteit hebben”, wat het naar eigen zeggen lastig maakt om niet verder uit te wijden over wat hij gehoord heeft. Verder omschrijft hij de situatie als “bizar” en zegt hij dat een tijdelijke PS5-exclusiviteit mogelijk onderdeel is geweest van de betaling waar Baker het over had. “Mij is specifiek verteld dat er in ieder geval geen technische problemen spelen bij de Xbox-versie.”

View post on X

Ondertussen houden zowel Sony, als Game Science en Microsoft de kaken stijf op elkaar over de vermeende exclusiviteitsdeal. Hoe de vork ook in de steel steekt, Black Myth: Wukong is nog altijd niet beschikbaar voor Xbox Series-consoles en het is momenteel gissen wanneer die release wel komt.

En dan is het nu tijd voor onvervalst speculeren hier op PU.nl. Alle informatie tot nu toe overziend: wat is hier aan de hand volgens jou?

Dwayne VranckenVan origine een PlayStation-gamer, maar inmiddels ook verknocht aan Nintendo en Xbox. Zoekt zijn heil in meeslepende singleplayer-campagnes en zo nu en dan ook wel in wat online fighting games. Begon bij Metal Gear Solid op de PlayStation en vindt inmiddels dat Christopher Nolan de Hollywood-equivalent is van Hideo Kojima.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.