Meerderheid Tweede Kamer wil verbod op lootboxes

Geplaatst: 1 juli 2022 om 06:26Aangepast: 7 februari 2023 om 23:17
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een verbod komt op lootboxes. De Kamer ziet de digitale pakketten als gokken.

Het kabinet werd in een motie van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal opgeroepen om een verbod op lootboxes te onderzoeken. De andere coalitiepartijen en GroenLinks en SP hebben al hun handtekeningen onder de motie gezet.

Bontenbal stelt dat lootboxes verslavend en “een verkapte vorm van gokken” zijn, en “gezinnen op onvoorziene kosten” jagen. Hij verwijst naar de recente oproep van de Consumentenbond om lootboxes te verbieden, en naar twintig andere Europese organisaties die tot dezelfde conclusie zijn gekomen in een recent rapport van de Noorse consumentenbond. Zij vinden lootboxes manipulatief en zeggen dat de winkansen van de boxes niet duidelijk zijn.

“Omdat vooraf niet bekend is wat voor content je krijgt, hebben lootboxes alles weg van gokken”, aldus het CDA. “Zeker in combinatie met agressieve marketing, vaak gericht op kinderen, leidt dit tot situaties waarbij kinderen op rekening van hun ouders in sommige gevallen honderden euro’s uitgeven aan games.”

Het CDA wil “heldere wetgeving”, verwijzend naar het terugdraaien van een uitspraak van de Kansspelautoriteit over de lootboxes in Fifa. EA kreeg eerst nog een dwangsom opgelegd, maar die werd in hoger beroep in maart door de Raad van State verworpen. “Lootboxes moeten zo snel mogelijk verboden worden.”

Marvin ToepoelEindredacteur Power Unlimited-magazine.

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.